x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Emma Nicholson fata in fata cu Nastase

Emma Nicholson fata in fata cu Nastase

06 Feb 2004   •   00:00

Baroana Emma Nicholson se afla, zilele acestea, la Bucuresti, la invitatia premierului Adrian Nastase. Executivul spera ca intalnirile baroanei cu premierul si cu presedinta Agentiei Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptii vor pune capat disputei privind copiii romani infiati de cetateni straini.

Baroana Emma Nicholson a sosit ieri-seara la Bucuresti, pentru a discuta cu premierul Adrian Nastase problema adoptiilor internationale si a clarifica situatia. Vizita baroanei intervine intr-un moment in care tensiunile pe care acest subiect le-a provocat intre Romania si Uniunea Europeana, pe de o parte, si Romania si Statele Unite, pe de alta parte, au ajuns la un nivel fara precedent in ultimii ani. Emma Nicholson a venit la Bucuresti la invitat ia premierului Nastase, a confirmat vicepresedintele PSD, Serban Mihailescu. "Asteptam vizita doamnei Nicholson pentru a pune capat acestei discutii", a mai spus Mihailescu, citat de Rador.

SCRISOAREA LUI VERHEUGEN. Intre timp, Guvernul a trimis la Bruxelles un raspuns la scrisoarea prin care comisarul european pentru Extindere, Gunther Verheugen, cerea o serie de clarificari din partea premierului Adrian Nastase cu privire la cele 105 cazuri de copii romani infiati de familii italiene la sfarsitul anului trecut. In raspunsul redactat de Guvern si prezentat ieri de "Jurnalul National", Adrian Nastase i-a detaliat comisarului european situatia acestor adoptii si a explicat din nou ca infierile s-au facut fara incalcarea moratoriului privind adoptiile si ca s-a avut in vedere interesul copiilor conform convent iilor internationale la care Romania a aderat.

SCRISOAREA LUI GUEST. Nu doar oficialii europeni au zilele acestea obiectii serioase cu privire la adoptii. Ieri, "Jurnalul National" a prezentat, in exclusivitate, extrase dintr-o alta scrisoare in care pozitia Guvernului fata de acest subiect este criticata. Documentul poarta semnatura ambasadorului SUA la Bucuresti, Michael Guest. Diplomatul american se declara "tulburat" de o declaratie a premierului Nastase, in care seful Guvernului se declara impotriva adoptiilor internationale. Guest asteapta, la randul sau, ca Guvernul sa-si clarifice "cat mai repede posibil" pozitia oficiala pe aceasta tema.

POVESTE DIN SUA. In plin razboi al scrisorilor oficiale si al cererilor de clarificari, in presa americana au inceput sa apara primele semnale ca o ofensiva mediatica in favoarea continuarii, de catre Romania, a adoptiilor internationale, este in curs sa inceapa. Un ziar din North Kingstown, statul Rhode Island, prezinta cazul Corinei Crooker, in varsta de trei ani, si a indelungatului drum al hartiilor care a tinut-o departe, in tot acest timp, de familia care a infiat-o din Romania.

CAZUL CORINEI. Potrivit relatarii din ziarul american, fetita a fost adusa in SUA la data de 20 decembrie 2003, la finele a aproape trei ani de amanari si piedici. Cazul Corinei se incadreaza la exceptiile de la moratoriu, intrucat demersurile au inceput inainte de intrarea in vigoare a interdictiei privind adoptiile internationale. Cand Peter si Ann Marie Crooker au decis ca vor sa o infieze, fetita se afla in grija unor asistenti maternali si traia "la o mica ferma", scrie "North Kingstown Standard Times". Ziarul relateaza piedicile de care cuplul a avut parte, "in principal din partea Guvernului roman, care intentiona sa stopeze toate adoptiile internationale", precum si ajutorul de care au avut parte cei doi americani. Printre cei care i-au sprijinit in incercarea de a o infia pe Corina se numara senatorul democrat Jack Reed, "ambasadorii SUA in Romania" (James Rosapepe si Michael Guest - n.r.) si "insusi presedintele SUA", scrie ziarul american. Familia Crooker i-a scris chiar si presedintelui Romaniei, rugandu-l sa studieze cazul Corinei. Intr-un final, insistentele lor au avut succes. In noiembrie 2003 au primit un telefon care-i anunta ca fetita urmeaza sa soseasca in America peste o luna. "Cand a venit nu avea decat hainutele de pe ea si un zambet mare pe buze", isi amintesc parintii adoptivi. Pentru ca familia Crooker nu stie o boaba romaneste, au cumparat un dictionar englez-roman de expresii uzuale si au cerut ajutorul familiilor de romani din Rhode Island. "S-a adaptat minunat. Noua ne-a fost un pic mai greu", povesteste Anne Marie Crooker.

REACTIE. Pentru a afla mai multe detalii despre cazul micutei Corina, am contactat Ambasada SUA la Bucuresti. "Ambasada nu comenteaza niciodata cazuri individuale de adoptii", este raspunsul pe care l-am primit din partea biroului de presa al reprezentantei Americii la Bucuresti. (IRINA CRISTEA )

"Statele accepta ca adoptia internationala sa fie considerata o modalitate alternativa de a plasa in ingrijire un copil, daca acest copil nu poate fi plasat unei familii temporare sau unei familii adoptive sau daca nu poate beneficia de grija adecvata in tara sa de origine" Conventia ONU privind drepturile copilului, articolul 21

Guest: "Eu nu pun accentul pe exceptii, ca doamna Nicholson" "Noi ne concentram asupra interesului copilului. Cand copiii nu pot fi crescuti in familii de romani, atunci mai bine sa fie crescuti in familii de straini decat in diverse institutii de stat romanesti, fie ca se cheama orfelinate sau in alt fel", a declarat ambasadorul SUA in Romania, Michael Guest, in timpul unei vizite la Craiova. "Eu nu pun accentul pe exceptii, asa cum o face doamna Nicholson", a mai spus oficialul american. In Statele Unite, deciziile privind adoptiile tin cont de doua principii de baza: decizia trebuie luata in interesul copilului si fiecare copil trebuie sa aiba o familie. (Cristian Vasilcoiu, Craiova)

Iliescu: "Trebuie lamurite lucrurile pana la capat" Presedintele Ion Iliescu intentioneaza sa se intalneasca cu membrii Guvernului pentru a discuta despre adoptiile internationale, dar si despre alte probleme la care oficialii europeni au avut "observatii", cum ar fi coruptia si birocratia. "Cred ca trebuie un dialog activ pe aceasta tema si lamurite lucrurile pana la capat. Chiar vreau sa ma vad cu membrii Guvernului, sa vad ce gandesc din acest punct de vedere, pentru ca, intr-adevar, trebuie sa lamurim lucrurile pana la capat, sa nu lasam sa planeze nici un fel de... nu numai legat de copii, ci in legatura si cu alte observatii: cu birocratia, cu coruptia, unde trebuie sa vedem masuri de aplicare a cadrului legislativ", a declarat ieri presedintele Iliescu, la intoarcerea din turneul asiatic. (Gabriela Antoniu)

Interesul Spaniei Europarlamentarii Jose Igancio Salafranca Sanchez-Neyra si Jose Maria Gil-Robles Gil-Delgado se numara printre cei care au amendat raportul Emmei Nicholson privind stadiul Romaniei in negocierile cu Uniunea Europeana. Spaniolii critica Romania pentru ca nu a reusit, in trei ani, sa puna la punct o lege care sa reglementeze adoptiile internationale. Amendamentul pune in discutie si situatia familiilor si a copiilor afectati de moratoriu si nu face vreo referire la interzicerea adoptiilor internat ionale. La acest moment, Romania are inregistrate circa 1.200 de dosare de adoptie cu solicitanti din Spania.

Exceptiile, eliminate prin ordonanta de urgenta Guvernul a eliminat joi din moratoriul instituit asupra adoptiilor internationale articolele care permiteau derularea acestor proceduri in situatii exceptionale printr-o ordonanta de urgenta. Executivul a modificat OU 121/2001 privind suspendarea temporara a tuturor procedurilor referitoare la adoptiile internationale, completata prin Legea 347/2002, abrogand articolele care permiteau astfel de exceptii. In actul normativ se mai arata ca cererile pentru incuviintarea adoptiilor copiilor romani, inaintate de o persoana sau familie cu cetatenie straina ori de o persoana sau familie cu cetatenie romana si cu domiciliul in strainatate, in cazul carora Guvernul a aprobat inaintarea dosarelor catre instantele judecatoresti competente pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, se solutioneaza potrivit reglementa rilor in vigoare la data introducerii cauzei. Ordonanta de urgenta va intra in vigoare la data publica

Regimul adoptiilor, trimis in Parlament Premierul Adrian Nastase a afirmat ca Executivul a stabilit un termen-limita, de doua saptamani, pana la care va trimite la Parlament proiectul de lege care reglementeaza regimul adoptiilor internationale, "indiferent daca exista acordul de la unii si de la altii". "Cine mai are amendamente de facut gaseste proiectul la Parlament ", a adaugat Nastase, precizand ca in acest fel va fi inchisa discutia in care Guvernul "reprezinta cumva obiectul didactic pentru diferite tipuri de interese". (Gabriela Antoniu)

×