x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Există sfinţi printre noi? Martin Benedict, „medicul care se roagă mult”

Există sfinţi printre noi? Martin Benedict, „medicul care se roagă mult”

de Clara Margineanu    |    23 Iun 2012   •   21:00
Există sfinţi printre noi? Martin Benedict, „medicul care se roagă mult”

La intrebarea daca exista sfinti printre noi, raspunsul este limpede, da. Este vorba despre unii preoti ai acestor timpuri, alesi plini de har care au trait intens si discret intru implinirea menirii lor pe pamant, preoti care au putut fi vazuti si ascultati, pana acum cateva decenii. Doar doua exemple sunt Arsenie Boca (1910-1989) si Ilie Lacatusu (1909-1983). Dupa cum stim, Biserica are ratiuni si rigori proprii care impun asteptare si rabdare indelungata pana la actul sanctificarii dar raman vii si puternice marturiile credinciosilor, minunile, profetiile acestor oameni ai lui Dumnezeu, iluminati si daruiti cu har care, cu puterea credintei lor, tin lumea in echilibru.

In satul Galbeni, comuna Nicolae Balcescu din judetul Bacau, intr-o casa modesta, s-a nascut in 1931, intr-o familie de tarani, Martin Benedict. Copil fiind, in timp ce urma cursurile scolii primare din comuna care astazi ii poarta numele, Martin Benedict i-a spus intr-o zi mamei sale: 'vreau sa devin preot franciscan!' A absolvit Facultatea de Medicina din Iasi in 1957, apoi si-a exercitat profesia in localitatile Tatarani si Raducaneni, la Bacau si din 1962 pana la sfarsitul vietii, la spitalul din Onesti. Cei care l-au cunoscut, cei care i-au fost pacienti isi amintesc ca avea o bunatate iesita din comun si ca pe langa tratamentul administrat, inocula blandete, lumina si caldura umana.

Era supranumit 'medicul care se roaga mult'. Stia ca bolile trupului sunt apasate greu de bolile sufletesti, ca urmare, isi indemna pacientii sa se spovedeasca, sa se roage intens, adanc si curat, convingandu-i ca aceasta este calea spre vindecare. Pentru Securitatea sub a carui atenta observatie se afla, Martin Benedict era 'un element mistic fanatic'. Imbolnavindu-se foarte grav, in 1972, Martin Benedict a suportat trei interventii chirurgicale, iar la una dintre ele i s-a uitat in abdomen o pensa chirurgicala. Dimensiunea intestinului sau subtire avea 30 de centimetri (cea normala avand in jur de 7 metri), astfel incat medicii erau de parere ca Martin Benedict nu va putea trai mai mult de cateva zile. A mai trait insa, 14 ani, ceea ce i-a indreptatit pe apropiatii sai sa creada ca viata parintelui medic este ea insasi o minune. Nu vom mai afla niciodata ce or fi gandit atunci ofiterii de securitate despre 'bigotinul feroce' cum il mai alintau.
Medicul Martin Benedict a purtat cu sine chemarea arzatoare din copilarie si a mentinut constant legatura cu fratii sai franciscani, urmand in secret calea catre Sfanta Preotie.

Dupa o perioada in care a practicat clandestin noviciatul, in 1980, Martin Benedict a fost sfintit preot, de catre episcopul greco-catolic Alexandru Todea. Culmea este ca nici rudele sale, nici agentii securitatii nu i-au aflat profesiunea religioasa. Martin Benedict a crezut ca pastrand secretul, va fi ferit de interogatorii, suspiciuni, neplaceri si a continuat sa profeseze cu credinta medicina. Cu prilejul beatificarii fratelui capucin roman Ieremia Valahul, care s-a intamplat in 1983, Martin Benedict a fost la Roma, imbracat in costum traditional romanesc. In timpul sfintei liturghii a citit o rugaciune, atragand atentia urmaritorilor sai. Era limpede ca se afla la ceremonie in calitate de preot franciscan, ca urmare, dupa intoarcerea in tara, Martin Benedict a suportat consecintele: interogatorii, arestari, tentative de otravire.

Probabil ca nu se mai temea de nimic, din moment ce i-a scris unui prieten, preotul Ioan Duma, urmatoarele cuvinte: 'In mijlocul necazurilor, ispitelor, greutatilor ce ma inconjoara, ma gandesc de multe ori ca moartea in dragostea lui Iisus e de o mie de ori mai dulce decat posibilitatea de a trai in pacat'.

Martin Benedict a murit in 1986, dupa care casa si mormantul sau au devenit loc de pelerinaj. Veneau tot felul de oameni, fosti pacienti, cunoscuti si necunoscuti, catolici si ortodocsi. In fata casutei sale este o fantana despre apa careia se spune ca emana atunci, miros de trandafiri. Oameni necajiti au tot venit de atunci sa ceara mijlocirea si sprijinul preotului medic Benedict. Dupa 25 de ani de la moartea sa, anul trecut, Biserica romano-catolica a hotarat dezhumarea si mutarea osemintelor preotului Benedict intr-un nou mormant, a carui arhitectura contine forme geometrice simple, patratul si cercul, simboluri in arta crestina, ale pamantescului si cerescului. La mormantul sau, credinciosii se roaga cu durere, lacrimi si evlavie. Comunitatea crestinilor catolici din Galbeni s-a format initial in a doua jumatate a secolului XVII, din imigranti transilvaneni.

Am fost si am vazut. In comuna Nicolae Balcescu, toata lumea stie, toata lumea te indruma. 'Va intoarceti si faceti la stanga, pe un drum de tara si imediat, este indicator...' La intrarea in satul Galbeni, se ridica spre cer Statuia Sfantului de Assisi, un monument din bronz realizat de sculptorul italian Nazareno Panzieri. Este protectorul si mijlocitorul crestinilor din sat. In curtea bisericii romano-catolice din sat, doua femei din alt timp se roaga ireal, cu umerii coborati spre pamant, cu lacrimile spintecand cerul.

Casa lui Martin Benedict are doua camere mici si un antreu. Simplitate, modestie, stergare brodate, carti de medicina, miros de var si mir, icoana lui Iisus cu inima in flacari... Ii spun unui localnic ca am auzit vorbindu-se despre insanatosiri, minuni, vindecari... Il intreb daca apa din fantana chiar are puteri miraculoase. Raspunsul a fost simplu, puternic si memorabil: 'Depinde mult cata credinta aveti!'.

×