x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Extravagantul dictator cu 11 neveste si 15 copii

Extravagantul dictator cu 11 neveste si 15 copii

29 Apr 2004   •   00:00

Are 33 de ani, 11 sotii si 15 copii. Este unul dintre fiii, al caror numar concret nu este cunoscut, regelui Sobhuza al II-lea, care a avut peste 70 de neveste. Posesorul acestui profil se numeste Mswati al III-lea si conduce ultima monarhie absoluta din Africa.

ANCA ALDEA

Despre regele Mswati al III-lea, care conduce o familie numeroasa si o tara de marimi reduse, se spune ca nu si-a mai gasit linistea de la prima sa casatorie. Pana si consilierii sai l-au sfatuit, in numeroase randuri, sa nu amestece chestiunile de familie cu problemele de interes national.

Regele tuturor natiunilor

La 19 aprilie 1968, una dintre tinerele sotii ale regelui Sobhuza al II-lea, Inkhosikati Ntombi Tfwala, l-a nascut pe viitorul rege. La cateva zile, mama si copilul sau au fost trimisi la Etjeni, una dintre resedintele regelui-tata. In timp ce parintele se gandea la numele pe care urma sa-l poarte nou-nascutul, tara se pregatea sa sarbatoreasca independenta de sub protectoratul britanic, castigata in 1968. Zeci de oficiali din peste 90 de state ale lumii au fost invitati sa participe la eveniment. Motiv pentru care regele-tata a decis ca fiul sau sa poarte un nume simbolic - Makhosetive („regele tuturor natiunilor"), care sa aminteasca deopotriva de evenimentul din 6 septembrie, cat si despre venirea pe lume a viitorului conducator.

Micul print a avut o copilarie normala. Ii placea sa zburde, sa fie in centrul atentiei, sa participe la adunatul recoltei sau sa-si inoteasca oamenii la pascutul vitelor regale. Makhosetive mergea chiar si la vanatoare - ii placea sa doboare pasarile cu propria sa arma, iar mai tarziu, cand tatal sau a considerat necesar, a participat la vanatoarea regala de la Butimba.

Se spune ca la varsta de 4 ani, micutul si-a exprimat dorinta de a deveni membru al garzii regale a tatalui sau, pentru ca un an mai tarziu dorinta sa i se indeplineasca, Makhosetive devenind primul cadet al fortelor Umbutfo ale Swazilandului (USDF). Imediat, printul si-a luat in serios cariera militara. Primele cursuri le-a urmat la Scoala Regala Masundvwini, pe care tatal sau a construit-o pentru copiii familiei regale. Aici, printul a deprins rapid cele mai ascunse taine ale dansului traditional Sobhuza, dar s-a simtit vadit atras si de alte materii - ca matematica, stiintele si economia. Apropiatii familiei regale isi amintesc chiar de ziua in care Sobhuza al II-lea le-a povestit ca fiul sau, care avea pe atunci numai doi ani, ar fi dansat in fata tatalui traditionalul Incwala (ritual inchinat fructelor proaspete), pentru a-i demonstra maiestria si atasamentul lui fata de cutuma straveche.

Makhosetive a urmat cursurile renumitului Institut Lovedale din Africa de Sud, unde si Sobhuza al II-lea a studiat.

Patru ani in Anglia

Cand regele-tata a murit, la 21 august 1982, la varsta de 83 de ani, printul mostenitor se afla, la ordinele parintelui, intr-o misiune de vanatoare. Mama sa a devenit regina regenta, preluand fraiele puterii si mutandu-se, impreuna cu Makhosetive, la resedinta regala Phondo. O jumatate de an mai tarziu, in ianuarie 1983, printul a decis sa-si continue studiile la Sherbourne (sudul Marii Britanii). Si s-a orientat catre limba engleza, mathematica, economie, afaceri, geografie si fizica. In vacante, vizita Europa sau participa la diverse activitati sportive - baschet, fotbal, inot sau darts. Timp de patru ani, regatul Swazilandului a fost condus de un consiliu suprem de stat (Liqoqo) pana cand printul si-a terminat studiile in Marea Britanie.

Dupa revenirea in tara, Makhosetive a fost incoronat ca rege, la 25 aprilie 1986, la varsta de 18 ani, si a primit numele de Mswati al III-lea. Istoricii din Swaziland spun ca Mswati al III-lea a fost cel mai tanar rege din lume, dupa cum tatal sau a avut cea mai lunga domnie din lume, de 61 de ani. Conform traditiei, mama proaspatului rege a devenit regina-mama.

10.000 de invitati

Extravagantul Mswati al III-lea a implinit recent 36 de ani. Cel putin 10.000 de invitati au luat parte la ziua sa de nastere, organizata pe Stadionul National de Fotbal din capitala Swazilandului. Evenimentul, transmis in direct la televiziunea publica, a fost declarat sarbatoare nationala, iar scolile au ramas inchise timp de trei zile. Acelasi lucru s-a intamplat si cand monarhul-leu a anuntat deschiderea sezonului de plivire a terenurilor regale. Si dupa cum exista o disonanta izbitoare intre familia regala si restul poporului, in timp ce aproximativ 30.000 de copii obisnuiti au trebuit sa stea acasa o saptamana, plozii regelui, care studiaza la scoli private, si-au continuat studiile.

Dar monarhul nu se opreste la a cheltui in stanga si-n dreapta, dupa bunul plac, banii publici. El incalca si legea. Propria-i lege. Dupa ce a semnat un decret prin care se interzicea virginelor sub 18 ani („florile natiunii") sa intretina relatii sexuale timp de cinci ani dupa casatorie (ba chiar sa se lase atinse de sotii lor) - in Africa se poarta inca mariajul la varste fragede (cel putin pentru femei) - , regele Mswati al III-lea si-a sfidat poporul consumandu-si ultima casatorie cu mireasa sa Noliqwa Ntentsa, in varsta de numai 17 ani. „Leul" a recunoscut ca a incalcat decretul regal si a acceptat sa plateasca amenda - o vaca pentru palatul regal. Asta ca sa nu scoata din buzunar 250 de dolari, bani care ar fi intrat tot in vistieria casei regale.

Prietenul Gaddafi

Cand familia regala sarbatoreste Marula (Festivalul berii), Mswati al III-lea dispare cateodata din peisaj. Nici Palatul Lozitha, unde se afla resedinta oficiala a Leului, nici Guvernul nu au niciodata nimic de comentat. Ultima scuza a monarhului a fost starea de oboseala, cumulata dupa „munca intensa depusa in beneficiul poporului". In aprilie 2001 au existat zvonuri ca una dintre sotiile regelui a plecat, pentru o perioada, in Europa, pentru a nu mai auzi peste tot zvonurile conform carora Mswati fusese otravit. E adevarat ca, in acea perioada, regele s-a dus val-vartej la Pretoria sa se trateze intr-o clinica privata pentru astenie, iar o saptamana mai tarziu a fost trimis inapoi in Swaziland, unde a primit vizita medicilor personali ai presedintelui libian Muammar Gaddafi. Ingrijorat de starea de sanatate a mult-iubitului sau prieten, colonelul Gaddafi a pus la dispozitia medicilor sai personali avionul prezidential Boeing 707 si a platit toate cheltuielile necesare calatoriei.

Sex-shop-uri si prezervative

De teama sa nu aiba cui sa dea explicatii, regele Mswati al III-lea a interzis, in 2002, formatiunile politice. In caz contrar, persoanele care vor avea ideea crearii unui partid vor fi amendate cu 2.000 de lilangeni (206 dolari) sau vor fi aruncate in inchisoare pentru o perioada de doi ani. Swazilandul a ratificat, in 1995, Carta Africana pentru Drepturile Omului si ale Popoarelor. Cu toate acestea, organizatiile de aparare a drepturilor omului din intreaga lume acuza regatul, in mod sistematic si continuu, de lipsa acestor drepturi.

In urma cu doi ani, Parlamentul din capitala Mbabane a cerut reintroducerea sex-shopurilor pentru reducerea numarului de violuri si pentru combaterea SIDA/HIV. Legislativul sustine ca reaparitia acestor buticuri cu placeri volante ii vor incuraja pe practicantii placerilor carnale sa renunte la hartuirea femeilor. Campania de lupta pentru combaterea SIDA nu se opreste insa aici. De Ziua Indragostitilor - Sfantul Valentin - , regele a ordonat ca fiecare ziar vandut sa cuprinda, intre paginile sale, un prezervativ si o felicitare cu mesaj de avertisment impotriva contactelor sexuale neprotejate. De altfel, singurele publicatii existente - The Times si The Observer - au tiparit, pe o pagina, fotografii cu tinere din Swaziland facand reclama la prezervative.

Inspectorii urinari

Regele Mswati al III-lea a acceptat, la solicitarile consiliului orasului Siteki din estul tarii, crearea postului de inspectori urinari. Decizia a prins contur intr-o zi de Craciun, cand 10 astfel de inspectori au dat iama pe strazi pentru a-i vana pe cei care indraznesc sa urineze in public. Initiativa s-a dovedit laudabila, chiar daca masura predecesoare - construirea a zeci de pisoare la colturi de strada sau de buticuri - a esuat lamentabil. „Recolta" a fost si ea,pe masura: 30 de impricinati adunati de pe strazi in fiecare zi pana la sfarsitul anului.

Consilierii regelui i-au sugerat acestuia sa autorizeze si crearea unor posturi de inspectori care sa-i amendeze pe trecatorii a caror tinuta este improprie sau al caror stil de mers nu corespunde celorlalti oameni obisnuiti din Siteki.

Consiliul capitalei Mbabane a avertizat recent ca va angaja „sangomas", vracii de fecale, ale caror vraji vor atrage politistii si vecinii si vor duce la arestarea imediata a vinovatilor. Autoritatile locale au ajuns la disperare de vreme ce peisajul orasului tinde sa capete o culoare maro-straveziu din cauza excrementelor umane lasate la descompunere pe oriunde. Si aici, regele a acceptat propunerea consiliului, dar a lasat la latitudinea lui sa ia masurile cuvenite. Cititi in numarul de maine povestea cubanezului Fidel Castro, un dictator excomunicat din Biserica Catolica

„Am luat initiativa in lupta impotriva maladiei SIDA si a virusului HIV. Am mobilizat toate resursele si am produs un CD intitulat «Cantece pentru viata», cu piese ale multor artisti din Swaziland si restul Africii. Am promovat CD-ul in Statele Unite si am obtinut ceva ajutoare". Regele Mswati al III-lea, intr-un interviu acordat CNN in 2003

„De foarte putine ori imi gasesc timp pentru familia mea. De obicei muncesc pana la 11 seara. De aceea ma simt foarte obosit si stresat de atata munca. Dar tot ceea ce fac, fac pentru popor". Regele Mswati al III-lea intr-un interviu acordat BBC in 2001

Tara cu cea mai pura marijuana

NUME OFICIAL: Regatul Swazilandului

ORGANIZAREA STATALA: Monarhie. Regele detine puterea legislativa si executiva suprema. Activitatea legislativa este exercitata de un Parlament bicameral, iar cea executiva - de rege, printr-un Consiliu de Ministri. Consiliul National, alcatuit din membri ai familiei regale si condus de Mswati si regina-mama, are rol consultativ in probleme privind legile traditionale. Activitatea partidelor politice este interzisa.

SITUARE: sud-estul Africii

VECINI: Africa de Sud si Mozambic

CAPITALA: Mbabane

SUPRAFATA: 17.364 de kilometri patrati

POPULATIA: un milion de locuitori. Majoritatea (96%) sunt africani de culoare neagra. Tribul predominant se numeste Swazi si cuprinde 84% dintre locuitori. Europenii numara trei la suta, iar mulatrii - unu la suta.

RELIGIA: 77% sunt crestini, iar restul poarta, in continuare, credintele triburilor din care fac parte.

DIVIZIUNI ADMINISTRATIVE: 4 districte

SARBATOAREA NATIONALA: 6 septembrie - aniversarea proclamarii independentei de sub protectoratul britanic.

LIMBI OFICIALE: engleza (la nivel oficial) si swazi (limba materna).

MONEDA: 1 lilangeni - 100 de centi

PIB/LOCUITOR: 4.200 de dolari

ECONOMIA: Jumatate din populatia activa a Swazilandului este angajata in activitatile agricole. Se cultiva trestie de zahar, bumbac, tutun, porumb, sorg, batate, citrice si marijuana (aici exista cea mai pura marijuana din lume, dupa unii). Desi tara dispune de resurse importante de huila, diamante si aur, industria extractiva parcurge, in prezent, o perioada mai dificila, in timp ce industria prelucratoare se diversifica de la an la an. Datoria externa este moderata (sub 200 de milioane de dolari).

Selectie la Dansul trestiei

Desi pare neobisnuit pentru un popor european, in Swaziland traditiile sunt considerate sfinte. Monarhul absolut, desi opteaza pentru modernism si modernitate in numeroase dintre domeniile sociale si economice ale tarii sale, nu incalca insa cutumele lasate cu limba de moarte de strabuni. Alegerea consoartei - in cazul de fata a consoartelor - nu este nici aleatorie, nici aranjata de parinti. Ci depinde total de un eveniment aparte, care nu poate fi scos din contextul african. Este vorba despre Umhlanga - Dansul trestiei - care se desfasoara in lunile august sau septembrie ale fiecarui an si la care sunt invitate toate fecioarele din regat pentru a aduce omagiu reginei-mama. Evenimentul are insa o semnificatie aparte pentru regele tarii. Acesta isi alege, la fiecare Dans al trestiei, deci in fiecare an, cate o sotie. Unii spun ca Mswati al III-lea ia in considerare marimea si forma sanilor virginelor minore. Altii spun ca regele se hotaraste abia dupa ce studiaza atent frumusetea ????acablanta?????? a „concurentelor". Costumatia copilelor este cat se poate de sumara - o fustita decorata cu ciucuri si margele frumos colorate, inele ornamentale in jurul gatului, al gleznelor si al mainilor si un fel de valuri multicolore, tricotate in manual. Cert este ca fetele sunt alese pe spranceana. La ceremonie participa si printesele familiei regale, care poarta in par pene de culoare rosie si care le insotesc pe virgine, una cate una, in dansul lor in fata regelui. Fiecare „cuplu" are propriul sau stil de dans si cantec, care denota respect pentru conducator si regina-mama. Multe dintre aceste copile duc cu ele torte aprinse pentru a-i arata regelui ca sunt dispuse sa-si piarda virginitatea in noaptea imediat urmatoare. Mswati al III-lea, cunoscut si sub numele de Ngonyama (Leul), are acum 11 sotii, iar tatal sau a avut cel putin 70 de consoarte legitime, chiar daca unii spun ca numarul acestora a depasit cu mult cifra 100. (Anca Aldea)

Cand tara arde... regele isi mai cumpara un BMW

Swazilandul, fost protectorat britanic, este una dintre ultimele monarhii absolutiste din lume, in care Constitutia a fost abolita in 1973, de regele Sobhuza al II-lea. Este locul unde un singur om face legea pentru un milion de suflete care traiesc, in majoritate, in zone rurale. In regatul Swazilandului, a carui economie depinde intr-un procent destul de ridicat de Africa de Sud, partidele politice sunt interzise, libertatea de exprimare lipseste cu desavarsire, iar doua treimi din populatie traieste in saracie. Africa de Sud absoarbe circa 60% din exporturile Swazilandului si ofera regatului peste 80% dintre bunurile si serviciile sale, inclusiv petrol si electricitate. Swazilandul este sustinut economic si de Japonia, Italia, Statele Unite si China, principalul investitor. Intr-o tara devastata de SIDA - 5% din populatie a murit in ultimii 20 de ani din aceasta cauza (iar 40% sunt infectati cu HIV), de saracie si de foamete, regele prefera sa traiasca, asemeni tiranilor de teapa lui, intr-un lux de nedescris. Nu degeaba si-a achizitionat, la inceput de mileniu, o „flota" de BMW-uri, mai putin sofisticate, in valoare de peste un milion de dolari. Numai pentru rude. Ultimei sotii, Noliqwa Ntentsa, cu care s-a insurat anul trecut, regele-leu i-a cumparat un BMW seria 5 si i-a promis ca-i va incarca cardul bancar ori de cate ori va fi nevoie. ... babele se piaptana Pentru ultima sa zi de nastere, din 19 aprilie, monarhul a cheltuit peste 600.000 de dolari. Din banii contribuabililor. Tot din banii publici el construieste 11 palate pentru cele 11 sotii ale sale. Din vistieria regatului, Mswati al III-lea a vrut chiar sa-si achizitioneze un avion de 45 de milioane de dolari. Noroc ca Parlamentul de la Mbabane a refuzat sa-si dea acordul, la insistentele comunitatii internationale. (Anca Aldea)

Presa? Ha, ha, ha...

In Swaziland, bucatica de pamant vecina Africii de Sud, orice critica la adresa monarhiei este interzisa, iar cenzura generalizata. Si totusi, monarhul Mswati al III-lea nu este total insensibil la critici. Grijuliu cu imaginea sa in strainatate, Guvernul regatului a lansat, acum trei ani, un nou post de televiziune prin cablu, pentru a dovedi ca regimul respecta drepturile omului si tinde spre un sistem democratic.

NEVASTA MODERATOR. Postul Channel S are ca principala sarcina atragerea de investitii straine in tara si, evident, de turisti cu bani. Una dintre cele 11 neveste regale este moderator al unei emisiuni artistice saptamanale.

SUSPICIUNI. Dar presa independenta are enorme dificultati in a accede la informatia oficiala. Ministrii si inaltii functionari sunt foarte suspiciosi fata de presa independenta si deloc vorbareti, cand un ziarist independent le cere informatii. Adevarul e ca unii dintre ziaristii free-lance dau de cele mai multe ori dovada de lipsa de profesionalism in verificarea informatiilor. Ca sa scoata un ban in plus, multi vand articole presei sud-africane, avide de scandaluri referitoare la regatul vecin.

Nici cu informatiile din exterior nu sunt prea lamuriti. Un diplomat occidental, aflat la post in urma cu ceva ani, in Swaziland, imi marturisea ca discutiile cu ziaristii regatului ii luau, de cele mai multe ori, cateva ore. La incheierea lor, ziaristii se declarau impresionati si-l rugau sa redacteze el un text „cu ideile principale". Capatau si ei, in felul asta, macar o opinie avizata! (Marina Constantinoiu)
×