x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bulgarii recunosc că n-au cu ce

Bulgarii recunosc că n-au cu ce

de Adrian Stoica    |    28 Apr 2023   •   07:15
Bulgarii recunosc că n-au cu ce

În timp ce astăzi este așteptat să se judece la Tribunalul București falimentul companiei Euroins România solicitat de mai multor creditori, printre care și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), asigurătorul a venit cu o mișcare-surpriză.

El a convocat pentru data de 30 mai Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor unde pe ordinea de zi figurează aprobarea cererii de deschidere a procedurii de insolvență la propria solicitare.

Această decizie este justificată de Euroins România prin faptul că activele lichide ale societății au scăzut accelerat ca urmare a declanșării executării silite într-un număr de 2.114 dosare în perioada 17 martie-18 aprilie 2023 și a plăților mari pe care aceasta trebuie să le facă. Odată cu aprobarea cererii de deschidere a insolvenței, ea va fi introdusă pe rolul instanței de către Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA) în calitate de administrator  interimar al companiei.  

 

Primul termen de judecare a falimentului

 

Astăzi, la Secția a VII-a Civilă a Tribunalului București este primul termen de judecată în dosarul în care mai mulți creditori, inclusiv ASF, cer falimentul Euroins România. Reamintim că ASF a intrat în acest dosar deschis de mai multe service-uri care cer falimentul societății de asigurări, invocând neplata serviciilor prestate, pentru a scurta termenul în vederea constatării de către instanță a falimentului societății, în condițiile în care din momentul deschiderii unui dosar de faliment și până la finalizarea lui durează circa șase luni. Este foarte important ca instanța să deschidă procedura de faliment  cât mai repede, pentru că astfel se poate stabili într-un termen mai scurt un lichidator judiciar din lista celor agreați de ASF, iar în termen de 60 de zile FGA va începe plățile în cazul dosarelor de daună. 

 

FGA, administratorul interimar 

 

Autorizația de funcționare a Euroins România a fost retrasă la data de 17 martie,  ASF luând această decizie după ce a constatat că există indicii privind starea de insolvență a companiei. Concret, măsura venea în  condițiile în care pe 2 februarie ASF a transmis Euroins România raportul de control permanent în care se vorbea de faptul că a găsit lipsă la capital de solvabilitate (SCR) suma de 2,19 miliarde de lei. Până la deschiderea insolvenței și numirea unui administrator special, FGA a fost desemnat administratorul interimar, în condițiile în care toată conducerea Euroins a fost demisă.

×