Riscul de creștere rapidă din cauza majorării consumului de cărbune nu s-a materializat, deoarece dezvoltarea producției de energie verde a fost puternică anul trecut, potrivit unei noi analize a Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Emisiile de CO2 din sectorul energetic au crescut cu mai puțin de 1% la nivel global anul trecut. Deși creșterea emisiilor de anul trecut a fost mult mai mică decât vârful de peste 6% din 2021, acestea rămân pe o traiectorie de creștere nesustenabilă, avertizează agenția. Prin urmare, sunt necesare acțiuni mai puternice pentru a accelera tranziția către energia curată și pentru a direcționa lumea către îndeplinirea obiectivelor energetice și climatice, subliniază analiştii de la AIE. Emisiile de CO2 legate de energie au crescut în 2022 cu 0,9%, sau 321 de milioane de tone, atingând un nou maxim de peste 36,8 miliarde de tone. Documentul citat mai notează că majorarea emisiilor a fost semnificativ mai lentă decât creșterea economică globală, care s-a ridicat la 3,2%.
Pe lângă criza energetică, evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi secetele și valurile de căldură, precum și un număr neobișnuit de mare de centrale nucleare care au avut perioade de nefuncționare anul trecut, au contribuit la creșterea cantității de CO2 eliberate în atmosferă. Pe de altă parte, implementarea tehnologiilor de energie curată a evitat eliberarea a 550 de milioane de tone de CO2 în aer, scrie AIE în raportul său. Creșterea capacităților pentru producerea energiei regenerabile și condițiile meteorologice favorabile, au făcut ca eolianul și solarul să producă un nivel record de energie electrică în UE de la începutul războiului din Ucraina, producția lor combinată ajungând la 546 TWh, o creștere de 50 TWh față de aceeași perioadă din 2021-2022.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, subvențiile la nivel mondial pentru consumul de combustibili fosili au crescut dramatic în 2022, depășind pentru prima dată 1.000 de miliarde de dolari.
23% a reprezentat producția de energie eoliană și solară din totalul producției UE de la începutul războiului, depășind ponderea energiei pe gaz, care a furnizat 19%, potrivit unei analize realizate de Ember, un think tank global în domeniul energiei.
Cea mai mare creștere a emisiilor este de la petrol
Fără energie curată, creșterea emisiilor de CO2 ar fi de aproape trei ori mai mare, a subliniat directorul executiv al AIE, Fatih Birol. „Companiile internaționale și naționale din industria combustibililor fosili realizează venituri-record și trebuie să-și asume partea lor de responsabilitate, în conformitate cu angajamentele lor publice de a îndeplini obiectivele climatice”, a spus Birol. Emisiile de CO2 provenite de la cărbune au crescut cu 1,6%, pe măsură ce criza energetică globală a continuat să alimenteze o creștere a tranziției de la gaze la cărbune în Asia și, într-o măsură mai mică, în Europa, a menționat AIE. Emisiile de petrol au înregistrat cea mai mare creștere, 2,5%, dar au rămas sub nivelul de dinainte de pandemie. Uniunea Europeană a emis cu 2,5% mai puțin CO2, datorită expansiunii record a energiei regenerabile, a spus agenția. Când se iau în considerare și metanul, și protoxidul de azot, precum și gazele cu efect de seră, emisiile au crescut cu 1% în 2022, până la o valoare fără precedent de 41,3 gigatone de CO2 echivalent
Certificatele gratuite de CO2 dispar până în 2034
Certificatele de CO2 gratuite, acordate industriei europene pentru a o ajuta să rămână competitivă pe plan global, vor fi eliminate în întregime până în anul 2034, când se va finaliza implementarea deplină a unui alt mecanismul de ajustare a limitei de carbon, care va intra în vigoare din anul 2026, au stabilit negociatorii Parlamentului European, Comisiei Europene şi Consiliului UE, la sfârșitul anului trecut. Noul mecanism denumit „Taxa de frontieră pentru CO2” va fi aplicat unor produse precum cimentul, aluminiul, îngrăşămintele, producţia de energie electrică, hidrogenul, fierul şi oţelul. Cotele gratuite de certificate pentru industrii vor fi eliminate treptat, după cum urmează: 2026 - o reducere de 2,5%, 2027 - 5%, 2028 - 10%, 2029 - 22,5%, 2030 - 48,5%, 2031- 61%, 2032 -73,5%, 2033 - 86% şi 2034 - 100%. Până în 2025, Comisia va evalua riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru bunurile produse în UE destinate exportului în ţări din afara UE şi, dacă este necesar, va prezenta o nouă propunere legislativă care va aborda acest risc. Prețul certificatelor de emisii cu efect de seră a atins în cursul lunii februarie un preț-record de 100 de euro pe tonă, dar el a început să scadă la începutul lunii martie, pe măsură ce companiile se apropie de termenul-limită din aprilie pentru cumpărarea certificatelor necesare acoperirii emisiilor de anul trecut.