x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ex-judecătorul Horia Șelaru, fostă mână dreaptă a lui Kovesi, a devenit avocat în Baroul Brașov

Ex-judecătorul Horia Șelaru, fostă mână dreaptă a lui Kovesi, a devenit avocat în Baroul Brașov

de Ion Alexandru    |    26 Iul 2021   •   07:05
Ex-judecătorul Horia Șelaru, fostă mână dreaptă a lui Kovesi, a devenit avocat în Baroul Brașov

Ieșit la pensie la vârsta de 49 de ani, fostul judecător, membru al completelor de 5 de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Horia Valentin Șelaru a devenit, după câteva luni de „liber profesionist” avocat în Baroul Brașov. Acesta și-a deschis, la Brașov, un cabinet și un punct de lucru, iar potrivit Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), fostul magistrat poate pleda la toate instanțele, mai puțin la Înalta Curte de Casație și Justiție. Horia Valentin Șelaru, fost procuror și consilier al Laurei Codruța Kovesi, când aceasta îndeplinea funcția de procuror general al României, a fost făcut direct judecător la instanța supremă de către ex-președintele României, Traian Băsescu, cel căruia Șelaru i-a închis un dosar penal. 

 

Horia Valentin Șelaru a fost scos la pensie de către președintele României, Klaus Iohannis, prin decretul prezidențial nr. 51 din 29 ianuarie 2021, după ce Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii i-a admis cererea depusă de magistrat, pentru ieșirea din sistem începând cu data de 1 februarie anul curent. Din Hotărârea CSM 77/21 ianuarie, aflăm că judecătorul și-a pregătit mișcarea încă de anul trecut, mai exact din 18 decembrie 2020, când a obținut o decizie din partea Casei Județene de Pensii Brașov. Șelaru a părăsit sistemul, după ce a activat la Înalta Curte de Casație și Justiție, făcând parte din așa-zisele „completuri ale morții”, cum erau poreclite completele de 5 judecători în materie penală, în timpul mandatului lui Traian Băsescu. 

Informația conform căreia Horia Valentin Șelaru a intrat în avocatură este confirmată din trei surse distincte. Prima este noul cont de socializare pe care ex-judecătorul și l-a înregistrat pe Facebook. A doua sursă este contul de Linkedin, pe care, de asemenea, Horia Valentin Șelaru l-a înregistrat, conform căruia, între ianuarie 2021 (când încă activa ca judecător la ÎCCJ) și luna mai, a fost „liber profesionist”. Cea de-a treia sursă este chiar Tabloul Avocaților din România, gestionat de Uniunea Națională a Barourilor din România. De aici, aflăm că ex-judecătorul a intrat în Baroul Brașov, fiind înregistrat începând cu data de 1 iunie 2021. El este avocat activ, activează la toate instanțele de judecată, cu excepția Înaltei Curți de Casație și Justiție. Din aceeași sursă, mai aflăm și faptul că Șelaru și-a înființat, la Brașov, un cabinet individual de avocatură, cu sediul într-un imobil din strada Stephan Ludwig Roth, dar care deține și un a doilea punct de lucru, tot în Brașov, într-un imobil amplasat în strada Ion Popasu.

 

„Uns” de Băsescu judecător la ÎCCJ, direct din funcția de procuror

 

Valentin Horia Șelaru este fostul consilier al Laurei Codruța Kovesi, pe vremea când aceasta ocupa funcția de procuror general al României, și cel care a clasat dosarul privind spălarea de bani, în cauza schimbului de terenuri dintre fostul președinte al României, Traian Băsescu, și omul de afaceri Costel Cășuneanu. Ieșirea din sistem a lui Șelaru reprezintă un semnal important
pentru ceea ce a însemnat, în ultimii ani, sistemul de justiție din România.

În anul 2013, cel care a beneficiat de clasarea dată de Șelaru, Traian Băsescu, l-a numit pe acesta direct judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. În această calitate, Horia Șelaru a făcut parte din celebrele completuri de cinci judecători, catalogate, adesea, ca fiind „completuri de execuție”, fiind cel care emitea mandatele de siguranță națională. Despre legăturile judecătorului cu SRI a vorbit fostul președinte al ANI, Horia Georgescu, acesta povestind că a participat la mai multe chermeze ale Serviciului, organizate în locațiile celebre gen „K2”, unde, aproape de fiecare dată, l-a întâlnit pe Horia Șelaru. Ulterior, Șelaru a fost judecătorul care a emis pe numele lui Georgescu un mandat de arestare preventivă.

 

 

Își apreciază fosta șefă și la o jumătate de an de cât a părăsit sistemul

 

De altfel, simpatia lui Horia Șelaru pentru Laura Codruța Kovesi continuă și după ce judecătorul s-a pensionat. Pe profilul său de Linkedin, apare informația potrivit căreia acesta a apreciat un link care trimite spre o știre în care se vorbește despre vizita procurorului șef al EPPO, Laura Kovesi, la Atena. 

Horia Valentin Șelaru a ieșit anticipat la pensie, la vârsta de 49 de ani, iar, potrivit Legii nr. 303/2004, are dreptul la o pensie de serviciu egală cu 80 la sută din salariul de judecător încasat în ultima lună de activitate. Potrivit declarației de avere pe care ex-magistratul a completat-o și depus-o la CSM, în 3 februarie 2021, acesta menționa un venit anual de la ÎCCJ, în cuantum de 320.914 lei, din care salariul efectiv a fost de 240.579 de lei, iar restul reprezintă sume realizate din eșalonarea unor titluri executorii. 80% din cei 240.000 înseamnă un venit lunar de 16.000 de lei. Asta, raportat la luna decembrie a anului 2020. Șelaru a mai încasat 18.900 de lei în calitate de membru BEC la alegerile locale de anul trecut.

Activitatea fostului judecătorului este plină de elemente senzaționale. Horia Șelaru, pe vremea când era procuror, l-a reținut și arestat pe fostul ofițer SRI Sorin Crivăț, care și-a pierdut viața, în mod neelucidat până la acest moment, în Penitenciarul Codlea. De asemenea, la momentul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, Șelaru a coordonat echipe de procurori care fugăreau cetățenii prin sate, pentru a-i pune să jure cu mâna pe Biblie, pe capote mașinii. 

Un alt dosar de care este legat numele lui Horia Șelaru este cel privind privatizarea ALRO Slatina. Mai mult, ca judecător, Șelaru a dispus redeschiderea dosarului Transalpina, în care sunt vizați omul de afaceri Nelu Iordache și fostul ministru al Transporturilor, actualul președinte al PNL, Ludovic Orban. Cu o lună înainte să-și ceară oficial pensionarea, Valentin Horia Șelaru respingea, pe 17 decembrie 2020, cererea SIIJ de redeschidere a urmăririi penale într-un dosar în care erau vizați procurorul CSM Nicolae Solomon și procuroarea DNA Carmen Luminița Lăncrănjan, poreclită „Veverița” sau „procuroarea lui Dragnea”.

×
Subiecte în articol: baroul brasov Horia Valentin Şelaru