x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fabrica de vize de la Londra

Fabrica de vize de la Londra

07 Apr 2004   •   00:00

Un roman dezvaluie presei britanice cat e de usor sa intri ilegal in Regatul Unit si cum te poti imbogati vanzandu-le si altora metoda.

Scandalul vizelor e departe de final. Executivul britanic s-a reunit ieri pentru a gasi o solutie la criza creata, in timp ce un roman a marturisit tabloidului The Sun ca nu este foarte greu sa ajungi ilegal in Regat. Dezvaluire de senzatie in tabloidul The Sun a unui roman, Daniel Iftode, care locuieste la Londra si este intermediar de vize.

Ajuns in Marea Britanie cu viza de afaceri, Iftode s-a stabilit la Queensbury, nordul Londrei, pretinzand ca este patron de firma de constructii. Aceasta chiar daca, a recunoscut el, nu a pus in viata lui vreo caramida.

AJUTOR. Mirat de controalele lejere la care erau supusi imigrantii, Iftode, in varsta de 25 de ani, a inceput sa-i ajute si pe alti romani, pretinsi oameni de afaceri ca si el, sa-i calce pe urme. Tanarul „s-a specializat" in dreptul imigrantilor in timp ce a lucrat, ca translator, la firma de avocatura MJ Solomon&Partners din Londra, una dintre cele trei companii mentionate ca „fabrici" de documente false pentru viza in scrisorile diplomatilor britanici din Bucuresti. Firma de avocatura a dezmintit insa ca numele lui Daniel Iftode ar fi figurat vreodata pe listele sale de angajati.

AFACERI „CURATE". „Romanul, de profesie contabil, cerea 1.000 de lire sterline fiecarui doritor de viza britanica", dezvaluie ziarul. Tanarul a creat pana in prezent sase planuri de afaceri identice, a colaborat cu escroci pentru procurarea unor carti de credit false si a declarat, cu seninatate, ca nu se simte vinovat pentru ceea ce face. El a insistat totusi ca nu si-a oferit niciodata serviciile unor posibli infractori. Iftode a subliniat ca nu este greu sa falsifici niste acte pentru a fi luat drept o persoana de incredere de catre autoritatile de la Londra. „Orice roman sarac este in stare sa plateasca pentru a obtine, temporar, sume uriase de valuta, transferate in conturi bancare, ca sa le dea britanicilor impresia falsa de inavutire", a marturisit „constructorul".
ANCA ALDEA


Se ridica restrictiile

Intre timp, premierul Tony Blair a luat taurul de coarne. In noaptea de luni spre marti, cu cateva ore inainte de deschiderea, ieri, a reuniunii speciale a membrilor Cabinetului, reprezentantilor serviciilor secrete si de imigratie, „furiosul Tony Blair a preluat controlul asupra Ministerului de Interne pentru a face ordine in haosul cu imigranti", scrie The Sun. Tabloidul apreciaza ca ministrul de Interne, David Blunkett, a primit o palma grea de la seful sau, care a acordat participantilor la summit-ul de la Londra termen de 24 de ore pentru a restabili increderea in masurile de control asupra imigratiei. Surse din cabinetul britanic sustineau ca in cadrul reuniunii se va decide ridicarea restrictiilor de viza pentru romani si bulgari.

×
Subiecte în articol: eveniment