x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Facilități fiscale majore pentru „familiile cu mulți câini”. Scutire de la plata impozitului pentru cine adoptă mai mult de trei maidanezi

Facilități fiscale majore pentru „familiile cu mulți câini”. Scutire de la plata impozitului pentru cine adoptă mai mult de trei maidanezi

de Monica Cosac    |    21 Mar 2024   •   07:20
Facilități fiscale majore pentru „familiile cu mulți câini”. Scutire de la plata impozitului pentru cine adoptă mai mult de trei maidanezi

După ce, săptămâna trecută, un deputat REPER propunea ca pisicile fără stăpân să fie eutanasiate dacă nu sunt adoptate în 30 de zile după ce au fost „vânate” de hingheri de pe stradă și duse în adăposturi, un alt deputat a luat în vizor câinii vagabonzi. ​

​Un proiect de lege, pus zilele trecute pe masa senatorilor, prevede acordarea de reduceri la plata impozitelor pentru familiile care adoptă unul sau mai mulţi câini comunitari, mergând până la scutiri de la plata impozitelor pentru casă, mașină sau teren, în cazul celor care adoptă o haită. Inițiator este Daniel Gheorghe Rusu, deputat ales în 2020 pe listele AUR, în prezent membru Forța Dreptei, care, după cum reiese din declarația de avere, are, împreună cu soția sa, o casă de locuit cu o suprafață de 1.400 de metri pătrați și încă un imobil cu o suprafață similară.  

Propunerea legislativă privind acordarea unor facilități fiscale sub forma unor reduceri/scutiri de la plata impozitelor pentru familiile și persoanele care adoptă câini comunitari, pe care și-au pus semnătura încă trei deputați neafiliați, va rezolva atât problema câinilor fără stăpân, cât şi lipsa adăposturilor destinate acestora.
„Cu toate că din bugetele naţionale şi locale se alocă anual sume imense pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari, aceste cheltuieli publice nu sunt în măsură să diminueze numărul câinilor fără stăpân, atât al celor de pe străzi, cât şi al celor din adăposturile statului. Miile de sesizări ale cetăţenilor deranjaţi de prezenţa animalelor în spaţiile publice, indiferent de localitate, fie din oraşe sau din cele mai îndepărtate sate, sunt în majoritate covârşitoare rămase nerezolvate”, arată deputatul Daniel Rusu în expunerea de motive. 

Acesta susține că în prezent „numărul românilor care ajung la spital muşcaţi de maidanezi este în continuă creştere”, iar această situație ar reflecta incapacitatea autorităților locale de a găsi spații pentru adăposturi și de a colabora activ cu ONG-urile care se ocupă de adopţiile câinilor comunitari. 

„Este imperios necesar să rezolvăm cu celeritate aceste situaţii, care au avut deseori consecinţe extreme, dramatice, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti nevinovate. Amânarea la nesfârşit a unor soluţii radicale nu va face decât să determine adoptarea altor variante de compromis, care însă nu vor fi în măsură nici să mulţumească populaţia, nici să aducă liniştea mult dorită”, se mai arată în document.

Inițiator: „Este o măsură sustenabilă”

Iar soluția găsită de fostul parlamentar AUR este acordarea unor facilităţi fiscale sub forma unor reduceri sau chiar scutiri de la plata impozitelor pentru cei care adoptă maidanezi. 

„Persoanele şi/sau familiile care adoptă unul sau mai mulţi câini comunitari beneficiază de reducere la plata impozitelor, pentru un autovehicul, un imobil construcţie, un imobil teren intravilan în suprafaţă de un hectar şi un teren extravilan în suprafaţă de până la zece hectare, deţinute în proprietate, după cum urmează:

* Familiile care adoptă un câine - 25%;

* Familiile care adoptă doi câini - 50%;

* Familiile care adoptă trei câini - 75%;

* Familiile care adoptă mai mult de trei câini - 100%”, prevede proiectul de lege. 

Chiar dacă proiectul nu conține niciun fel de estimare a impactului bugetar, deputatul Rusu susține că „reducerea la plata impozitului pentru românii care adoptă câini este o măsură sustenabilă”, rolul acesteia fiind de a majora exponenţial numărul cetăţenilor care intră în posesia unui animal comunitar „pe cale legală”.

Inspirat din „bonusul pentru golirea canisei”

Deputatul mai spune că propunerea legislativă este inspirată dintr-o „iniţiativă inedită care vizează îmbunătăţirea vieţii animalelor şi a locuitorilor” unei comune din sudul Italiei, Misterbianco, care ar fi instituit aşa-numitul „Bonus pentru golirea canisei”: „Oamenii din această localitate care adoptă câini abandonaţi, aflaţi în clădiri municipale sau în adăposturi de animale, vor fi scutiţi de suma de 200 de euro pe an din taxele de salubrizare”. Pentru ca măsura să poată fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2025, așa cum stipulează proiectul, inițiatorul a solicitat dezbaterea acestuia în procedură de urgență.

Reduceri și pentru familiile cu copii, dar mai mici

Parlamentarul a mai depus și la finalul lunii februarie un proiect de lege care, pe același model, acordă facilități fiscale familiilor cu mulți copii. Diferența este că aceste familii ar trebui să aibă sau să adopte un număr mai mare de copii pentru a beneficia de aceleași reduceri la impozite pe care deputatul le-a propus pentru familiile adoptive ale maidanezilor.

„Familiile, inclusiv cele monoparentale, care au în orice formă de întreţinere şi creştere legală trei sau mai mulţi copii beneficiază de reducerea la plata impozitelor, pentru un autovehicul, un imobil construcţie, un imobil teren intravilan în suprafaţă de un hectar şi un teren extravilan în suprafaţă de până la zece hectare, după cum urmează:

„Familiile cu trei copii - 50%;

„Familiile cu patru copii - 75%;

„Familiile cu cel puţin cinci copii - 100%”, conform propunerii legislative.

Iar cei care adoptă copii beneficiază doar de o reducere de 50% de la plata impozitelor. 

Daniel Gheorghe Rusu, fruntaș la săritul din „barcă” în „barcă”

Cu toate că are doar 47 de ani, deputatul Daniel Gheorghe Rusu se poate lăuda cu un bogat palmares de adeziuni politice. 

Fost primar într-o mică localitate din județul Alba, Rusu a fost ales deputat pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), în 2020, dar în 2022 a trecut în rândul parlamentarilor neafiliați. Ulterior, s-a alăturat partidului Forța Dreptei, însă numărul partidelor prin care a trecut este mult mai mare. Practic, și-a schimbat convingerile politice cam la fiecare 2-3 ani.  

Potrivit presei locale, Rusu a ajuns primarul comunei Șpring în 2004, pe listele Partidului Umanist, dar a devenit apoi Conservator. „În 2006, a trecut la Partidul Democrat, devenit ulterior PDL. În 2008, a câștigat primăria că membru PDL, dar în 2012 a trecut la PNL și a candidat din nou că reprezentant al USL. Nu a rezistat mult în PNL, pentru că în 2016 a candidat din partea ALDE”, dar prin 2018 a fost conflict cu conducerea județeană a partidului și s-a „lipit” de George Simion, scria ziarulunirea.ro, în decembrie 2020.     

Potrivit ultimei sale declarații de avere, din 31 mai 2023, Daniel Gheorghe Rusu are un venit de 145.895 de lei pe an (peste 2.400 de euro pe lună), venituri de la Camera Deputaților și, împreună cu soția sa, deține o casă de locuit cu o suprafață de 1.400 mp și încă un imobil cu o suprafață similară (1.338 mp).  

 

×