x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Festival medieval - Folk, rockeri, bodypainting la Sighisoara

Festival medieval - Folk, rockeri, bodypainting la Sighisoara

de Cristina Ologeanu    |    01 Aug 2005   •   00:00
Festival medieval - Folk, rockeri, bodypainting la Sighisoara

Cetatea Sighisoarei a fost "asediata" de turisti, actori in devenire, rockeri, fete pictate. Inca din prima zi a Festivalului Sighisoara Mediaval, Cetatea s-a transformat intr-un adevarat furnicar.

Cetatea Sighisoarei a fost "asediata" de turisti, actori in devenire, rockeri, fete pictate. Inca din prima zi a festivalului, Cetatea s-a transformat intr-un adevarat furnicar.

Piata Sigma, aflata la poalele Cetatii din Sighisoara, s-a transformat, cu multe ore inainte de deschiderea oficiala a celei de-a XIII-a editii a Festivalului Sighisoara Medieval, intr-un adevarat talcioc cu toate "ingredientele" necesare. Tarabe cu mici, pui, carnati, bere, chiar si kebab. Aerul deja a devenit irespirabil cu cateva ore inainte de pranz. Si-n tot acest "decor" cu parfum de gratarele, linistiti, comerciantii de tricouri isi intindeau marfa pe care sperau sa o vanda cat mai repede. Patronii de tarabe, romani si unguri, si-au vazut si ei de treburile lor. Nici macar inspectorii sanitar-veterinari, veniti cand inca micii nu erau gata, nu i-au tulburat.

NO COMMENT. "Ofertele speciale" au avut succes

IMAGINATIE. Pentru doar 10.000 de lei vechi pe zi, turistii urcati in Cetate au putut asista la prezentari de moda… medievala, au putut urmari reprezentatiile studentilor la actorie veniti din mai multe colturi ale tarii. Cei dispusi sa cheltuiasca niste bani au avut din plin de unde alege. Sculpturi in lemn si obiecte realizate de artistii plastici, masti, bratari multicolore din piele sau din ate. Dar in Cetatea Sighisoarei au mai existat si "oferte speciale". Venite mai mult din partea turistilor care, dupa numai o zi de festival, s-au trezit fara bani. Astfel, la tot pasul puteai vedea cartoane cu inscriptii care mai de care. "Masaj, 10.000 lei vechi", "Vand racoare pentru 10.000", "Poezii la minut", "Pentru 10.000 «ucid» soacre si neveste". Pe langa acestea a mai existat si o alta categorie de "cartonase": cele fara pret la vedere. Pe acestea puteai citi: "Ajutati actorii ambulanti", "Pentru fondu’ plastic" sau "Donati bani pentru chef". Un succes deosebit l-au avut cei care, pentru sume de la 5.000 de lei vechi pana la 30.000 de lei vechi, ofereau servicii de bodypainting. Insa doua personaje inedite au fost atractia Cetatii: moartea si o stafie. Doi actori acoperiti cu cate un cearsaf negru, respectiv alb nu faceau altceva decat sa stea precum statuile. Asta la prima vedere, pentru ca, daca voiai sa te fotografiezi cu ei, iti aratau discret cutia de carton de pe piatra cubica, cutie in care puteai sa lasi o suma dupa buget, dupa preferinte.

CIUDAT. Una dintre atractiile evenimentului a fost, culmea ironiei, MOARTEA

LEGE SI TOCMEALA. Organizatorii acestei editii au anuntat cu mare tam-tam ca din acest an in Cetate se interzice comercializarea kitsch-urilor, a porumbului fiert si a alcoolului. Ei bine, comerciantii s-au dovedit a fi extrem de inventivi. Chiar la intrarea in Cetate, vanzatori ambulanti de bratari, inimioare si alte chestii fosforescente isi ademeneau clientii fara macar sa se sinchiseasca de jandarmii care treceau pe langa ei. Chiar si porumbul fiert si-a facut aparitia. Desi in zilele "netulburate" de turisti in Sighisoara nu vezi vreun cersetor pe strada, inca din prima zi a festivalului, printre mese si gratarele pentru mici, puradeii responsabili cu "dati-mi si mie un ban" isi disputau aprig teritoriul. "In nici un an nu am vazut atat de multi cersetori. Astia au venit cu trenul pana aici sa mai faca si ei un ban", ofta un sighisorean agasat de insistentele puradeilor.

FOLK. Majoritatea celor veniti la festival a fost formata din rockeri. Plete, creste, cercei in sprancene, nas sau buze, haine negre, machiaj negru - aceasta a fost "culoarea" dominanta. Foarte multi dintre acestia s-au impartit intre doua evenimente desfasurate simultan, la o distanta de peste 50 de kilometri. Unii au mers la Festivalul Peninsula din Targu-Mures, altii au preferat sa ramana la Sighisoara Medievala. Acestia din urma au coborat in fiecare seara din Cetate pentru a fi prezenti la serile de muzica folk. Cuminti, asezati pe iarba, acestia au ascultat, unii au cantat alaturi de menestrelii de pe scena. Daca in prima seara publicul a fost potolit, in cea de-a doua cu greu s-a lasat convins ca programul artistic trebuie sa se si termine. Mircea Vintila a fost "obligat" de public sa biseze de doua ori, iar echipa formata din Ducu Bertzi, Florian Pittis, Marius Batu si Mihai Nenita cu greu a fost lasata sa coboare de pe scena. "Motu" Pittis a avut chiar parte de o revelatie la Sighisoara: a descoperit ca mai exista oameni cinstiti. "In seara aceasta s-a intamplat ceva extraordinar: Mihai Nenita si-a uitat mobilul intr-un taxi, iar soferul, dupa ce a observat acest lucru, s-a intors imediat la hotel sa-i returneze aparatul", a povestit Pittis chiar la microfonul la care a cantat si recitat.

AJUTOR DIN UNGARIA
Derulat la concurenta cu Sighisoara Medieval, Festivalul Peninsula s-a bucurat de un public numeros. Asta si datorita locatiei mult mai mari. Aflat la a treia editie, "Peninsula" se doreste a fi "fratele mai mic" al Festivalului "Szighet" din Ungaria. Insa varianta mioritica a beneficiat de un buget mai mic decat cel din Szighet. 350.000 de euro. Conform Radio Mix Sighisoara, "Peninsula" a beneficiat si de un ajutor de peste hotare. Este vorba de 4,5 milioane de forinti veniti din partea Ministerului Tineretului din Ungaria. La asa buget, este lesne de inteles ca au fost cu totul alte conditii: artisti mai multi, scene mai multe, instalatii de sunet mai performante. Si daca tot am amintit de artisti, nu putem trece cu vederea succesul imens al legendarilor Iris.
×
Subiecte în articol: eveniment sighişoara