Intr-un interviu acordat Jurnalului National patronatul farmacistilor independenti arata cine face politica sanitara in Romania.
Conflictul dintre farmacisti si institutiile statului, in speta Ministerul Sanatatii, este de notorietate. Unii spun ca acest conflict, sub actuala guvernare, s-a acutizat. Pentru a lamuri cateva nuante ale acestui razboi, care pare fara sfarsit, ne-am adresat reprezentantului Patronatului Farmacistilor din Romania, avocatul Arin Alexandru Avramescu.Jurnalul National: Domnule avocat, este o criza reala a medicamentelor sau un scandal la moda?
Arin Alexandru Avramescu: Nu exista o criza a medicamentelor. Sistemul din care facem toti parte, fie ca suntem asigurati, medici, farmacisti sau reprezentanti ai autoritatilor - este bolnav. Furnizarea de medicamente este insa barometrul care da masura gradului sau de imbolnavire.
Din declaratiile ministrului Sanatatii si ale reprezentantilor Casei de Asigurari de Sanatate lucrurile nu par sa stea rau. Cum va explicati diferenta de pareri?
Declaratiile publice sunt intotdeauna optimiste. Din discutiile private afli insa ca esti in mijlocul unui razboi care nu are nimic de a face cu grija afisata pentru cel bolnav. Am luptat inainte de emiterea pachetului de legi ale sanatatii pentru elaborarea si cuprinderea in pachet a Legii farmaciei. Eram ultima tara din Europa care nu avea o astfel de lege. Din pacate, suntem inca in aceeasi situatie. Ministerul Sanatatii a decis inexplicabil eliminarea acestei legi din lista propusa initial.
Mecanism periculos
Este un substrat al omisiunii?
Legea farmaciei tine de politica sanitara a unei tari. In lipsa ei, circuitul medicamentului va fi cel pe care il vor dori grupurile de interese, ca sa folosesc un termen la moda. In lipsa ei, medicamentul va fi in continuare o marfa, iar romanii se vor indopa cu pastile pe care firmele de medicamente vor dori sa le vanda. Eu nu cred ca oamenii sunt inca destul de constienti ca atunci cand iau un medicament prescris de medic umfla buzunarele, si asa pline, ale producatorilor, importatorilor si ale firmelor de distributie, care, daca nu au ajuns inca, vor ajunge in foarte scurt timp sa faca politica sanitara a Romaniei. In rezumat, vom inghiti nu pilula de care avem nevoie, ci pe cea din graficul de marketing al producatorului.
Cine ar trebui sa se preocupe de aceasta situatie?
Ministerul Sanatatii este cel care face, potrivit legii, politica sanitara a statului. Am semnalat o data cu discutiile legate de Legea farmaciei situatia de neacceptat in care marilor companii li s-a permis sa detina importul, distributia si furnizarea medicamentelor prin propriile farmacii. Am notificat Ministerul Sanatatii pericolul de a pierde treptat puterea de gestionare a sistemului si de a preda cu totul fraiele ingrijirii bolnavilor unor societati comerciale. In numele patronatului Farmacistilor din Romania (compus din farmacisti proprietari de farmacie) am cerut auditul intregii perioade de la Revolutie pana in prezent asupra consumului de medicamente, a reglementarilor legale emise in acesti 17 ani si a modului in care acestea au sprijinit interesele financiare ale firmelor implicate in domeniu. Piata medicamentelor este una de peste un miliard de euro anual si este in crestere.
Conspiratia
JURNALUL FOTO GRAV. Pacientii devin prizonierii lanturilor de farmacii |
Acuzatiile dvs. sunt foarte grave. Exista in acest moment o ancheta cu privire la modul in care se fac afaceri cu medicamente in Romania?
Din cate stiu, nu, dar clientii mei - farmacistii din Patronat - sunt interesati de limpezirea apelor. In mod cert lucrurile nu mai pot continua astfel. Farmacistii independenti cauta sa reziste tavalugului de presiuni care tinde sa-i elimine din sistem. Ceea ce este mai grav este ca acest lucru se face cu sprijinul autoritatilor. In fiecare zi Ministerul sau Casa mai inventeaza un act normativ pentru falimentarea acestora. Farmacistului de profesie - proprietar al unei singure farmacii in cele mai multe cazuri - in conditiile in care nu isi recupereaza sumele de la casa, pe care le-a consumat onorand retetele prescrise de medic, i se impun pe deasupra si reglementari care nu ii lasa nici o sansa de supravietuire. I se scad preturile la medicamentele aflate pe stoc (punandu-l sa plateasca din buzunar diferenta) si i se impun adaosuri comerciale de 1%, care il arunca sub limita de cheltuieli pe care le are in farmacie. Asa cum
v-am spus, miza este mai mare. Decapitalizarea farmaciei independente este, se pare, tinta predilecta a celor care conduc sanatatea.
Ce este glosofobia, frica de care suferă trei din patru persoane. Poate duce chiar la simptome fizice
Citește pe Antena3.ro
Plata datoriilor catre farmacii din anii precedenti se va reglementa printr-un act normativ. Este cel putin declaratia ministrului Nicolaescu.
Am obosit vorbind despre datoriile sistemului catre farmacisti. De fiecare data cand am cerut achitarea datoriilor vechi de peste doi ani am primit acelasi raspuns sec: farmacistii dvs. au depasit plafonul. Nimeni dintre oficialii ministerului sau caselor de asigurari, nu are insa curajul sa le spuna oamenilor, asiguratorilor ca ei sunt in fapt cei care si-au permis sa se imbolnaveasca si sa depaseasca plafonul. Poate ca se tem de o reactie publica. Farmacistii nu au decat singura vina de a nu isi fi refuzat bolnavii aflati de ani de zile in tratament. Cei care ne conduc nu accepta ca nu ne imbolnavim si ca nu murim dupa plafon.
Reforma inchisa in nas
Care este in viziunea dvs. solutia?
Clientii mei sustin sistemul prin propriile lor afaceri. Elibereaza medicamente compensate si gratuite chiar daca nu sunt intodeauna in limita contractului si isi asuma astfel riscul cumplit de a falimenta. Aceasta este oportunitatea firmelor de distributie - proprietare ale lanturilor de farmacii - sa faca presiuni asupra farmacistilor independenti pentru a le cumpara afacerea in contul datoriilor. Este ultimul act prin care farmacistii care si-au permis sa priveasca etic distributia de medicamente se predau firmelor care fac din actul farmaceutic un act pur mercantil. Solutia este una singura: obligarea celor care se fac vinovati de situatia dezastruoasa in care ne aflam, sa plateasca. Vom constientiza opinia publica asupra situatiei reale, pe care din pacate nu o cunoaste si vom initia procese in fata instantelor de judecata pentru prejudiciile pe care le-am inregistrat. Avem sprijinul "beneficiarilor" serviciilor noastre, al celor pe care statul, caruia ii platesc asigurari de sanatate, i-a lasat pe afara si le-a inchis reforma sanitara in nas.