RECOLTA 2004
Legenda spune ca Grasa de Cotnari era deja aici pe vremea lui Stefan cel Mare.
Legenda spune ca Grasa de Cotnari era deja aici pe vremea lui Stefan cel Mare. In anul 2004, producatorii acestui vin, cel mai piratat din Romania, se lupta cu vinul falsificat, vandut sub aceeasi eticheta. Pe eticheta vinului original au pus o holograma pentru autentificare. Nu au initiat o ancheta, nu stiu cu cat a fost prejudiciata societatea.
IRINA MUNTEANU
Barbatul mic de statura, indesat urmareste fiecare galeata de struguri. Paznicului, un Rambo autohton, imbracat in haine soldatesti, nu-i scapa nimic din ce se intampla pe via din zona Sarata, podgoria Cotnari. E unul din cei 100 de agenti care pazesc averea podgoriei de cei ce ravnesc la struguri. Un alt agent insoteste bena in care se transporta strugurii de la vie la combinatul de prelucrare. Se fura si din bena. Fura localnicii, fura si graurii, in stoluri negre care se arunca asupra plantatiei. Pocnitorile nu-i mai sperie, iar alta metoda de starpire cei de la Cotnari inca n-au gasit.
PRACTICA AGRICOLA. Directorul tehnic Iosif Andor ne duce la vie. E prima zi de cules, 600 de oameni vor munci la adunatul strugurilor. Nu ne lasa sa fotografiem decat zece minute, ca si cum am fi la un obiectiv militar. Rambo ne supravegheaza atent, la ordinul lui Andor: "Condu-i pe domnii si ai grija sa nu se rataceasca prin vie...".
Ne miram cand vedem culegatorii, niste copii de 14 ani. E ca la practica agricola de pe vremea lui Ceausescu. Andor se arata si el uimit de varsta culegatorilor. Sunt copii de clasa a IX-a. Directorul spune ca nu stie nimic de ei. Sare imediat cu explicatia maistrul instructor Mihai Pantiru, de la scoala de ucenici din Deleni: "Copiii fac practica aici timp de trei saptamani. Ei lucreaza pana la ora 12:00, au o norma de 80 de galeti pe zi", tine sa precizeze. Despre plata copiilor nici un cuvant. "E o intelegere intre scoala si societate." Presedintele consiliului de administratie, Constantin Deleanu, stie altceva: "Sunt in clasa a IX-a, dar au ramas repetenti, au peste 16 ani. Nu au o norma de indeplinit. Fiecare culege cat poate. Platim fiecare elev, 500 de lei kilogramul. Daca el vrea sa dea ceva la scoala, e treaba lui." Un baiat slabanog, cu picioarele desculte, negre, arunca strugurii in remorca si striga: "Numarul doi, patru galeti". Nu cantareste nimeni galeata.
Citește pe Antena3.ro
ELEVII
"Sunt in clasa a IX-a, dar au ramas repetenti, au peste 16 ani. Nu au o norma de indeplinit. Fiecare culege cat poate. Platim fiecare elev, 500 de lei kilogramul. Daca el vrea sa dea ceva la scoala, e treaba lui" - Constantin Deleanu, presedintele consiliului de administratie SC Cotnari SASPADA LUI STEFAN
La Cotnari, de pe o suprafata de 1.200 de hectare se obtin anual aproximativ 6 milioane de litri de vin. Societatea exporta 15% din cantitate, adica 900.000 de litri de vin imbuteliat, 70% - Grasa de Cotnari, iar 30% - Feteasca alba. Vinul de Cotnari ajunge in SUA, Canada, Grecia, Italia, Spania, Polonia, Rusia, Lituania, Germania, Finlanda, precizeaza presedintele consiliului de administratie al societatii, Constantin Deleanu. O sticla de vin la export are un pret mediu de 3 dolari. Anul acesta, in podgoria moldoveana se asteapta o productie de 5 milioane de litri de vin. Presedintele Deleanu e dispus sa sacrifice un milion de litri pentru a aduce in tara, la Cotnari mai precis, sabia lui Stefan cel Mare. El a adresat ambasadorului Republicii Turcia in Romania un memoriu scris intr-o limba romana originala:"Excelenta,
Fara a mobiliza sentimente, altele decat diplomatice, ne permitem sa va dezvaluim ca din maretia istoriei noastre am putea spune ca din mana marelui voievod lipseste ceva, lipseste spada... Stim ca rosturile religiei Dumneavoastra nu ingaduie bautura in sensul consumului. Mai stim insa ca tara Dumneavoastra este vizitata anual de un numar mare de turisti, iar cantitatea de vin ce urmeaza sa o primiti de la firma noastra ar putea mari considerabil numarul acestora, atrasi si de «intalnirea» si cu acest adevarat rege al vinurilor (simbol al Romaniei). De aceea, dorim sa va propunem ca schimb, in locul spadei lui Stefan cel Mare si Sfant, gazduita de Dumneavoastra in Muzeul Topkapi, mai mult decat un trofeu, nu fala vinului nostru, ci maretia sufletului nostru."