Ovidiu Grecea, cel care a facut valuri la fiecare ple-care din functie, dezva-luie intr-un amplu interviu motivele schimbarii sale subite din postul de con-sul general al Romaniei la Sydney. Influenta politica a dusmanilor sai a contat mai mult decat relatia sa veche de amicitie cu presedintele Basescu.
Pentru prima data in cariera sa publica, Ovidiu Grecea pleaca dintr-o functie demis. Obisnuit sa fie el cel care face pasul despartirii, fostul consul al Romaniei la Sydney musca veninos din dusmanii sai. Jurnalul National: Va stiam un supravietuitor. Ati traversat pe functii mari doua regimuri politice antagonice, CDR si PSD. V-a doborat Alianta D.A.?
Ovidiu Grecea: Prin faptul ca incerc sa va raspund la niste intrebari inseamna ca inca traiesc si de aceea vreau sa dau niste semnale in acest sens. In general, mi-a placut sa cred ca in viata am fost un supravietuitor, mai ales dupa anul 1989. Eu nu am aparut in succesiunea regimurilor din Romania ca un politician. De fapt, nu am fost, dupa 1989, membru al nici unui partid politic, ci un tehnocrat, avand cunostinte in domeniul economico-financiar-bancar, al anchetei, controlului si activitatii specifice serviciilor de informatii, fara a ma considera un "specialist de conjunctura". Am fost demnitar ("sluga a poporului") in regimuri de orientare diferita, culmea, pe aceeasi functie, de secretar de stat, sef al Departamentului de Control al Guvernului Romaniei, si am supravietuit cat a fost necesar si cat am considerat eu ca este necesar, deoarece din functiile detinute nu am plecat decat prin demisie.
Premiera neagra
Acum este pentru prima oara cand cineva se indoieste de probitatea mea profesionala si de integritatea morala, luand o masura de acest fel. Vreau sa cred ca masura luata in privinta rechemarii mele de la post nu are nici o conotatie politica, dar nu pot sa ignor faptul ca, prin functiile pe care le-am detinut, atat in timpul guvernarii CDR, cat si PSD, prin cele peste 150 de controale efectuate, nu mi-am facut prieteni, nici cu unii, nici cu altii. Ba, dimpotriva, se pare ca mai sunt destui care au un dinte impotriva mea, iar cum politicienii, de fapt, sunt supravietuitorii tuturor vremurilor, exista destui care imi mai poarta sambetele. Erati in relatii bune cu presedintele Basescu. I-ati fost colaborator apropiat. V-a lasat din brate?
Exista o moda, in diferite medii, ce se vor a fi elevate, din societatea romaneasca, in politica, afaceri, cultura, sport, cand personaje ce se doresc a fi considerate personalitati se erijeaza in purtatori ai unor relatii deosebite si speciale cu conducatorii tarii. Am avut ocazia, placerea, sansa sau ghinionul, daca vreti, de a-i cunoaste pe toti liderii actuali. Vreau sa cred ca sunt in niste relatii foarte bune si cu presedintele Romaniei. Refuz sa cred ca ar putea sa existe ceva care sa umbreasca aceasta relatie, pe care eu mi-o permit a o numi "amicala si cordiala". Aceasta a pornit de la un gest tipic personalitatii lui Traian Basescu, cand, dupa ce imi dadusem demisia din functia de secretar de stat, sef al Departamentului de Control si Anticoruptie al Guvernului Romaniei, in ianuarie 2000, devenind somer de lux, a fost unicul om care mi-a mai raspuns la buna ziua, a avut incredere in mine si mi-a intins o mana de ajutor. Ministru al Transporturilor la acea vreme, Traian Basescu m-a angajat director general al controlului. Mai in gluma, mai in serios, sunt greu de tinut in brate, nu neaparat datorita fizicului, dar mai ales felului nonconformist si neslugarnic.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Care sunt motivele destituirii dumneavoastra? Comunicatul oficial e foarte lapidar, se vorbeste de necesitatea reprezentarii adecvate a comunitatii romanesti in Australia. Exista o parte subterana, un substrat ascuns al eliberarii din functie sau, pur si simplu, ati facut Romania de ras si va meritati soarta?
Nu vad nici un motiv intemeiat, nu am provocat prejudicii Romaniei, ba, dimpotriva, si sunt convins ca am fost lucrat de tot soiul de carieristi. Prin intreaga activitate a mea si a diplomatilor din cadrul Consulatului General la Sydney, s-a promovat consecvent si eficient imaginea Romaniei, s-au dezvoltat relatiile bilaterale pe multiple planuri. Iar deschiderea Consulatului General al Romaniei la Sydney, la 1.11.2004, care a stat in gat multor persoane de la MAE, MEC si de la Ambasada de la Canberra, a fost o masura politico-diplomatica exceptionala si care isi va dovedi viabilitatea in timp.
ALTE VREMURI. Incadrat de meseni veseli si volubili, deveniti astazi cei mai aprigi contestatari ai sai |
AMICITIE VECHE. Traian Basescu i-a intins candva,
la greu, o mana. Un gest pe care Grecea nu-l uita⦠|
"Oamenii de bine"
Problema este ce anume, in mod real, a determinat luarea unei astfel de masuri, care are un caracter mai mult administrativ-disciplinar. Doresc sa precizez faptul ca nu am fost chemat pentru a doua oara, cum s-a insinuat, in Centrala MAE pentru consultari, ca nu am fost discutat in cadrul Comisiei de Etica si Disciplina a MAE, iar mesajele clare, din parte MAE-DRRP, transmise in noiembrie 2005 si ianuarie 2006, catre Ambasada Romaniei spre a fi transmise grupului de protestatari au fost ca "Ovidiu Grecea nu va fi schimbat de la post". Din acest motiv, sfatuit si dirijat de "oameni de bine", grupul de protestatari a anuntat MAE, tot prin intermediul Ambasadei de la Canberra, ca nu doreste sa poarte discutii pentru a gasi solutii situatiei pana cand consulul general Ovidiu Grecea nu va pleca din Australia si ca exclude o intalnire cu secretarul de stat Mihai Gheorghiu, titularul DRRP. Oare ar fi fost mai oportuna o repetare a intalnirii aceluiasi grup cu secretarul de stat Theodor Baconschi, care a mai fost aici in anul 2000, cand era director general pe probleme de comunitati in cadrul MAE? Sau sa fi revenit aceeasi delegatie mixta MAE-DRRP, care a fost la Sydney in luna octombrie 2004 si a luat-o la fuga pe scari, din cauza unor membri ai aceluiasi grup protestatar? Nu poate nega nimeni ca nu s-a stiut despre naravurile acestor asa-zisi lideri comunitari, pana a sosit Grecea in Sydney. Ministerul de Externe v-a chemat totusi la consultari in urma protestelor, ceea ce, conform uzantelor diplomatice, nu-i putin. Vi s-a reprosat concret ceva?
In privinta situatiei create de solicitarile grupului de protestatari, atat eu, cat si ambasadorul am fost convocati o singura data, in luna noiembrie 2005, la nivelul Centralei MAE. S-au analizat, pe de o parte, acuzele si solicitarile grupului protestatar, format din cinci asa-zisi lideri, iar pe de alta parte, aspectele prezentate de grupul meu de sustinatori. A rezultat, intr-un final, ca este necesara implicarea mai activa a Ambasadei Romaniei in aplanarea unui conflict artificial creat. Toate bune si frumoase. Asa de bine a dorit Ambasada sa transpuna in practica decizia conducerii MAE, ca la 1.12.2005, de Ziua Nationala a Romaniei, in fata Parlamentului Statului NSW, cei cinci protestatari au considerat patriotic si reprezentativ pentru comunitatea romanilor din Sydney, pentru ca tot se considera exponentii de seama ai acestei comunitati, sa stea in strada. Li s-a parut normal sa stea acolo cu niste pancarte, cand in incinta Parlamentului aproximativ 70-80 de cetateni romano-australieni, din cadrul comunitatii, se alaturasera primului-ministru, speaker-ului, reprezentantilor de seama ai autoritatilor Statului New South Wales (plus si la peste 90% din sefii de misiuni - consuli generali acreditati la Sydney) sa sarbatoreasca, in mod civilizat, Ziua Nationala a tarii lor de bastina. Atunci si-au dat arama pe fata, demostrand ca sunt niste marionete, folosite drept masa de manevra de altii mult mai interesati si mai versati in astfel de scenarii, prin experientele personale si specifice de acest gen castigate pe la alte posturi. Nu intamplator, dupa "succesul extraordinar" repurtat de grupul minuscul de protestatari de la Sydney, acestia, cu exuberanta tinereasca nedemna pentru varsta lor inaintata, dar bine sfatuiti si manipulati, s-au intarit cu o prezenta din Melbourne si iata ca, atunci cand se serba si acolo Ziua Nationala, au pichetat si Ambasada Romaniei la Canberra. Pe fond, se obtinuse ceea ce isi doreau unii, anume niste fotografii cu protestatari in strada, care sa fie inaintate presei din Romania si conducerii MAE.
Intr-o campanie de presa desfasurata in Romania, in sprijinul careia au fost aduse si pozitii radicale la adresa dvs. ale unor ONG-uri, ati fost acuzat ca protejati mafia drogurilor din Sydney, ca va jigniti public conationalii si ca i-ati amenintat cu represalii. Sunt lucruri extrem de grave. Ce anume a stat, de fapt, la baza acestui conflict de durata?
Am sosit la Sydney la 1.11.2004 incarcat de o serie de emanatii prostesti, neavenite si fara nici o baza reala, din partea unor asa-zisi analisti si comentatori politici. Mai grav, un presedinte de ONG serioasa si recunoscuta, Pro Democratia, dl Cristian Parvulescu, a facut niste declaratii publice fara acoperire si fara discernamant, a aruncat o nemeritata anatema asupra mea. Intr-o declaratie preluata de toate agentiile de presa si monitorizata cu profesionalism de catre cei interesati, acesta a spus ca trimiterea mea in calitate de consul general al Romaniei la Sydney este o masura politica, deoarece eu sunt omul PSD-lui si fac parte din acolitii lui Adrian Nastase, ca sunt, de fapt, un fost securist, trimis la post in strainatate drept rasplata.
Am ajuns la Sydney cu o garnitura noua (viceconsul de 26 ani, secretariat-contabilitate-administrativ de 37 si 40 ani) incercand sa dau seama diplomatilor straini (in special cei din tarile UE) acreditati la Sydney si suspicioasei comunitati romanesti din Australia. Dar am cazut victima unei manipulari suspecte prin presa si unui scenariu menit sa intineze persoana si actiunile mele de la Sydney, dublate de interesele meschine si revansarde ale unor "cozi de topor" ce se erijeaza in sustinatori ai politicii de transformare si intinerire a activitatii si a personalului din cadrul MAE. Pe fond, vorbesc de niste carieristi ieftini si cameleoni politici, in stare sa faca orice pentru a se pune bine cu noua putere, care se plimba "magistral" pe culoarele MAE si emana filozofal, intre doua fumuri de pipa, teze despre politica externa a Romaniei.
Painea si cutitul
Da, acestia pot sa decida soarta unui om vertical, cinstit si corect, patriot si muncitor, care nu isi putea schimba peste noapte in asa fel caracterul, incat sa fie blamat in asemenea hal. Am avut si eu in mana "painea si cutitul", dar nu am folosit "painea" in interesul propriu, pentru a ma imbuiba eu, familia sau acolitii mei si nici "cutitul", pentru a-l infige miseleste in spatele cuiva. Sunt lucruri care tin de educatie si moralitate, sunt apanajul bunului simt si al modestiei, al dorintei de a face bine si de a nu te vinde pe tine insuti. Toate sunt atat de rare, acum, in politica romaneasca! Nu am legaturi cu traficantii de stupefiante. E o tampenie! Nu am jignit pe absolut nimeni, inregistrarile prezentate ca exprimari ale mele, in presa din Romania, sunt contrafacute prin mijloace tehnice rudimentare, vizibile si usor de demonstrat. La Centrala MAE am predat prin curier diplomatic CD-urile originale, din care rezulta foarte clar pozitia transanta si abordarea directa, din partea mea, a realelor probleme din comunitatea romaneasca din Sydney si a atmosferei de ura, vrajba si teroare care bantuia la acea data intre conationalii nostri. Exprimarea mea a fost foarte clara si precisa: "Vom fi totdeauna considerati caini de pripas" daca membrii comunitatii nu vor fi uniti. Am mai sustinut ca nu este normala o intalnire de omagiere a lui Mihai Eminescu si de lansare a unei carti intr-un loc apartinand autoritatilor australiene, intr-o sala in care se face trierea emigrantilor si am atras atentia ca nu voi tolera vrajba si ura intre romani. Interesant este si faptul ca s-au cheltuit atatia bani si s-au consumat atatea energii distructive pentru un lucru minor si banal, pe care comunitatea romaneasca, autoritatile australiene si mediul diplomatic l-au tratat cu totala indiferenta. Autoritatile de la Bucuresti, sub influenta binecunoscuta a mass-media, au fost dirijate sa ia o decizie pripita, inoportuna si lipsita de temei, creand un precedent periculos. Sper ca acest lucru sa nu se mai intample, ca politica de cadre din MAE sa fie rezolvata prin prezenta in strada a unor emigranti romani. Oamenii au ideile lor, frustrarile lor, nivelul lor intelectual si de intelegere a situatiei reale din Romania si pot fi usor de manipulat. Pana la urma, problema nu este rechemarea consulului general Ovidiu Grecea de la Sydney, ci deschiderea unei adevarate "cutii a Pandorei". Sa dea Dumnezeu ca sacrificarea diplomatica a lui Grecea sa fie "sangele nou" de care are nevoie diplomatia romaneasca⦠Acuzati ca "interesele meschine ale unor cozi de topor" au dus la indepartarea dvs. Puteti fi mai clar?
Fac parte dintre diplomatii care nu au fost de acord cu propunerile ca sotiile lor sa fie angajate (fictiv) si sa primeasca salariu de la vreo firma/societate a vreunui romano-australian. Nu am interesul ca nici un membru de familie sa ramana aici, sa devina cetatean australian, cum s-a intamplat cu numeroase cazuri de diplomati in ultimii 20 de ani. Nu am solicitat sponsorizari (morale si financiare) pentru rude, cunostinte, alte persoane, in vederea chemarii acestora in Australia si a obtinerii ulterioare a rezidentei, nu am acceptat plata scolarizarii copiilor mei la vreun colegiu privat de renume. La toate actiunile organizate de Consulat, la picnicuri s-au adunat pana la 500 persoane. Oamenii aia de ce nu mi-au cerut capul? Nu mi-am propus si nici nu mi-am dorit sa "cad la pace" cu vreun exponent al lumii interlope din randul comunitatii romanesti. Problemele de crima organizata sunt in primul rand apanajul organelor specializate australiene si romanesti. In cadrul comunitatii romanesti din Sydney nu sunt probleme de fond, au aparut figuri tinere, din diaspora recenta, cu pregatire intelectuala si profesionala superioara. Sunt vorbitori de limba engleza, incadrati in munca si in societatea australiana, fara caziere juridice sau implicate in activitati de crima organizata, oameni noi si moderni, fara veleitati sau afinitati politice in Romania, hotarati sa pastreze entitatea romaneasca si traditiile ei in cadrul multiculturalismului australian. M-au mancat carieristii ieftini, care exista peste tot, din presa pana in diplomatie. Cel mai important lucru este ca n-am facut pact cu diavolul pentru a accede in vreo functie. M-am convins de asta dupa tot montajul asta ieftin, pe o filiera care leaga niste cozi de topor, asa-zisi lideri comunitari, si 3-4 colegi binevoitori din diplomatia romaneasca, care insa trebuie sa fie constienti ca efemer se afla pe diferite trepte decizionale.
Contestati dreptul Guvernului Romaniei de a-si alege dupa propriile criterii diplomatii care sa-l reprezinte?
Orice putere politica si orice guvern are dreptul, dar nu si obligatia de a-si alege dupa propriile criterii, diplomatii care sa o reprezinte. Va trebui sa se inteleaga, odata pentru totdeauna, ca existe meserii tabu si profesionisti adevarati, care sunt valabili nu pentru criterii ideologice sau de alint politicianist, ci sunt oameni verificati, meseriasi, credibili si cu dorinta de a munci. Deci sub nici o forma nu voi contesta Hotararea de Guvern cu privire la rechemarea mea din postul de consul general la Sydney in Centrala MAE, unde eu sunt angajat (in cadrul Directiei Generale Afaceri Consulare) de mai bine de trei ani. Este atributul si apanajul ministrului Afacerilor Externe si al primului-ministru de a decide persoana si momentul oportun al schimbarii acesteia de la post.
Desigur ca exista un moment tensionat care ma are protagonist. Mi s-a facut o crasa nedreptate, avand in spate niste jocuri de interese meschine.
VOCATIE REGASITA. Mare amator de sprit si voie buna, gazda amabila la picnicurile organizate de Consulat |
DEGAJAT. Theodor Stolojan, consilier al sefului statului, nu pare deloc deranjat de vecinatatea uriasului |
"Nu am cedat"
Domnule Grecea, ne cunoastem de multi ani si nu-i primul interviu pe care mi-l acordati. As vrea sa-mi raspundeti total nediplomatic, frust, la urmatoarea intrebare: ati refuzat vreo solicitare a unui oficial roman? Vi s-a cerut ceva, ilegal sau imoral, si v-ati impotrivit?
Nu am cedat niciodata oricaror solicitari, indiferent de unde au venit ele, daca acestea contraveneau legii, interesului si sigurantei nationale a Romaniei. Prefer sa plec cu fruntea sus, nu ingenunchiat, asa cum ma vor unii, decat sa accept minciuna, asa-zisa diplomatie de sistem relational sau conjuncturala.
Nu va vad nici rentier, nici pensionar. Ce urmeaza? Ramaneti in Australia, ocupati vreun post caldut in MAE, aveti ambitii politice?
Va spun cat se poate de sincer ca nu stiu care imi va fi viitorul. Inclusiv acest interviu va fi interpretat in fel si chip de cei care doresc sa scape de mine si sa gaseasca niste pretexte tocmai bune pentru a lua o masura in acest sens.
N-ati facut vreodata un secret din apartenenta la serviciile romanesti de informatii. Mai sunteti activ?
Cu toate ca am fost facut in fel si chip, securist dinainte de 1989, securist pe stil nou, ceea ce este trecut in CV-ul meu este tot adevarul. Nici mai mult, nici mai putin.
Acum vreo cinci ani mi-am permis o licenta, supranumindu-va, in mandatul dvs. de sef al Corpului de Control al Guvernului, "vigurosul Titi". L-ati fugarit pe Radu Sarbu pana la epuizare, ati dat cu bulgari in geam la Electrica in timpul penei de curent, ati avut sansa de a fi martor la Carnavalul de la Rio. Acum sunteti in genunchi. Sa ne asteptam ca in jumatate de an, conform obisnuintei, sa cadeti iar in picioare?
Domnule Ciutacu, in privinta viitorului meu, lucrurile se vor lamuri foarte repede, chiar in perioada imediat urmatoare, dintr-un anumit punct de vedere, mai ales dupa acest interviu. Dupa aceea, in timp util, noi, familia Grecea, vom lua o decizie care sa nu ne stirbeasca nici personalitatea, si nici sa ne faca sa ne fie scarba sa ne uitam dimineata in oglinda. Oricum, incercati sa va puneti in pielea mea. Ce raspuns sa-i dai in calitate de tata si de model de viata unui adolescent de aproape 16 ani pe care doresti sa-l cresti cinstit, corect si cu principii morale cand acesta te intreaba: "De ce toate acestea ti se intampla tie, tata?" Sa-i raspunzi ca asa e societatea in aceste timpuri, ca nu ai vrut sa te vinzi si ca ai incercat sa-ti pastrezi demnitatea, ca inca mai crezi in niste valori autentice si speri ca piramida acestor valori sa nu mai stea cu varful in jos, ca minciuna face casa buna cu niste carieristi ieftini, ca doresti ca binele sa triumfe. Oare nu devii demagog si anacronic?
CAMELEONI
"Vorbesc de niste carieristi ieftini si cameleoni politici, in stare sa faca orice pentru a se pune bine cu noua putere, care se plimba «magistral» pe culoarele MAE si emana filozofal, intre doua fumuri de pipa, teze despre politica externa a Romaniei. Acestia pot sa decida soarta unui om vertical, cinstit si corect, patriot si muncitor, care nu isi putea schimba peste noapte in asa fel caracterul" SUPRAVIETUITOR
"Mi-a placut sa cred ca in viata am fost un supravietuitor, mai ales dupa anul 1989. Eu nu am aparut in succesiunea regimurilor din Romania ca un politician. Am fost demnitar («sluga a poporului») in regimuri de orientare diferita, culmea, pe aceeasi functie. Am supravietuit cat a fost necesar si cat am considerat eu ca este necesar, deoarece din functiile detinute nu am plecat decat prin demisie" MONTAJ IEFTIN
"M-au mancat carieristii ieftini, care exista peste tot, din presa pana in diplomatie. Cel mai important lucru este ca n-am facut pact cu diavolul pentru a accede in vreo functie. M-am convins de asta dupa tot montajul asta ieftin, pe o filiera care leaga niste cozi de topor, asa-zisi lideri comunitari, si trei-patru colegi binevoitori din diplomatia romaneasca, care insa trebuie sa fie constienti ca efemer se afla pe diferite trepte decizionale"
"Vorbesc de niste carieristi ieftini si cameleoni politici, in stare sa faca orice pentru a se pune bine cu noua putere, care se plimba «magistral» pe culoarele MAE si emana filozofal, intre doua fumuri de pipa, teze despre politica externa a Romaniei. Acestia pot sa decida soarta unui om vertical, cinstit si corect, patriot si muncitor, care nu isi putea schimba peste noapte in asa fel caracterul" SUPRAVIETUITOR
"Mi-a placut sa cred ca in viata am fost un supravietuitor, mai ales dupa anul 1989. Eu nu am aparut in succesiunea regimurilor din Romania ca un politician. Am fost demnitar («sluga a poporului») in regimuri de orientare diferita, culmea, pe aceeasi functie. Am supravietuit cat a fost necesar si cat am considerat eu ca este necesar, deoarece din functiile detinute nu am plecat decat prin demisie" MONTAJ IEFTIN
"M-au mancat carieristii ieftini, care exista peste tot, din presa pana in diplomatie. Cel mai important lucru este ca n-am facut pact cu diavolul pentru a accede in vreo functie. M-am convins de asta dupa tot montajul asta ieftin, pe o filiera care leaga niste cozi de topor, asa-zisi lideri comunitari, si trei-patru colegi binevoitori din diplomatia romaneasca, care insa trebuie sa fie constienti ca efemer se afla pe diferite trepte decizionale"