La repetiţia „în doi” de ieri, cu o zi înaintea ceremoniei de căsătorie ce va avea loc la Catedrala Westminster, Kate a ales modelul de jurământ către prinţul William inovat de prinţesa Diana, în 1981, când s-a căsătorit cu prinţul Charles. Atunci, din jurământul matrimonial, cea care dacă ar fi trăit acum, i-ar fi fost soacră lui Kate, a omis formula „supunere”. A păstrat doar jurămintele de „dragoste, devotament, respect şi de a-i fi alături şi la bine, şi la rău” prinţului Charles.
Ca şi atunci, şi acum, jurământul de nuntă al miresei a provocat deja speculaţii. Pe William nu pare să-l deranjeze însă formula de aleasă de viitoarea lui soţie, variantă la care el a achiesat fără nici un comentariu şi care datează din 1966. Este vorba de varianta de slujbă religioasă de căsătorie „Series One Book of Common Prayer”, care îi permite miresei să renunţe la formulele de jurământ „să mă supun lui” şi „să îi servesc lui”. O altă „anomalie” în tradiţia ceremoniei nupţiale este şi faptul că William a ales să nu poarte verighetă. Numai Kate va purta „însemnul” matrimonial, care ar putea fi chiar inelul de nuntă al prinţesei Diana, pe care Will i l-a dăruit viitoarei soţii când s-au logodit, în luna octombrie. Aşa că numai el va rosti formula „cu acest inel te iau de soţie”, atunci când îi va pune ei „verigheta” pe deget.
La repetiţia de ieri, Kate şi Will au fost însoţiţi de o parte din alaiul care îi va onora astăzi. Astfel, mireasa va avea şase domnişoare de onoare şi de doi cavaleri de onoare, iar prinţul Harry, fratele mic al lui William, va fi unul dintre martorii la căsătoria lor. La repetiţie a fost prezentă şi familia miresei.
Când au ajuns dimineaţa, la ora 8:00, în faţa catedralei, au fost primiţi cu entuziasm de mii de tineri care ridicaseră corturi în jur, încă de acum trei zile, pentru a nu pierde nici un moment din marele eveniment. Într-un mesaj al viitorilor miri pentru admiratorii lor, Will şi Kate le-au transmis că au fost „incredibil de impresionaţi” de sentimentele şi mesajele lor de simpatie primite de la ei chiar din momentul când şi-au anunţat logodna. Acest mesaj de mulţumire se regăseşte şi în programul de nuntă, cu semnăturile celor doi miri.
„Au fost profund impresionaţi de reacţia oamenilor” şi de aceea au vrut să transmită chiar ei acest mesaj, a dezvăluit purtătorul de cuvânt al Palatului St James, citat de Daily Mail. Publicaţia britanică mai precizează că sarcina de a scrie un mesaj din partea mirilor în programul de nuntă revine, oficial, Arhiepiscopului de Canterbury. În program mai sunt incluse o hartă în culori desenată de mână, cu traseul de 2 kilometri pe care îl va parcurge alaiul nupţial înainte de ceremonie, precum şi detalii despre blazonul mirilor. Nu în ultimul rând, în program figurează şi o scurtă istorie a căsătoriilor regale care s-au încheiat în Catedrala Westminster, unde William Cuceritorul a fost încoronat în 1066. „Sunt mai bine de o mie de ani de când primul William a depus aici jurământul său solemn, iar acum, Catedrala primeşte un alt William, cu soţia lui, într-un moment de mare solemnitate, dar şi de mare bucurie”, se mai menţionează în programul de nuntă. Acesta detaliază şi partiturile muzicale ce vor fi interpretate cu ocazia ceremoniei nupţiale, între care figurează şi „Greensleeves”, o piesă clasică şi foarte populară din folclorul englez, veche de 500 de ani. Cuplul va ieşi din Catedrala Westminster în acordurile marşului imperial de William Walton, care a fost interpretat şi la „nunta secolului”, în 1981, a părinţilor lui William, prinţul Charles şi Lady Di. Prin această alegere, prinţesa Diana va fi prezentă simbolic la nunta fiului său cel mare.
Zece porunci pentru fericire
Încă din dimineaţa de după, Kate şi William încep probele vieţii în doi. Specialistul în terapii de cuplu, Andrew G. Marshall, a dat deja publicităţii un ghid cu "Zece porunci" care ar trebui respectate de toate cuplurile care vor ca mirajul primelor clipe să dureze o viaţă întreagă.
Cât mai multe momente frumoase. Alege cel mai bun moment al fiecărei zile, pentru a-i arăta partenerului cât de mult îl apreciezi. Un "mulţumesc pentru că ai venit să mă iei de la serviciu" face minuni, pentru că îi arată astfel partenerului că îl apreciezi.
Micile certuri îşi au rolul lor. Supărarea sau furia ascunse sub masca atitudinii că nimic nu s-ar fi întâmplat nu fac decât să "intoxice" sentimentele unui cuplu. O ceartă constructivă arată cam aşa: reproşează-i partenerului un singur lucru, nu tot ce te-a deranjat la el. Construieşte punţi de înţelegere în timpul confruntării: "Aşa este, sunt de acord cu tine, dar ce-ai zice dacă..."
Învaţă să asculţi. Mulţi cred că buna comunicare se rezumă la a-şi exprima părerile şi sentimentele lor, dar ignoră de cele mai multe ori partea a doua a ecuaţiei, care constă în a şti să şi asculţi. Pentru armonia în cuplu, să-l asculţi cu răbdare şi pe celălalt este o chestiune esenţială. Nici unul dintre parteneri nu se va simţi astfel frustrat, iar până la urmă este şi o chestiune de respect reciproc.
Bineţea zilnică. Bunele obiceiuri zilnice, cum ar fi salutul, la plecare şi sosire, întreţin sentimentele cuplului. Când partenerul vine acasă după o zi grea, lasă la o parte orice preocupare, deschide-i uşa larg, îmbrăţişează-l şi sărută-l. Asemenea gesturi arată cât de mult însemnaţi unul pentru celălalt şi vă ajută să vă simţiţi bine în fiecare zi.
Capcana încăpăţânării. Certurile sunt inevitabile într-o căsnicie. Dacă vorba bună nu ajută la aplanarea lor, apare capcana încăpăţânării. În acest caz se aplică zicala "cel mai inteligent cedează", dar fără a renunţa la explicaţie. Pune-ţi întrebarea "de ce mă deranjează chestia asta atât de mult". Apoi întreabă-l şi pe partener de ce nu aţi putea rezolva situaţia respectivă împreună. Făcând aşa, atmosfera se calmează dintr-o dată, iar pe acest fond apare şi soluţia.
Exprimarea pozitivă. Nu trebuie să-i comunici partenerului o decizie în termeni negativi. De pildă, dacă nu ai chef să ieşi afară, nu-i spune "nu mergem nicăieri", ci spune-i, de pildă, "mi-ar plăcea să merg cu tine oriunde în seara asta, dar ..."
Specii diferite. Bărbatul şi femeia sunt cu adevărat două specii diferite, care au atitudini diferite faţă de sex. Bărbatul se apropie sentimental de o femeie prin sex, iar femeia trebuie să simtă mai întâi siguranţă sentimentală ca să ajungă la sex cu bărbatul. Amândoi caută acelaşi lucru: intimitatea. Pentru armonie, calea de mijloc e cea mai potrivită, construind punţi între obligaţiile zilnice şi viaţa sentimentală de cuplu.
Dragostea şi copiii. Căsnicia e pentru o viaţă, dar copiii îşi iau repede zborul din cuib. Aşa că nu lăsaţi să dispară sentimentele de cuplu în favoarea celor pentru copii. Păstraţile pe amândouă şi acordaţi-le în parte importanţa ce se cuvine fiecărui sentiment.
Nu vă neglijaţi. Într-o căsnicie fericită fiecare partener trebuie să aibă grijă atât de el însuşi, cât şi de celălalt. În mod egal.
Primul moment. Când vă e mai greu, aduceţi-vă aminte de ce v-aţi îndrăgostit unul de altul!
Nunta în cifre
Euforia nunţii regale a căpătat şi o semnificaţie mai pragmatică în ochii multor curioşi, prima dintre aceştia fiind presa, care a tradus în cifre de la 1 la câteva miliarde tot ce implică marele eveniment.
Cifra 1 a fost asociată cu o singură "alianţă", pentru că numai Kate va purta verigheta pe care i-o va pune pe deget prinţul William. Cifra 2 înseamnă două torturi de nuntă, tradiţionalul tort de fructe şi cel de ciocolată, care este tortul preferat al lui William. Cifra 3 semnifică vârsta minimă a două dintre domnişoarele de onoare ale miresei, între care una este chiar nepoata celei de-a doua soţii a prinţului Charles, Camilla Parker Bowles. Cifra 6 este cea a foştilor prieteni ai mirilor, pe care ei au convenit să îi invite la nuntă. 10 este numărul clopotelor care vor bate la Catedrala Westminster, iar 14 sunt soţiile regelui Mswati al II-lea, din Swaziland, invitat la nuntă în calitate de membru al unui stat din Commonwealth.
17 grade Celsius va fi temperatura din ziua nunţii la Londra, cu 10 grade Celsius mai scăzută decât în săptămâna Paştelui. 35 de câini detectivi vor cerceta cu nasurilor lor special antrenate, centimetru cu centimetru, tot traseul pe care se va deplasa alaiul de nuntă, ca să nu existe vreun explozibil pus de vreo mână criminală. Cavaleria Regală va pregăti 100 de trăsuri, chiar dacă numai 5 vor fi folosite în ziua nunţii. Din 775 de încăperi din Palatul Buckingham, 19 vor găzdui recepţiile oficiale. La nuntă au fost invitate 1.900 de persoane, majoritatea capete încoronate din toată lumea şi şefi de state din ţările din Commonwealth. 11.000 de bariere de securitate vor fi instalate de-a lungul traseului pe care se va deplasa alaiul nupţial. Şi, nu în ultimul rând, 2,5 milioane de cutii cu cocteil de cârnaţi au fost vândute numai de Marks and Spencer şi 3,5 milioane de ceşti imprimate cu efigiile lui Kate şi William au fost fabricate.