"Sa plecam cu apa sfintita in mana si cu botezul Domnului in inima!'. Acest indemn nu a fost nici pe departe respectat de credinciosii de etnie roma prezenti vineri la slujba de Boboteaza sustinuta de un sobor de preoti condus de IPS Teofan la Catedrala Mitropolitana din Iasi.
Cand jandarmii au dat drumul la gardul imprejmuitor spre a inlesni accesul catre butoaie, zeci de pirande s-au imbrancit pentru a ajunge cat mai repede la apa tamaduitorare care, in opinia lor, spala foarte bine pacatele. Aproape sa cada (foto), de parca scapasera din grajduri; de fapt asa se si cheama localitatea ieseana cu cel mai mare numar de romi pe cap de locuitor (roman): Grajduri.
"Ce, nu stiati ca tiganii iau mai multa aghezma ca sa se spele cu ea? Chiar si pe corp, chiar si pe la partile intime, o baga si in…Inca n-au venit cu butoaie, dar poate la anul!', spune mai in gluma, mai in serios, un roman vizibil deranjat de tupeul si lipsa de respect a tiganilor.
Si pentru a intari aceasta afirmatie trebuie sa spunem ca acestia nu s-au multumit sa ia agheazma, ci au smuls rand pe rand toate simbolurile religioase (iconite, corzi colorate) prinse de butoaie, pe care le bagau apoi cu lacomie in buzunare.
Cateva secunde in plus de iures tiganesc si ar fi daramat si crucea simbolica construita in acest an nu din gheata ci din flori si crengi verzi de brad. In momentul in care a intervenit un grup de jandarmi, pirandele smulsesera deja toate florile de la baza crucii si trageau de ea. Se clatina pur si simplu gata sa cada.
"Ei, potoliti-va!', a tunat o inalta fata bisericeasca in acelasi timp cu interventia oamenilor legii. Cei care ramasesera dupa gard aruncau spre cunoscuti peturi, butoiase mici de plastic goale ce fusesera cu apa minerala.
"Da si mie, da si mie!'. Cateva tiganci ce pare ca proveneau din "high-lifeul' satesc de Grajduri (foto) asteptau plictisite etalandu-si noile inele de aur si o poseta aurita "destul de sic', in opinia consortului, dupa cum s-au laudat. "Le-am primit de sarbatori'.
"Ne-am unit cu Domnul Iisus Hristos?'
N-au lipsit nici politicienii. De asta data, un grup restrans in frunte cu primarul Gheorghe Nichita a indurat vremea rece, uscata si a ascultat slujba pana la capat. Doar e an electoral!
"Suntem lipsiti de frumusetea iernii! Asta datorita pacatelor! Prea putina credinta. Dumnezeu ne-a dat un semn, ne cheama sa ne asezam cu fata spre dansul… Apa sfintita pe care o asezam acasa langa candela sa ne aduca aminte de botezul Domnului, de faptul ca am rostit un juramant prin care am hotarat sa ne lepadam de Satana si ne vom uni cu Domnul. Mergem la serviciile noastre si in fiecare seara ar trebui sa ne intrebam: am reusit oare sa ne unit cu El? Agheazma sa fie ca o curgere de binecuvantare pentru anul ce a venit', a spus IPS Teofan Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.
Dupa ce au plecat tiganii au reusit sa ia aghezma si restul credinciosilor - unii ieseni care au stat la rand tematori si rabdatori si la moastele Sfintei Parascheva, unii chiar cu copiii asezati pe umeri.
Citeste si: Lansare de moda tiganeasca de Boboteaza: Caciula din blana de miel cu doua etaje si bordura