x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Evadarea spre cimitirul saracilor

Evadarea spre cimitirul saracilor

19 Mai 2005   •   00:00

Analizele obligatorii la internarea in spital li se fac din trusele gratuite care se dau pentru toxicomani. Nu sunt vaccinati, dupa schema obligatorie si gratuita, iar atunci cand mor, desi nu suferisera de vreo boala incurabila, asteapta in frigiderele spitalelor sa plece pe ultimul drum, spre cimitirul saracilor.

  • de ADRIANA OPREA-POPESCU
  • fotoreportaj - click pe poza
    MILA. In ultimele lui zile de viata, Tudorica a fost inconjurat de iubirea oamenilor care, aflandu-i povestea, l-au vizitat in spital. Dumnezeu s-a milostivit si El de suferinta copilului si l-a chemat printre ingeri
    Spitalul "M.S. Curie" ("Budimex") nu are un asistent social, pentru ca "nu ne permite Casa de Asigurari sa scoatem postul la concurs. Am avut detasata in spital o angajata de la DPC, dar de la inceputul acestui an i s-au retras ambasadele. Cum apar cazurile, asistenta-sefa de pe sectia respectiva se adreseaza direct lor (n.r. - celor de la Protectia Copilului). Cam asta era procedura si inainte", spune Cristina Oprea, directorul de ingrijiri de la Spitalul "M.S. Curie".

    PROTECTIE. In aceste conditii, nimeni nu stie - sau nu vrea sa spuna - numarul exact al copiilor abandonati in spital. Se fac aproximari... "Saptamana trecuta erau 9, cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani*. Ultimul caz care a venit a fost lasat duminica in fata Camerei de Garda. Stim ca e baiat si atat. Am sesizat Politia, medicul l-a internat, sa vada daca are probleme de sanatate, am trimis fax de instiintare catre DPC sector 4, de care apartinem si... cam atat. Asteptam." Nu suntem lasati sa intram pe saloane si nici sa vedem vreun copil abandonat. Ni se invoca dreptul la imagine al acestor copii si respectarea de catre cadrele medicale a principiului confidentialitatii asupra datelor pacientului.

    VETERANII. Spitalele Colentina si "Victor Babes", unde exista si sectii de copii, sunt "statiile de tratament" in care copiii abandonati raman, pe drumul intre doua unitati sanitare. Sunt spitale de boli infectioase, iar prelungirea sejurului lor aici i-ar pune intr-un real pericol. Chiar si asa, cazuri de abandonati la "prima mana" exista si la "contagiosi". La "Babes", de pilda, sunt adusi la Camera de Garda copii cu viroze, pneumonii, boli digestive, carora, de cele mai multe ori, li se face internarea fara mama. La externare, nu mai vine nimeni sa-i revendice. Cele mai frecvente cazuri de abandon au fost inregistrate pe Pavilionul B3, unde sunt internate cazurile de varicela, oreion, bolile contagioase... Dupa ce sunt vindecati, copiii sunt trimisi catre "Grigore Alexandrescu", iar de acolo, asa cum am vazut mai devreme, sunt pusi pe Ambulanta spre mai departe.

    Spitalul "Victor Babes" nu are angajat un asistent social, de cazurile copiilor abandonati se ocupa, printre altele, angajatii unei fundatii care au in grija, in incinta spitalului, copiii infectati cu HIV. Veteranii spitalelor sunt 10 la numar. Aveau intre 5 si 8 ani cand au fost adusi, se nascusera cu handicap motor si retard psihic sever, iar apoi au fost infectati, din neglijenta cui - nu s-a descoperit, cu virusul HIV. Sunt parasiti de familiile lor de peste un deceniu si abia spre sfarsitul anului vor fi mutati intr-o casuta de tip familial...

    "ZACATORII". In Spitalul de Pediatrie "Victor Gomoiu" sunt 23 de copii parasiti*. Cinci dintre ei sunt abandonati cu acte in regula, vorba vine, ca ei nici certificat de nastere nu au. Restul - cazuri sociale, copii care vin din familii sarace si care stau aici luni la rand, asteptand sa treaca frigul...

    SANSA. Cu putin interes din partea autoritatilor, acest copil ar putea trai intr-o familie

    Pe primii, Alina Ceausu, asistentul social al spitalului, ii numeste "abandonicii". Sau "zacatorii". Le spune asa cu dragoste in glas, ca si cum o mama si-ar alinta copiii... Are 30 si ceva de ani, dar sufletul ei e atat de muncit, ca a ajuns de mult in pragul pensionarii... Munceste cu jumatate de norma, tot ca asistent social, si la Maternitatea "Sf. Pantelimon", asa ca stie foarte bine traseul copiilor. De cand vin pe lume si pana cand pleaca, uneori, pe ultimul drum, spre cimitirul saracilor.

    Se zbate pentru fiecare biscuite sau mar in plus pe care-l primesc "abandonicii" ei. Alearga intre spitale si se strecoara printre legi ca sa le fie lor bine. Uneori, plange dupa cei care pleaca din spital, chiar daca acestia se intorc in familii. "Am avut acum cateva luni un copil de 2 ani adus din familie. Mama facuse chiar si o cerere la DPC, in care cerea o masura de protectie pentru copil. Dupa trei luni de stat in spital, am adus-o pe mama, sa-si externeze copilul pe semnatura. In tot acest timp, DPC nu l-a putut lua, iar el este acum in familie. Nu stiu cum si daca mai traieste, DPC are obligatia sa urmareasca asta..."

    "Veteranii" de la "Gomoiu", Bairam si Chirita, sunt doi copii care stau aici de un an si doua luni. Nu au prenume, pe unul mama nu l-a declarat, la celalalt a fugit imediat dupa nastere si nu a fost gasita nici pana acum. "Li s-a facut inregistrare tardiva si, cu ajutorul celor de la DPC, li se va face un certificat de nastere - un uz oficial de nume si prenume", spune Alina Ceausu.

    Unora le face certificate de nastere, altora - de inhumare. Ultimul copil pe care l-a dus la cimitir se nascuse la Maternitatea Cantacuzino. "Un an si patru luni a stat la noi, se nascuse cu hidrocefalie. L-am inmormantat eu, pur si simplu. E al 9-lea copil pe care merg si-l declar pe numele meu, ca sa-l pot duce la cimitir. Nu intra in obligatiile mele, dar fac asta pentru spital..."

    FRIGIDERE. Maternitate - cimitirul saracilor, via spitalul de pediatrie. Acesta este destinul unui copil venit pe lume cu probleme medicale si abandonat de mama sa in spital. Cum el pentru autoritati nu e decat un nume pe un dosar, inmormantarea lui nu inseamna decat o alergatura in plus pentru alte acte. Certificat IML, certificat de deces, autorizatie de inhumare... Teoretic, de toate aceste formalitati se ocupa DPC din judetul/sectorul pe raza caruia domicilia mama. Daca e cu "autor necunoscut", de ultimul drum al copilului se ocupa tot spitalul... Incep cautarile pentru un loc de veci in cimitirele saracilor, unde primariile au rezervate parcele, pentru cazurile sociale. Cosciugul, crucea si hainutele pentru inmormantare sunt donate de fundatii sau cumparate din cheta asistentilor sociali. Masina cu care e transportat sicriul de la spital la cimitir trebuie asigurata de firma de pompe funebre cu care are contract Primaria la Cimitirul Saracilor... Pana cand toate aceste formalitati sunt indeplinite, copilul abandonat asteapta. Asteapta in continuare, asa cum a trait de la venirea lui pe lume. Pentru cei mai multi dintre ei, drumul spre cimitir e prima evadare dintre zidurile spitalului... Asteapta in frigiderul spitalului sa plece de pe lumea in care n-a intalnit nici un strop de dragoste.

    SFARSIT. Cand se prinde capacul cosciugului, se inchid si dosarele lor in arhive...

    SFARSITUL. Darla Tudorica ar fi implinit 1 an pe 4 mai... A murit in IOMC pe 20 martie. Nascut in Maternitatea Giulesti si abandonat de mama, Tudorica a fost transferat la Spitalul "Emilia Irza", cu diagnosticul "ciroza biliara". Nimeni nu i-a dat nici o speranta de viata: era copilul nimanui si nu se putea pune problema transplantului hepatic, desi orice om sanatos, cu aceeasi grupa de sange si cu un dram de suflet, i-ar fi putut dona o bucatica din ficatul lui, salvandu-l. Cine sa se zbata insa pentru viata unui copil abandonat si bolnav...?

    L-am intalnit prea tarziu, era in ultima faza a bolii. Si cand incercam sa-l programam pentru un transplant hepatic, Tudorica a obosit sa se joace de-a viata si a plecat la Dumnezeu, printre ingeri...

    Nici mort, n-a trezit autoritatilor prea multa compasiune... A decedat intr-o duminica dimineata, iar asistenta sociala de la DPC a alergat prin Bucuresti sa-i stranga actele, pentru a putea fi inmormantat crestineste, dupa trei zile. Miercuri dimineata, copilul era inca in frigiderul de la Morga... Firma de pompe funebre de la Straulesti 2 refuza sa trimita masina la spital, motivand ca are alte inmormantari, deja programate... "Vorbim de luni incolo", ne-a replicat, la telefon, patroana firmei...

    SINGUR. Am dus copilul la cimitir, in aceeasi zi, cu o masina a ziarului... Una dintre acelea care imparte dimineata ziarele la chioscuri. Plimbam prin oras, fara zgomot de claxoane, intr-un sicriu de jumatate de metru, cea mai trista stire a lumii. La Straulesti 2, preotul, impresionat de povestea copilului, i-a facut o slujba frumoasa. Afara, langa cosciugul pus pe coltul unui gardulet ce imprejmuia alt mormant. Iar inainte ca groparii sa bata cuiele in capac, l-am descoperit. Dormea cuminte, fara urma de suferinta pe chip, cu un ursulet de plus langa el. In maini, femeia care-l imbracase in Morga IOMC ii pusese o iconita. Cine spunea ca, in timp, devii imun la suferinta?

    Groapa in care a fost ingropat Tudorica avea marginile muscate de cupa excavatorului. Eram opt suflete in jurul ei. Toti, niste straini. Mama lui n-a venit nici macar la mormant. Nici bunica, desi fusese anuntata de cei de la DPC ca-i murise nepotul... Am aruncat peste el prima mana de pamant... Si i-am aprins singurele lumanari care vor arde vreodata la mormantul lui. Apoi, ne-am intors in lume, pentru a-i scrie necrologul. Povestea suferintei, care a inceput din pantecele mamei si s-a sfarsit pe fundul unei gropi sapate de excavator. Serialul despre copiii abandonati in spitale a fost scris in memoria acestui copil. Darla Tudor Florin, nascut din intamplare si ingropat din mila...

    SPITALUL FACE CINSTE
    In martie anul trecut, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) isi facuse calculele si ajunsese la concluzia ca un copil in asistenta maternala ar costa statul, in medie, 6.390.157 de lei pe luna, in vreme ce, pentru acelasi copil internat intr-un centru de plasament public, costurile medii s-ar ridica la 7.326.229 de lei. Pentru un copil "plasat" in spital, calculele sunt facute doar de Serviciul financiar al unitatii sanitare respective...

    Cat costa o zi de spitalizare? Se insumeaza cheltuielile hoteliere - adica paturile ocupate, medicatia - , pentru ca, inevitabil, apar si boli care trebuie tratate, laptele sau, pentru cei mai mari, manca-rea diversificata, pampersii, salariul infirmierelor detasate, o cota de la spalatoria spitalului... Plus analizele care se fac. Cel mai adesea, Casa de Asigurari de Sanatate nu deconteaza nici una dintre aceste cheltuieli, deoarece cei mai multi dintre abandonati nu au certificat de nastere, deci nici Cod Numeric Personal (CNP). "Pana anul trecut, mai mergea doar cu numele, dar acum Casa de Asigurari suporta doar costurile pentru urgente, spune Doina Pecingina, asistenta-sefa nou-nascuti din Maternitatea Giulesti. Cum un copil abandonat nu e un caz de urgenta, spitalul este cel care suporta cheltuielile. Desi maternitatea este un spital cu caracter de urgenta, abandonatii pot fi asimilati unor cazuri cronice..."

    In maternitati, in dreptul lor nu este trecut nici un diagnostic. Exista pacienti cu enterocolite, cu viroze respiratorii, "ei sunt internati ca nimic. Sunt inregistrati ca nou-nascuti si-si continua internarea pana cand reusim sa-i plasam. Daca tinem copiii trei-patru zile, cat e normal, avem un indice de spitalizare, daca-i tinem doua luni si jumatate, cat raman, se duce naibii tot ce-am facut noi", sustine dr. Dragomir Filofteia, sefa Sectiei Neonatologie din Maternitatea Bucur. In spitale de pediatrie se mai pot face artificii... Ca sa impulsioneze preluarea abandonatilor din maternitati, autoritatile statului au inventat conceptul de "Recuperare Pediatrica". "Pe pediatrie se primesc mult mai putine fonduri decat pe recuperare pediatrica", ne marturiseste Alina Ceausu, asistent social la Spitalul "Victor Gomoiu". "Abandonatii nu mai au foaie de internare de la cap la coada, ca acum un an si jumatate. E internat pe pediatrie, iar dupa sapte zile este scos si bagat pe recuperare 20 de zile. Pe recuperare se primeste aproa-pe un milion de lei pe zi de la Casa de Asigurari. In general se face miscarea asta ca sa putem sa ne descurcam, pentru ca altfel nu ne primim banii."

    IOMC este singurul spital din Capitala unde, in sectia special infiintata cu acordul Directiei Sanitare, se deconteaza oficial o parte din cheltuieli. Cam 800.000 de lei pe zi. Asta inseamna 24.000.000 de lei pe luna... Cea mai scumpa varianta, din toate cate ar exista pentru un copil aflat in dificultate. Si cea mai inumana...

    ANALIZE
    La internarea in spitalele de pediatrie, abandonatilor li se face un set de analize obligatorii: HIV, antigen, RBW. Toate costa. Pentru a nu incarca spitalul cu aceste cheltuieli, se merge adesea pe aranjamente cu directiile de sanatate publica. "Abandonicii" de la "Gomoiu", de pilda, fac aceste analize la DSPMB, cu trusele care vin gratis pentru programele toxicomanilor. "Mai scapa si pentru noi, marturiseste Alina Ceausu. Cand nu mai au, ma anunta, nu mai aduceti pentru antigen, ca nu mai am truse pe programul nu-stiu-care". Abandonatilor nu li se face schema de vaccinare, desi prin lege e obligatorie si gratuita. Pe fisele lor de externare se precizeaza chiar "nu s-au efectuat vaccinarile conform schemei MSF". Ratiunea pentru care nu sunt protejati impotriva bolilor copilariei este imprevizibilitatea traseului lor. "Nu stim cat raman in spital, spune Alina Ceausu, iar cei de la Sanepid ne-au anuntat ca nu pot face rapelurile."

    APEL CATRE PREMIERUL ROMANIEI
    Domnule prim-ministru,

    La intrunirea Grupului la Nivel Inalt in domeniul Protectiei Copilului, care a avut loc la Palatul Victoria, pe 18 martie 2005, ati declarat:

    "Am sa atrag atentia asupra a trei directii in care trebuie sa actionam, in baza noii legislatii. In primul rand, fiecare copil are dreptul la identitate. Aceasta permite integrarea sa sociala ca minor si ca adult, precum si respectarea drepturilor sale. De aceea este extrem de important ca toate nasterile sa fie inregistrate, iar autoritatile statului sa actioneze in acest sens. A doua directie este legata de noua legislatie, care considera familia drept cel mai bun mediu pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Pentru aceasta trebuie dezvoltate serviciile pentru sprijinirea familiilor, ca sa-si creasca propriii copii. A treia directie privete protectia si promovarea drepturilor copilului prin adoptie. In acest sens, trebuie intarita capacitatea institutionala a Oficiului Roman pentru Adoptii si a serviciilor de profil din cadrul autoritatilor judetene. In plus, este nevoie sa asiguram pregatirea adecvata pentru personalul din domeniu. (...)

    Inainte de a fi prim-ministrul Romaniei, sunt tata. Este un lucru pe care nu-l pot uita si de aceea sustin orice initiativa care poate sa imbunatateasca situatia copiilor."

    In spriritul acestor principii pe care le-ati enuntat, va solicitam sa luati, de urgenta, toate masurile care se impun pentru rezolvarea problemei copiilor abandonati in spitalele din Romania. Este injust si imoral ca sute de copii sanatosi sa-si petreaca primele luni de viata intr-o institutie sanitara, numai din neprofesionalismul, comoditatea sau lacomia celor care ar trebui sa se ocupe cu adevarat de ei. Facem apel la dumneavoastra, ca premier al Romaniei si ca tata. Salvati acesti copii!

    * documentarea acestui articol s-a facut in perioada martie-aprilie 2005
    (va urma)

    ×