x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Enigma dispariției lui Mihai Viteazul de la Oradea: eroare de strategie

Enigma dispariției lui Mihai Viteazul de la Oradea: eroare de strategie

de Diana Scarlat    |    24 Aug 2023   •   07:20
Enigma dispariției lui Mihai Viteazul de la Oradea: eroare de strategie

Reprezentanții Primăriei Oradea sunt mirați de reacțiile românilor în legătură cu dispariția statuii voievodului Mihai Viteazul din Piața Unirii.

 

Domnitorul este simbol național al unității românilor și al suveranității naționale, iar dispariția lui din centrul orașului a stârnit reacții negative de la început, adică din anul 2018, când statuia a fost scoasă din piața situată în centrul orașului. Municipalitatea nu a luat în seamă tensiunile create prin această acțiune care ține de planurile de reorganizare și modernizare a orașului, iar acum, după cinci ani, au fost amplasate alte statui în locul celei care-l reprezintă pe voievodul român. Statuia dispărută va fi relocată într-o nouă piațetă care va purta numele voievodului, dar aceasta este încă în construcție.

Inițial, în locul statuii lui Mihai Viteazul, în Piața Unirii din Oradea a fost amplasată statuia Regelui Ferdinand, ceea ce a stârnit primul val de reacții negative, pentru că municipalitatea nu a explicat clar de ce a fost făcută această schimbare. Ceea ce s-a urmărit - spun reprezentanții Primăriei - a fost readucerea statuii regelui în locul de unde fusese scoasă după Al Doilea Război Mondial. Practic, vechea statuie a fost recondiționată și i s-a dat înapoi locul pe care-l ocupa înainte de a fi înlocuită de comuniști cu cea a lui Mihai Viteazul.

Pentru statuia voievodului român s-a planificat amplasarea într-o nouă piațetă care-i va purta numele, dar nici acest lucru nu a fost comunicat eficient, de la început, pentru a preîntâmpina reacțiile negative.   

 

Investiție de 32 de milioane de euro

 

„E un proiect de mobilitate urbană, cu finanțare europeană. Pentru a face acest lucru, a trebuit să ducem traficul în subteran. În anul 2018 am decis că viitoarea piațetă pietonală din zona Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic va fi locul în care va fi amplasată statuia lui Mihai Viteazul, după ce se vor finaliza lucrările”, a explicat, pentru Jurnalul, un reprezentant al Primăriei Oradea.

Proiectul a fost finanțat cu 32 de milioane de euro și va fi gata în primăvara anului viitor. Tot atunci va fi adusă și statuia lui Mihai Viteazul și va fi inaugurată pe noul amplasament.

Reprezentanții municipalității spun că lucrările au durat mult pentru că a trebuit să fie construite pasajele subterane, pentru devierea traficului mașinilor din acea zonă care va rămâne exclusiv pietonală, iar amplasamentul a fost ales în așa fel încât piațeta Mihai Viteazul și statuia voievodului să se afle în vecinătatea Catedralei Ortodoxe din oraș.

 

Regii Ungariei au stârnit controverse

 

Scandalul actual a pornit de la o declarație recentă a episcopului romano-catolic Böcskei László, legată de statuia regelui Ladislau I în Cetatea Oradea, care „reînvie o tradiție veche”. O statuie a lui Ladislau exista în Cetatea Oradea în perioada 1360-1365, apoi a fost ridicată una în anul 1395, cu ocazia bicentenarului canonizării Sfântului Ladislau, când a fost amplasată o statuie ecvestră a regelui într-un loc din vecinătatea celui propus pentru amplasarea noii statui.

Reprezentanții Primăriei Oradea au explicat că prin noile modificări se încearcă readucerea în contemporaneitate a elementelor care au existat în istoria orașului, astfel încât Ladislau a fost adus pe locul lui din Evul Mediu, iar lui Ferdinand i s-a dat înapoi locul din Piața Unirii, în timp ce pentru Mihai Viteazul se construiește o piață care-i va purta numele și va fi un punct important al orașului.

Totuși, în lipsa unei pregătiri a populației pentru aceste proiecte de reconstituire istorică din Oradea, oamenii au reacționat așa cum era de așteptat: s-a ajuns la concluzia că în locul lui Mihai Viteazul este Ladislau al Ungariei. Statuia voievodului român, simbol național, va reapărea abia la primăvară, după 6 ani de la dispariție. 

Dacă și lucrările pentru noua piațetă pietonală vor avea întârzieri și nici la primăvară nu va fi amplasată acolo statuia lui Mihai Viteazul, există riscul unui nou val de reacții negative, nu doar din partea orădenilor, ci din partea tuturor românilor, așa cum se întâmplă în prezent.

 

Percepția colectivă care poate stârni tensiuni interetnice a fost ignorată de Primăria Oradea, atunci când s-a planificat mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii într-o nouă piațetă pietonală, după 6 ani.

×