x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Eu sunt un număr pentru ei. Nu le pasă, sunt doar un vot”

„Eu sunt un număr pentru ei. Nu le pasă, sunt doar un vot”

de Carmen Dragomir    |    Petru Zoltan    |    09 Feb 2012   •   21:00
„Eu sunt un număr pentru ei. Nu le pasă, sunt doar un vot”

E cea mai caineasca seara in cele trei saptamani de protest. Pe langa gerul naprasnic, un vifor inversunat incearca sa smulga orice intalneste in cale. Protestatarii isi indeasa bine caciulile pe urechi, isi infig zdravan picioarele in pamant. Se clatina tot, copertine, gherete, bannere, oameni, stalpi, copaci. Pancartele protestata­rilor zboara in aer. Drapelul imens pe care il poatra cu el s-a transformat intr-un fel de vela si-l poarta nesigur in directia vantului, in timp ce omul se cazneste din rasputeri sa stea langa multime. La gat poarta, legata ca o esarfa, o pereche de papuci portocalii. E un mesaj simbolic pentru politicieni. Sa plece! Dupa cele opt ore de stat in ger, in barba i-au crescut turturi. 'Cum va cheama?', intreaba reporterul. 'Un Vot', raspunde. Asa il stie acum toata Piata, drept 'Cetateanul Un Vot'. 'Am vrut sa spun ca lor nu le pasa, ca reprezint pentru ei doar atat, un vot', ma lamureste.

Ne-am ispasit pedepsele si acum ne eliberam
Insotit de un drapel imens pe care l-a confectionat singur, Un Vot s-a mutat, de pe fereastra Facultatii de Geografie, pe inaltimile statuilor din fata Teatrului National. Cel mai mult a stat catarat acolo opt ore. 'A fost un gest spontan, asa sunt eu de fel, mai cu initiativa. N-am putut sa stau in banca mea, am fost mereu un revoltat', isi explica Cezar gestul. In plus, e suparat. E suparat ca poporul roman tace si ca cei care il conduc isi bat joc.

'Ei cred ca aici, in Piata, sunt numai aia care nu sunt in stare de nimic. Eu am patru licente: matematica-informatica, drept, administratie publica, finante. Am doua posturi universitare, o duc foarte bine, intotdeauna am dus-o asa. Am lucrat si in guvern pe vremea CDR-ului. Dar nu-mi place ca oamenii se pitesc in spatele mastilor. De vreme ce noi acceptam ca presedintele Romaniei sa-l puna ca prim-ministru pe seful serviciilor, inseamna ca acceptam sa rada de noi. Aceasta tacere vinovata, aceasta lasitate nu o vreau. Toata Romania trebuia sa fie in Piata in secunda doi. Dar mentalitatea comunista inca e o caracteristica a poporului asta. O sa treaca si asta, e momentul in care trecem dincolo, ne-am ispasit pedepsele si acum ne eliberam', crede Cezar.

Pentru aceasta eliberare i-a venit si ideea unui referendum 'soft': 'Fiecare dintre cei care vor ca Base sa plece sunt invitati sa-si exprime votul punand in ferestra o pereche de papuci, impreuna cu un mesaj. Si asteptam in continuare papuci, galosi, cizme in Piata Universitatii, cu acelasi mesaj'.

Asta este Revolutia Inimilor!
Pe Cetateanul Un Vot il stiu toti ca pe un cal breaz. O gramada de insi au venit sa-i intinda mana cat timp am stat de vorba la un ceai, in pasajul de la Universitate. 'Ai lipsit, ma, o zi!? Ce-i al lui e-al lui, frate', isi exprima cativa admiratia. De trei saptamani, de cand flutura steagul in gerul crancen, cel mai mult l-a impresio­nat pe Un Vot faptul ca Piata este plina de fete: 'M-a marcat. Jumatate dintre manifestantii de aici sunt tinere, asta arata schimbarea. Cum sa lupti, ma, cu jandarmii impotriva unor fete de 15-25 de ani?! Asta este Revolutia Inimilor! Duminica aia a fost o mare inscenare, a fost evident de la inceput. Totul e un caraghioslac', spune el despre ziua in care au avut loc violentele intre jandarmi si protestatari. 'S-a incercat un fel de revolutie ca in ’89, o inscenare de mintea copiilor. Dupa 20 de ani, serviciile n-au evoluat deloc, nu i-a dus mintea sa puna si ei la cale ceva mai bine organizat', se ambaleaza Cezar.

In Piata i s-au intamplat pana acum tot felul de lucruri. Isi aminteste ca acum vreo saptamana l-a cautat Securitatea. 'Au vrut sa ma racoleze. Dupa ce s-a terminat protestul, pe la 11 noaptea, a venit la mine un individ care mi-a spus ca el si altii vor sa organizeze o lovitura si sa ma puna pe mine in frunte, ca sunt un lider, o figura a Pietii. L-am trimis la plimbare.'

Cetateanul Un Vot crede ca demisia lui Boc e un pas inainte, ca lui Traian Basescu nu-i pasa de nimeni, nici macar de PDL, ca exista o alternativa politica, chiar daca ea nu este evidenta acum, ca USL si PDL nu 'e aceeasi mizerie', cum se striga in Piata. 'Sunt mizerii de ranguri diferite. Nu a fost jefuita Romania nici de fanarioti in modul in care au jefuit-o, fara nici un fel de limite, pedelistii'. Protestatarul Cezar Avramuta crede ca plecarea lui Traian Basescu este necesara, dar nu este o solutie in sine. 'Solutia este ca socie­tatea civila sa inceapa sa traiasca, sa puna presiune pe clasa politica, aceasta sa nu mai aiba privi­legii. Basescu are putere prin cei care l-au girat, asa-zisa «intelighentie» romaneasca: Plesu, Patapievici, Liiceau. Si ei trebuie sa recunoasca public ca au gresit', spune Cezar.

'Ce-mi doresc eu? Un popor moral si nu lideri morali. Un popor educat intru moralitate, va sti sa-si puna in frunte doar oameni morali. Un popor moral e un popor fericit', comenteaza el virulent. Cetateanul Un Vot vrea ca romanul sa nu se mai ascunda, sa prinda un strop de curaj, sa nu mai accepte minciuna: 'Putin adevar si viata ni se va schimba in mod radical. Eu stiu ca se va intampla schimbarea. Inima mea asta simte', zice. Pentru asta vine in Piata seara de seara, pentru asta flutura cu mainile degerate steagul gigantic. Pentru ca 'oamenii vor sa fie auziti. Cu pasurile lor, mai mari, mai mici, pragmatice sau idealiste.'

×
Subiecte în articol: special proteste piata universitatii