Şoc la Rapid! Clubul se află în stare de desfiinţare, după ce Fathi
Taher l-a adus în stare de faliment. Prefăcându-se că e acţionar
majoritar, iordanianul a cheltuit toţi banii, a angajat credite imense
în numele Rapidului, încercând să-şi însuşească un brand fără să
investească nimic. Realizând pericolul, toată
conducerea clubului din Giuleşti şi-a depus demisia. Alexandru Bunea,
Dragoş Nedelcu şi Constantin Toma, oamenii lui Taher, dar şi directorul
general, Constantin Zotta, au renunţat la funcţiile deţinute în club,
fără a face precizări suplimentare. Mâine are loc o şedinţă, în urma
căreia se va decide viitorul echipei Rapid, la care vor participa şi
demisionarii. Zotta mai rămâne la club doar 60 de zile. Jurnalul
Naţional vă prezintă filmul evenimentelor care au dus la această
situaţie fără precedent în fotbalul românesc, principalul vinovat fiind
Fathi Taher, cel care nu şi-a respectat obligaţiile contractuale vizavi
de preluarea acţiunilor majoritare de la George Copos. Cei doi îşi vor
rezolva diferendul în instanţă, dar FC Rapid intră într-un colaps de
neimaginat.
Directorul general Constantin Zotta, preşedintele CA Constantin Toma, vicepreşedintele CA Alexandru Bunea şi Dragoş Nedelcu au demisionat ieri din conducerea FC Rapid. Omul care a nenorocit clubul este Fathi Taher, promitent cumpărător al clubului. Acesta a făcut-o pe patronul fără să-şi achite obligaţiile faţă de George Copos, proprietarul echipei, iar acum a dispărut, lăsând în urma lui o gaură de circa 10 milioane de euro.
În cele ce urmează vom încerca să developăm filmul evenimentelor, aşa cum s-au derulat ele, începând cu data de 24 martie 2008, ziua în care Fathi Taher şi SC Griro SA au semnat contractul de vânzare-cumpărare a cotei de 58,86% din capitalul social al SC Fotbal Club Rapid SA.
Conform acestuia, Taher se obliga să achite un avans de 6.275.000 de euro la data de 24 aprilie, restul de 6.275.000 de euro urmând a fi plătit la finalizarea tranzacţiei, dar nu mai târziu de 30 septembrie. Cu alte cuvinte, suma totală ce trebuia achitată era de 12.550.000 de euro. A trecut timpul, dar Taher nu a scos din buzunar nici un eurocent! De atunci şi până acum a emis numai minciuni.
25 MARTIE. "Am preluat 58,8%, prin mai multe societăţi", anunţă Fathi Taher.
27 MARTIE. Constantin Toma este numit preşedinte al Consiliului de Administraţie. Ceilalţi patru membri ai Consiliului de Adiministraţie de la Rapid sunt: Alexandru Bunea (vicepreşedinte/preşedinte executiv al Consiliului de Administraţie), Ion Taban, Octav Cobzăreanu şi Constantin Zotta. Numirile au fost anunţate de Fathi Taher.
15 APRILIE. Fathi Taher declară că va deţine clubul din Giuleşti ca persoană fizică, şi nu prin intermediul firmei Griro, deoarece acolo este acţionar şi preşedintele dinamovist, Nicolae Badea: "Am făcut această mişcare ca să mă asigur că Rapidul este Rapid şi Dinamo e Dinamo. Domnul Badea este şi el implicat la Griro, unde eu deţin 72% din acţiuni şi am decis că este corect să rămân la Rapid doar acţionar principal ca persoană fizică şi să scoatem firma Griro din tranzacţie. Am făcut o analiză şi am ajuns la concluzia că asta este cea mai bună soluţie. Nu are rost să încurcăm lucrurile. Eu voi deţine ca persoană fizică 80%, iar domnul Copos 20%" (Precizare în contradictoriu faţă de ce declarase anterior în privinţa acţionarilor şi a procentelor). Omul de afaceri mai anunţa: "Derularea executării contractului merge perfect. Domnul Copos este om de onoare şi foarte corect, mai corect decât crede lumea" (Scadenţa era la 24 aprilie, aşa că trebuia îmbunat vânzătorul). În schimb, George Copos a evitat să comenteze situaţia, rămânând discret: "E posibil să fie adevărat, dar nu pot să confirm, pentru că nu ştiu dacă e adevărat. Domnul Taher ştie mai multe".
23 APRILIE. Promisiunea de vânzare-cumpărare este modificată prin act adiţional. Astfel, SC Electroputere SA Craiova devine parte în contract în calitate de promitent-cumpărător, alături de SC Griro SA şi de Fathi Taher. Părţile convin ca plata avansului să se efectueze la data de 24 iulie. A doua zi ar fi fost scadenţa pentru primul termen. Promitenţii cumpărători îşi asumau obligaţia de plată a avansului fără stabilirea vreunei condiţii de îndeplinit în sarcina promitenţilor vânzători (George Copos), precum şi alte obligaţii, cum ar fi: să asigure sursele de finanţare pentru achitarea la scadenţă a creditelor bancare ale FC Rapid, cunoscute de cumpărători la data încheierii actului, să asigure până la 24 iulie 2008 deblocarea garanţiilor bancare, aferente creditelor, şi să asigure bugetul echipei pe anul 2008. După semnarea promisiunii de vânzare-cumpărare, promitenţii cumpărători s-au comportat ca adevăraţi acţionari. Ei au înţeles să execute datele din contract doar sub aspectul dobândirii controlului asupra societăţii şi a capitalului de imagine, fără să-şi îndeplinească obligaţiile prevăzute, inclusiv aceea de plată a avansului. În plus, sub pretextul asigurării bugetului pe 2008, s-a procedat la angajarea patrimonială a FC Rapid prin contractarea unor credite bancare şi asumarea de angajamente de plată peste posibilităţile financiare ale societăţii.
5 MAI. "M-am înţeles cu domnul Bölöni, începând din vară va fi noul manager al Rapid, cu rezerva că mai are dumnealui de rezolvat nişte aspecte cu actualul club. Sper ca, în maximum zece zile, el să fie prezentat într-o conferinţă de presă", aruncă Taher pe piaţă o nouă minciună. Discuţii e posibil să fi existat, dar Loţi Bölöni a citit "personajul", astfel că l-a refuzat. Taher însă spunea că mutarea e ca şi rezolvată. "Am văzut că Rădoi vrea să plece de la Steaua. Mă gândesc că trebuie să ţinem valorile în România şi o să îi fac o ofertă pentru a veni la Rapid", mai aruncă o bombă, în aceeaşi zi, Taher.
25 IUNIE. "Acţionarul majoritar" al Rapidului, Fathi Taher, declară că la 1 septembrie îi va achita integral lui Copos banii pentru cele 80 de procente din clubul giuleştean şi că nu îl va lăsa pe acesta să se retragă definitiv din fotbal, aşa cum intenţionează. "Avem un contract pe care îl respectăm. Într-adevăr, nu i-am dat toţi banii lui Copos pentru tranzacţie, pentru că înţelegerea a prevăzut de la început plata în două tranşe. O primă tranşă la semnarea contractului şi încă una la 1 septembrie. Până acum, atât noi, cât şi domnul Copos am respectat toate clauzele contractuale. Partea cu clauza de 5 milioane de euro pe care trebuie să o plătesc pentru fiecare lună de întârziere e poveste. Şi, oricum, nu am întârziat cu nimic", declara Taher, fără să specifice cât şi când a plătit ceva. O nouă minciună!
1 IULIE. Finanţatorul formaţiei FC Vaslui, Adrian Porumboiu, anunţă că a ajuns la o înţelegere cu Fathi Taher pentru transferul lui Ştefan Mardare la Rapid, iar în afacere este inclus şi Lucian Burdujan, care ajunge la Vaslui.
10 IULIE. Campioana Portugaliei, FC Porto, va plăti 2,5 milioane de euro în schimbul a 50% din drepturile asupra fundaşului rapidist Cristian Săpunaru şi va împrumuta doi jucători în Giuleşti, scrie cotidianul portughez O Jogo.
24 IULIE. Ziua noii scadenţe, stabilită prin actul adiţional. Taher nu-i plăteşte nimic lui Copos.
28 IULIE. În Consiliul de Administraţie este cooptat, cu funcţia de vicepreşedinte, şi Dragoş Nedelcu.
10 OCTOMBRIE. Fathi Taher declară că este bucuros de faptul că tehnicianul Jose Peseiro a făcut pace cu suporterii giuleşteni. "Foarte bine că s-a împăcat cu ei. Peseiro are acum toate condiţiile de a face performanţă. Acum are încrederea noastră. Nu ne mai putem juca de-a antrenorul", a spus Taher.
11 OCTOMBRIE. Constantin Toma, preşedintele CA, convoacă Adunarea Generală, având pe ordinea de zi discutarea creditelor angajate de FC Rapid.
21 OCTOMBRIE. Potrivit unor surse din interiorul clubului, Fathi Taher ar dori să rezilieze contractul de preluare a acţiunilor clubului Rapid, deoarece "tranzacţia nu şi-a derulat un proces firesc". Din cauza situaţiei confuze, unul dintre vicepreşedinţii CA, Dragoş Nedelcu, şi-a depus demisia. "Nu comentez nimic despre aceste zvonuri. Timp de 16 ani mi-am făcut datoria faţă de fotbal. Pentru mine este un contract semnat şi îl respect întocmai", comenta George Copos.
25 OCTOMBRIE. Răzbat primele zvonuri în privinţa jucătorilor, care nu şi-au mai primit salariile. Mai voalat, mulţi dintre ei anunţă că-şi depun memorii să devină jucători liberi. Se pare că termenul când pot trece la această măsură extremă este finalul lunii noiembrie.
3 NOIEMBRIE. Taher spune: "Nu vreau să vorbesc nimic despre situaţia de la nivelul conducerii până nu am o discuţie cu domnul Copos. Vreau să clarificăm anumite aspecte, că altfel nu se mai poate continua". Întrebat dacă relaţia dintre el şi George Copos s-a deteriorat în această toamnă, iordanianul a replicat: "Aşa pare din presă, dar noi am vorbit mereu prin mesaje. Ne-am întrebat mereu: «Ce faci, prietene?». Lucrurile nu sunt diferite faţă de cum erau în vară, când spuneam că e doar pace şi prietenie la Rapid". Referitor la plata salariilor jucătorilor, Taher a precizat: "Nu pot să spun nimic acum, deocamdată domnul Copos are sută la sută din club. Nu mai pot plăti pentru ceva ce nu e al meu. Depinde de discuţia noastră, nu ştiu ce va fi în viitor".
9 NOIEMBRIE. Fathi Taher spune că nu înţelege atitudinea lui George Copos din ultima vreme, care, în loc să rezolve situaţia incertă de la club, se ţine de glume (!) "Nu vreau să mai vin la nici un meci până nu se rezolvă situaţia de la club, nu vreau să creez confuzie. Trebuie să găsesc o soluţie împreună cu Copos. La mine nu sunt mari probleme, sunt doar la prietenul meu George. Trebuie să facem odată lumină, să ducem la bun sfârşit ce am discutat atunci. Eu am comunicat cu domnul Copos prin mesaje. Eu voiam să rezolv problema şi el mi-a trimis un banc de două pagini pe telefon pe care eu nu l-am înţeles. Când au fost probleme la Rapid, Copos m-a lăsat singur", a spus Taher duminică la Telesport, fără să precizeze dacă a respectat sau nu contractul pe care l-a semnat la 24 martie.
10 NOIEMBRIE. George Copos trimite o nouă somaţie către Fathi Taher la adresa de domiciliu, dar şi la firmele unde este acţionar majoritar, Griro SA şi Electroputere SA, şi care fac parte din contract, prin care solicită respectarea obligaţiilor prevăzute în contract.
Este a cincea! Având în vedere timpul trecut, Copos solicită acum şi plata sumei de 3,1 milioane de euro, cu titlu de daune, pentru fiecare zi de întârziere, aşa cum se precizează expres în promisiunea de vânzare-cumpărare, în ipoteza în care nu se îndeplinesc obligaţiile asumate.
11 NOIEMBRIE. Întreaga conducere executivă a FC Rapid (Zotta, Toma, Bunea, Nedelcu) îşi prezintă demisiile!
Iordanianul nu a investit, doar a cheltuit
Practic, Taher nu numai că nu şi-a plătit ratele pentru achiziţionarea acţiunilor de la FC Rapid, dar a cheltuit banii Rapidului şi a mai făcut şi credite înrobitoare. După cum se observă, echipa de fotbal s-a autofinanţat o perioadă, după care s-a apelat la împrumuturi. Taher nu a cheltuit nici un leu, dar a făcut risipă. O explicaţie a acestor cheltuieli făcute într-un timp aşa de scurt o poate reprezenta faptul că oamenii lui Taher din Consiliul de Administraţie au încasat salarii uriaşe, dar şi că s-au făcut achiziţii fără cap, cumpărându-se jucători supraevaluaţi.N-ar fi exclus ca Taher să se fi folosit de aceste sume şi în interes personal! Cert e că, la ora actuală, Rapid este în colaps financiar. Falimentul clubului a fost orchestrat la înălţime de Fathi Taher. Iar George Copos continuă să fie naiv şi să aştepte o fantomă, în speranţa că îşi va primi banii, conform contractului. Rămâne soluţia judecării, dar, până atunci, Copos, în calitate de proprietar al clubului, trebuie să achite impozitele la stat. Taher a pârjolit tot. Rămâne de văzut ce se alege de club! De precizat că, atunci când a semnat pentru preluarea clubului, FC Rapid nu avea nici o datorie, dovadă faptul că echipa şi-a primit licenţa de club profesionist fără nici o problemă. Dacă s-ar face acum un audit, formaţia din Giuleşti nu ar mai îndeplini condiţiile pentru obţinerea licenţei.
6,5 milioane de euro e suma de care a beneficiat Taher când a preluat Rapid, astfel:
- 2,3 milioane de euro din drepturi tv
- 2,5 milioane de euro din vânzarea lui Săpunaru
- 1,7 milioane de euro din vânzarea lui Despotovici
Bani contractaţi de Taher prin FC Rapid:
- Împrumut acordat de Quatron International Investment Ltd 1.000.000 euro
- Credit acordat de Banca Italo-Romena 1.944.000 euro
- Credit acordat de Banca Italo-Romena 900.000 euro
- Credit acordat de Banca Italo-Romena 4.000.000 euro
- Împrumut acordat de George Copos 2.725.000 lei, circa 750.000 euro
- Împrumut acordat de dna Suzan Taher 100.000 euro
- Total: 8.694.000 euro
- Împrumut acordat de dna Suzan Taher în valoare de 4.000.000 euro (Conversia garanţiei cu cash colateral de 4.000.000 euro acordată de dna Suzan Taher în favoarea SC FC Rapid SA pentru rambursarea creditului de 4.000.000 euro angajat cu Banca Italo-Romena).
"Am adus bani, dar renunţ"
Luni seară, la GSP TV, Fathi Taher a recunoscut că până acum nu s-a făcut nici un transfer de acţiuni.Cu toate acestea, el a continuat să pretindă că a investit în Rapid, punând situaţia nefinalizării contractului pe seama bazei Pro Rapid, parte care nu a fost prevăzută în contractul încheiat în luna martie: "Eu o să comentez situaţia de la Rapid după discuţia mea cu Copos, de miercuri. Dacă nu se rezolvă, cum m-am aşteptat, rămânem prieteni, dar renunţ. Unele investiţii reuşesc, altele nu reuşesc. Nimeni nu renunţă la bani, dacă ajung la concluzia că nu pot duce proiectul până la capăt, e mai bine să zic că nu se poate şi asta e. Cu sau fără mine, cu sau fără Copos, Rapid merge mai departe. Cum am venit eu, poate veni altcineva, sunt mulţi care iubesc Rapidul. Acesta e unul dintre motivele care m-au adus aici, că nu am libertate să fac ce vreau. Am venit cu inima deschisă, am adus bani, singurul interes era să fie bine Rapidului, mă aşteptam să găsesc înţelegere din mai multe părţi. Am rămas singur de mai multe ori. Niciodată nu era nimeni lângă mine, m-am simţit părăsit. Sunt bani suficienţi pentru Rapid, să le ajungă tot anul, din ce am dat eu. Rapidul a fost şi este sută la sută al domnului Copos. Nu s-a făcut nici un transfer de acţiuni. Baza de pregătire Pro Rapid nu e în numele lui FC Rapid, Rapid nu are nimic acolo, nu e proprietar".