x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Este cazul să cerem să fim trataţi cu respect!"

"Este cazul să cerem să fim trataţi cu respect!"

de Dan Tomozei    |    08 Ian 2010   •   00:00
"Este cazul să cerem să fim trataţi cu respect!"

Acum 20 de ani, pe străzile din Sibiu se auzeau lozinci anticomuniste şi focuri de armă. Undeva, într-o sală de naşteri, izolată de nebunia din stradă, o tânără profesoară dădea naştere unuia dintre cei aproape 80 de copii care au venit o dată cu Revoluţia din '89. Astăzi, Silvana Tivadar este unul dintre miile de tineri români care studiază în afara ţării, una dintre fetele frumoase care visează la o carieră în modeling şi totodată la o carieră de excepţie în domeniul medical.

"Evenimentele istorice din perioada aceea îmi sunt cunoscute de la orele de istorie din liceu, însă nu mă simt legată şi afectiv de ceea ce s-a întâmplat atunci. Asta probabil pentru că nu am apucat să trăiesc şi în perioada regimului comunist, încât să simt schimbarea pe pielea mea", spune Silvana, trăind convingerea că alături de ceilalţi copii născuţi în acele zile este "simbolul unui nou început. Cam aşa cum sunt ghioceii primăvara".

De la Revoluţie la prezent, legătura este una abruptă, de faţadă, aşa cum percepe tânăra de 20 de ani realitatea democraţiei noastre. "Mă regăsesc în valorile teoretice de democraţie ale României, însă cred că acestea nu sunt aplicate, ceea ce face ca rezultatul final să fie cel al unei democraţii doar aparente."

DE LA SIBIU LA COVENTRY
După absolvirea celui mai bun colegiu din Sibiu, "Gheorghe Lazăr", Silvana a intrat la Facultatea de Medicină. La scurt timp a primit scrisoarea prin care era informată că a fost admisă la o renumită facultate din Marea Britanie. "Am aplicat pentru Coventry mai mult ca să-mi încerc norocul, eram curioasă să văd ce iese, că până atunci nu luasem în considerare şi posibilitatea de a studia în Anglia." De aici deciziile au fost simple. "Mi-ar fi plăcut să fiu mai aproape de casă, dar am ales să plec pentru că în România încă nu sunt recunoscute şi apreciate valorile cam în nici un domeniu. Mai ales în cel medical, ştiinţific sau al cercetării, unde pregătirea este una lungă şi grea."

Studentă în anul întâi la Ştiinţe Biologice, cu ramura principală de studiu genetica, Silvana îşi doreşte ca peste ani să devină un cercetător renumit. Visul cel mare este extrem de ambiţios: "Finalitatea la care m-am gândit atunci când am ales să studiez genetica a fost să descopăr un remediu pentru cancer sau altă boală incurabilă şi în felul acesta să salvez vieţi".

ROMÂNIA VS ANGLIA
"În comparaţie cu România, acolo totul este mult mai bine organizat, mai bine pus la punct, lipseşte nesimţirea de care aici te loveşti mai la tot pasul şi simţi că parcă eşti tratat cu respect, nu cu bătaie de joc, aşa cum se întâmplă la noi. Şi asta se vede în orice." Primul drum către casă, înaintea aniversării celor 20 de ani de la Revoluţia din decembrie, a însemnat un nou semnal de alarmă. "De când aşteptam la poarta de unde trebuia să decoleze avionul pentru Bucureşti, cu escală la Sibiu, îmbulzeala şi manelele care răsunau tare la unele telefoane ale românilor care se întorceau şi ei acasă de sărbători mă făceau să simt că mă apropii de ţară.

În avion, aceeaşi lipsă de civilizaţie: îngrămădeală, mizerie, înjurături, doi «domni» gata să se ia la bătaie în timpul zborului şi din nou manele date tare"... "Avem o ţară foarte frumoasă, mare păcat însă că nu ştim să o şi valorificăm."




ŞCOALA BRITANICĂ
După numai câteva luni de experienţă britanică, Silvana Tivadar a înţeles că "de la lucrurile mărunte, inclusiv, sprijinul pe care îl oferă Guvernul englez studenţilor este mult mai semnificativ decât la noi". La Coventry, programa şcolară nu este foarte încărcată, studiul făcându-se mai mult individual acasă. Studenţii au foarte mult de citit, iar partea de şcoală constă în multe laboratoare, unde sunt dezvoltate laturile practice.

UN MODEL DE SIBIU
Înainte de a pleca din ţară, printre pasiunile copilului născut de Revoluţie se regăsea şi modelingul. Chiar dacă a plecat departe de Sibiu, Silvana continuă colaborarea cu o agenţie de profil. "Până acum am reuşit să combin utilul cu plăcutul şi cred că şi pe viitor, cu o bună organizare a timpului, voi putea continua să le fac pe amândouă în paralel." Pe lângă modeling, dansul şi sportul rămân argumentele permanente cu ajutorul cărora îşi reîncarcă bateriile cu optimism, energie şi chef de viaţă.

REGRETE DE TÂNĂRĂ
"Apreciez ţara, îmi place Sibiul şi nu aş fi plecat. Dar simt că ţara este cea care nu ne apreciază destul, respectiv cei care o conduc. Este ca o iluzie a noastră, a tuturor, faptul că atunci când ieşim la vot chiar avem cu adevărat puterea de a schimba sistemul. Degeaba sperăm că se va schimba ceva în bine. Practic, de la Revoluţie încoace alegem tot din cadrul aceluiaşi cerc închis de oameni, care nu s-au schimbat prea mult în ultimii 20 de ani.

Chiar şi cei nou-intraţi în sistemul politic, care probabil aveau gânduri sincere de a face ceva pentru ţară şi popor şi nu numai pentru ei, până la urmă nu au avut nici o şansă în faţa celor care erau deja acolo şi au trebuit să se conformeze regulilor făcute deja de cei mai mari lor."

DESPRE COMUNISM
"Cunosc cursul evenimentelor din perioada comunistă şi, deşi cred că este mai bine că s-a schimbat sistemul cu cel de acum, consider că a avut şi comunismul unele aspecte pozitive care acum lipsesc cu desăvârşire." Şi atunci, ca şi acum, părinţii îşi continuă carierele. Mama profesoară, tatăl inginer. "Nu cred că Revoluţia le-a schimbat prea mult evoluţia profesională, ţinând cont de faptul că şi în prezent ei lucrează în aceleaşi locuri ca şi atunci."


Deşteaptă-te, române!
La cei 20 de ani ai săi, Silvana are un mesaj simplu pemtru români: "Cred că acesta ar fi chiar titlul imnului ţării, «Deşteaptă-te, române!». Să ne trezim odată cu toţii din amorţeala asta în care ne-am complăcut de atât timp şi să nu mai acceptăm hoţia, minciunile şi bătaia de joc a celor pe care, în mod ironic, chiar noi îi alegem! Trebuie să smulgem răul de la rădăcini şi să nu ne mai lăsăm amăgiţi că se va schimba ceva în modul în care decurg momentan lucrurile, deoarece ne învârtim într-un cerc închis. Aşa nu o să ieşim niciodată din el".

Argumentul pentru mesaj vine ca o ghilotină peste realităţile politice şi sociale. "Acum 20 de ani am reuşit ca împreună să schimbăm regimul şi cred că şi acum este cazul unei noi schimbări, să ne cerem drepturile de cetăţeni ai acestei ţări, şi în primul rând să cerem să fim trataţi cu respect."

×
Subiecte în articol: special