De la inceputul crizei ziaristilor romani rapiti la Bagdad, mass-media romana a fost asaltata de un sir lung de astfel de zvonuri, scenarii si intoxicari. Filmul lor, pe care vi-l prezentam pe scurt, nu are cum sa nu puna pe ganduri.
|
REUTERS. Acesta este ultimul mesaj concret legat de cei trei ziaristi
|
Citește pe Antena3.ro
11 zile de la disparitie - Filmul evenimentelor
Astazi se implineste o saptamana de la ultimele vesti primite despre ziaristii romani disparuti in Irak. Saptamana care a trecut a fost marcata in principal de zvonurile legate de o posibila eliberare. Zvonurile s-au dovedit a fi false. Au trecut 11 zile de cand cei trei jurnalisti romani au disparut.Cei trei, Marie-Jeann Ion, Sorin Miscoci, de la Prima TV, si Eduard Ohanesian, de la Romania libera, se aflau in Bagdad pentru a realiza materiale si interviuri cu autoritatile irakiene. Ei erau insotiti de afaceristul Mohamad Munaf, care indeplinea rolul de sponsor si ghid. Povestea sau criza ziaristilor, cum a fost numita in presa, a inceput luni, 28 martie.
LUNI, 28 MARTIE. Luni seara, in jurul orei 20:00, Marie-Jeanne Ion a sunat pe telefonul directorului canalului de stiri de la Prima TV, Dan Dumitru. Acesta a auzit vocea disperata a ziaristei, care implora in engleza: "Va rog nu ma rapiti, sunt dintr-o tara saraca. N-avem bani". Marie-Jeanne a mai apucat sa mai spuna: "M-au rapit, sunati la ambasada. Sunt intr-o masina. Ma duc in Hamiria". Directorul Dan Dumitru a informat imediat institutiile abilitate. Ministerul roman de Externe a anuntat, printr-un comunicat emis in aceeasi noapte, ca a format impreuna cu principalele servicii de informatii o echipa pentru gestionarea situatiei create. Presedintele Traian Basescu, abia intors dintr-o vizita efectuata in Irak si Afganistan, si premierul Tariceanu au dispus luarea imediata a masurilor necesare.
Tot luni noapte, presedintele Traian Basescu declara ca toate structurile statului "sunt in alerta" si ca a contactat din avion serviciile de informatii ale aliatilor.
MARTI, 29 MARTIE. Afaceristul de origine siriana Omar Hayssam arunca bomba. S-a cerut o rascumparare de patru milioane de dolari pentru rapiti. Rapitorii l-ar fi sunat pe Omar, asa dupa cum sustine acesta, pentru ca ar fi prieten de 25 de ani cu Munaf. Hayssam s-a aratat dispus sa contribuie cu bani si a anuntat ca un om de-al sau, de incredere, va pleca la Bagdad in vederea negocierilor.
MIERCURI, 30 MARTIE. Presedintele Traian Basescu declara, miercuri dimineata, ca institutiile statului lucreaza cu inteligenta, cu discretie si intr-un mod care sa maximizeze sansele de solutionare a problemei. Premierul Calin Popescu Tariceanu afirma ca nu s-a primit oficial nici o cerere de rascumparare pentru cei trei jurnalisti disparuti in Irak. Grupul operativ constituit la Cotroceni incepe analizarea unei inregistrari a unei convorbiri telefonice dintre Omar Hayssam si unul dintre presupusii rapitori.
MIECURI NOAPTE. Apar primele imagini cu jurnalistii. Al-Jazeera difuzeaza o caseta, care, in cateva cadre, ii prezinta pe cei patru rapiti, paziti din lateral de doi mascati inarmati cu AKM-uri. Fara dubiu, cei patru sunt colegii nostri si ghidul arab. Marie-Jeanne a fost cea care, fortata probabil de rapitori, a rostit un mesaj foarte clar: "Am fost rapiti si am auzit de la rapitori ca cineva ar fi cerut ceva pentru eliberarea noastra. Nu este adevarat!". Cuvintele, spuse in limba engleza, infirmau varianta rapirii pentru bani.
JOI, 31 MARTIE. Reprezentantii canalului de televiziune Al-Jazeera refuza sa faca precizari suplimentare legate de provenienta casetei. Dan Dumitru, directorul Stirilor , spune ca filmarea a fost facuta cu echipamentul Prima Tv.
VINERI, 1 APRILIE. Reuters difuzeaza, cu putin timp inainte de ora 13:00, sapte fotografii ale ziaristilor romani, in care cei trei se identifica. Mohamad Munaf lipseste din toate fotografiile.
Membrii familiilor celor trei ziaristi romani, precum si cei ai lui Mohamad Munaf s-au intalnit cu presedintele Traian Basescu, prezenta acestora la Cotroceni dorindu-se a nu fi mediatizata.
SAMBATA, 2 APRILIE. Finalul zilei aduce un zvon care face turul tuturor redactiilor din Romania: jurnalistii romani au fost eliberati si urmeaza sa fie adusi in tara. Puhoi de ziaristi se strange pe Aeroportul Militar "Henri Coanda" in asteptarea finalului fericit. Zvonul s-a dovedit insa, din nefericire, a fi fals.
LUNI, 4 APRILIE. Ministrul de Externe cerea presei sa dea dovada de rabdare si maturitate in privinta crizei jurnalistilor din Irak. Solicitarea a fost facuta la doua zile de la primul zvon legat de eliberare.
MARTI, 5 APRILIE. Isteria continua. Anuntul facut la Cotroceni, legat de arestarea afaceristului Omar Hayssam, arunca in aer redactiile din Romania. Cea mai mare parte a jurnalistilor face o legatuta intre anuntul arestarii si o posibila eliberare. Familiile jurnalistilor nu mai stiu ce sa creada. Au fost contactate doar de presa, nu si de autoritati. Se agata de un fir de pai, dar in zadar. Purtatorul de cuvant al Presedintiei, desi confirma ca arestarea lui Omar are legatura cu rapirea ziaristilor, infirma totusi zvonul legat de eliberare. (Magda Colgiu)
INTREBARI
|
1 Se mai desfasoara
negocieri
cu rapitorii?
2 Unde a disparut medicul Mohamad Yassin si echipa de oameni de afaceri arabi plecati sa negocize la Bagdad eliberarea ziaristilor? 3 Daca ziaristii romani sunt liberi, intarzierea veniri lor acasa este determinata de anchetarea lor la Bagdad, de serviciile de informatii aliate? 4 Pe timpul plecarii presedintelui Basescu la Roma, pentru funeraliile Papei, cine va conduce celula de criza? 5 Celula de criza a depistat sursa zvonurilor care alimenteaza fara incetare mass-media? 6 De ce a disparut din motivatia arestarii lui Omar Hayssam acuzatia de terorism? 7 Daca Omar Hayssam a fost arestat pentru fapte din anul 2001, de ce retinerea lui s-a facut acum, sub umbrela rapirii ziaristilor? |