x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Excelenţele voastre, un porc cu limba în gură vă aşteaptă!

Excelenţele voastre, un porc cu limba în gură vă aşteaptă!

de Nicolae R Dărămuş    |    12 Dec 2010   •   14:19
Excelenţele voastre, un porc cu limba în gură vă aşteaptă!

Iată că sambătă, în 11 decembrie 2010, preşedintele CJ Suceava, portocaliul Gheorghe Flutur a ţinut să răspundă limpede la întrebarea "Sunt ambasadorii de la Bucureşti nişte primitivi?”, pusă prin Jurnalul Naţional din 30 noiembrie a.c. A făcut-o ajutat fiind, exact cum prorocise articolul pomenit, de câţiva ambasadori, de doi-trei fruntaşi ai PDL-ului Sucevean, deghizaţi, după caz, în gospodari , de Marina Almăşan, bavarda realizatoare a TVR şi - nu se putea altfel! – de blondul Minister al Turismului şi Dezvoltării, căci pentru kitsch şi grotesc sunt bani întotdeauna. Prilejul fiind iniţiativa CJ Suceava intitulată "Crăciun în Bucovina”.

După cum promisese, Gheorghe Flutur a ţinut să sublinieze faptul că ambasadorii veniţi să vadă obiceiurile bucovinene erau din întreaga lume a lui, adică "din India, din Vietnam, din Brazilia, din Africa”. Faptul ca ambasadorii veniseră să vadă de aproape "mocaniţa” poate constitui, în cazul unora, o curiozitate absolut legitimă (spionajul nu doarme!...) întrucât există ţări in care circulă trenul, ţări din care se aude trenul şi ţări în care s-a auzit de tren.

Cum obiceiurile şi inaugurarea "mocăniţei” pe aleile parcului dendrologic "Ariniş”, au fost transmise în direct de televiziunea publică, spre luare aminte, câteva tablouri vivante semnificative se cer reţinute: bătutul smântânii de către gospodarul de partid, jocul gospodarilor de partid (absolut de bună voie şi nesiliţi de nimeni), dragostea de cal la prima vedere, porcul cu limba în gură şi la urmă, în Bucovina fiind, obligatoriu, momentul poetic.

Bătutul smântânii a fost asigurat de către "baciul Gheorghe a’ lu’ Niţă”. Gătit în straie bucovinene, om falnic, adevărat plăieş cu mustaţă şi căciulă brumărie, "baciul” a fost interpretat cu aplomb, aşa cum scriesem în 30 noiembrie, de domnul Niţă, preşedintele filialei PDL din Gura Humorului, patron al firmei de produse lactate "NIRO”, director al Intreprinderii de Drumuri, veterinar "la bază”. Om calificat, cum s-ar zice.

Tot el, împreună cu celălalt patron de la "NIRO”, Ilie Rotundu (ceva mai timid, părând uşor ruşinat se situaţie), au asigurat şi coregrafia intervenţiilor muzicale ale Margaretei Clipa, cea care avea să se remarce şi cu prilejul momentului poetic al emisiunii

Ţinând de căpăstru un cal ce nu înţelegea ( ca mulţi dintre telespectatori) ce căuta în hărmălaie tocmai el, dobitoc cuminte, Ilie Nicolov – cu pălărie de cowboy bucovinean - a declarat "Dragoste la prima vedere”. În playback, condiţie menită să compenseze zmuciturile demnului patruped.

Momentul poetic al transmisiunii a fost asigurat, pe bune, de doamna Margareta Labiş, sora poetului. În vreme ce ea recita din versurile acestuia, la un pas îndărătul său, rotofeia Margareta Clipa îşi trăia din plin clipa, înfulecând pe rupte din preparatele tradiţionale şi sporovăind cu un megieş.

Din când în când operatorul plonja parşiv asupra unui porc proaspăt înjunghiat, ce călărea absolut indecent un butoi. Animal expresiv, "numa’ că nu vorbea”. Poate că ar fi făcut-o, dacă un gospodar inspirat nu i-ar fi tăiat limba, îndesându-i-o la loc în gură, dar cu vârful spre gătlej.
Am remarcat şi prezenţa unui fost ambasador.European şi extrem de alb. Alb la faţă. Pesemne că de frig şi de cele văzute: portocaliul Toader Paleologu.

×