x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fierbem ca racii

Fierbem ca racii

de Florina Zainescu    |    25 Iul 2007   •   00:00
Fierbem ca racii

Măsurile anunţate cu mare tam-tam de autorităţile din Capitală pentru a face faţă "Codului roşu" nu s-au prea potrivit cu situaţia din teren. S-au inregistrat pene de curent in multe zone din oraş, unele firme de salubritate au uitat să ridice gunoiul, in spitale bolnavii se sufocă pentru că nu au aer condiţionat, iar funcţionarii declară că nu sunt de acord cu programul de lucru care li s-a impus şi ameninţă cu greva.

Ziua de ieri a inceput prost pentru unii dintre bucureşteni. Pe fondul caniculei, căteva zone ale Capitalei - Morarilor, Mihai Bravu şi Văcăreşti - au rămas fără curent electric. Sute de apartamente au fost afectate de o pană de curent ce a inceput incă de luni seară şi nu se terminase pănă marţi dimineaţă. Alte pene s-au inregistrat in Balta Albă şi in zona Popa Soare. Reprezentanţii Electrica au declarat că intreruperile au fost cauzate de suprasolicitarea reţelei invechite. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat că producătorii de energie au redus cu 20% cantitatea de energie livrată in baza contractelor incheiate cu furnizori şi consumatori, pentru a putea acoperi consumul de electricitate de pe piaţa reglementată, destinată populaţiei. Vosganian a mai anunţat că la data de 23 iulie a fost depăşit recordul de consum in Capitală, unde au fost consumaţi 959 de megawatti, cu 50% mai mult decăt media, vinovate fiind aparatele de aer condiţionat.


In Bucureşti au avut loc la data de 23 iulie 13 intreruperi colective, adică de proporţii mari, şi 250 de intreruperi individuale, unde furnizarea de curent a căzut numai in cazul unor imobile separate. Ministrul a dat asigurări că Hidroelectrica are o rezervă hidrologică inmagazinată de 1,8 terrawatti, dublu faţă de 2003. Rezerva ajunge societăţii să furnizeze energie pentru două luni. O altă măsură este pornirea unor capacităţi ale Termoelectrica, care vor furniza in total 400 de megawatti. Transelectrica şi-a suspendat şi ea manevrele programate, iar liniile de 400 de kilovolţi sunt supravegheate pentru ca pădurile pe care le tranzitează să nu ia foc. Şi echipamentele subterane au probleme, acestea confruntăndu-se cu temperaturi de 60 de grade. (Daniel Ionaşcu)


AMBULANŢE SUFOCATE. Ieri, pănă la orele părzului, apelurile la Serviciul de Ambulanţă al municipiului Bucureşti s-au dublat faţă de acelaşi interval orar al zilei de luni. Afecţiunile pentru care bucureştenii au sunat la Salvare au fost diverse, insă s-au inregistrat foarte multe cazuri in locuri publice. La dispeceratul SAMB, telefoanele au sunat ieri "intr-o veselie". Potrivit directorului SAMB, dr Ovidiu Cizmaru, pe lăngă ambulanţele de la Bucureşti, ieri au plecat in traseu şi echipajele cu voluntari şi asistenţi venite de la Botoşani, Covasna şi Mureş. "Nici nu ştiu cum o să supravieţuim după ziua de azi. Pănă la ora asta (n.r - 14:00) am inregistrat aproximativ 500 de apeluri. Nici oamenii noştri nu mai rezistă mult, maşinile nu au aer condiţionat. Deja este un punct maxim de temperatură, trebuie să acordăm şi personalului măcar cinci-zece minute să se răcorească, altfel ne trezim că mor pe drum. Luni au leşinat două asistente. S-au retras, au stat intr-o microstaţie, s-au hidratat şi au plecat din nou", ne-a declarat dr Mihaela Bădică, medic coordonator la Serviciul de Ambulanţă al Capitalei. (C.D.)


GUNOI NERIDICAT. Şi serviciile de apă şi salubritate din Bucureşti anunţaseră cu o zi inainte "măsuri speciale" pentru ziua de marţi. Astfel, Apa Nova şi Regia de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) au anuţat că nu vor face nici un fel de intervenţii, pentru a evita incidentele in alimentarea cu apă caldă şi rece a bucureştenilor, echipele urmănd a interveni doar la avariile de urgenţă. La răndul lor, firmele de salubritate au anunţat că vor stropi străzile cu apă şi vor ridica gunoiul mai des, pentru a evita formarea unor focare de infecţie. Nu peste tot s-a intămplat aşa. Bunăoară, chiar in buricul Capitalei, pe Strada C.A. Rosetti, luni noaptea oamenii erau disperaţi că firma de salubritate care deserveşte zona nu venise să ia gunoiul. Ei au găsit totuşi o soluţie: s-au "lipit", contra unui mic bacşiş, de maşinile care ridicau gunoiul de la restaurantele şi magazinele din zonă şi şi-au golit tomberoanele, care cum a putut.


SINUCIGAŞI LA CASELE DE PENSII. "Ştiu că e cod roşu, dar am venit pe propria mea răspundere. Dacă mor, mor! Ce? Dar nu cred că mor. Mi-ajută bunul Dumnezeu", spunea ieri, puţin după ora 7:00 dimineaţa, Maria Oprea, in faţa Casei Locale de Pensii din Lacul Tei. Are 62 de ani. Şi-a asumat riscul pentru un bilet de tratament. Venise şi cu o zi inainte şi nu reuşise să ajungă la un ghişeu pănă la ora 11:00, la intreruperea programului. Nici măcar nu aflase că biletele de tratament se dau la sediul din Calea Vitan. Aşa că a plecat la 7:30 in cealaltă parte, unde o aştepta altă coadă. In Bulevardul Lacul Tei este sediul Casei Locale de Pensii pentru Sectoarele 1, 2, 5 şi 6, celelalte fiind in Calea Vitan, unde aglomeraţia este şi mai mare, iar aerul condiţionat nu funcţionează. Nu doar Maria Oprea a recunoscut că-şi riscă viaţa pentru coada la Casa de Pensii. Mulţi au spus că li s-a calculat greşit pensia şi trebuie să rezolve problema căt mai repede. Pot face contestaţie doar in termen de 45 de zile de la data emiterii deciziei. Deci nimeni nu-i poate convinge că ar fi mai bine să aştepte pănă se termină canicula.
Din fericire, pensionarii şi-au rezolvat problemele repede ieri la sediul din Bulevardul Lacul Tei, pentru că au fost foarte puţini solicitanţi, comparativ cu celelalte zile. Aerul condiţionat funcţionează aici, iar de luni s-au pus la dispoziţia bătrănilor mai multe scaune. Unii ignoră orice avertizare şi sunt dispuşi să aştepte redeschiderea ghişeelor afară, la soare. Din acest motiv, conducerea instituţiei le-a permis să rămănă in sediu pănă seara.


Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a fost şi el in vizită de lucru ieri la Casa de Pensii Bucureşti. La sediul central, din Calea Vitan nr. 6, a putut constata că activitatea se desfăşura ca de obicei, fără apă, fără aer condiţionat şi cu aglomeraţia cunoscută. Iar după ora 11:00 se muncea cu spor, in ciuda interdicţiilor. Păcuraru a spus că va incerca să găsească soluţii pentru a elimina aceste nereguli. (Anca Scarlat )


FUNCŢIONARII AMENINŢĂ CU GREVA. Sindicaliştii din administraţia publică, membri ai Alianţei Sed Lex, au ameninţat ieri că in maximum două zile vor inceta lucrul, acuzănd că programul cu publicul stabilit de Guvern pentru perioadele caniculare pune in pericol sănătatea funcţionarilor de la ghişee. Ei se plăng că nu pot inchide ghişeele la ora 11:00 din cauza presiunii cetăţenilor, şi sunt trimişi acasă la ora 13:00 pentru ca la ora 17:30 să fie rechemaţi, fiind plimbaţi prin soare fix in cea mai fierbinte perioadă a zilei. Mai mult, "personalul de la ghişee lucrează la temperaturi de 50 grade Celsius in spaţii neventilate şi fără să li se asigure apă minerală". Sed Lex cere ca programul cu publicul să fie doar de la 7:00 la 12:00.

Ziua supraoamenilor

Cu ce-am greşit eu de a trebuit să merg prin soare de la 10:00 la 14:00? In afară de colegul meu fotograf nu ştiu să existe alţi fraieri care să fi făcut asta. La Administraţia Financiară a Sectorului 2, de pe Dimitrov, era linişte. Ceva inghesuială, dar calmă. La ghişeul la care aveam treabă, o doamnă, foarte amabilă, imi explică inutilitatea deplasării mele. La căt aveam de incasat trebuie să aştept mandat poştal. Scria mare pe hăria pe care o primisem, dar cum toate păcălelile sunt scrise minuscul, numai pe alea le-am citit. La Trezorerie, la fel. Nici un picior de pensionar zburdalnic, nici o băbuţă hotărătă să plătească ceva inainte de deces. Nici un leşin de semnalat. Piaţa Obor era deja inchisă cănd am ajuns acolo. Porţile aveau lacăte, iar in spatele lor se zăreau poliţişti comunitari in repaus. De asemenea, şi o ţăşnitoare la care, in stradă fiind, te puteai uita pănă venea tramvaiul. Pe stradă o grămadă de torsuri goale, minimum 30%, brune, fără nici un fel de insinuare etnică. In faţa Primăriei Sectorului 2 e oarecum răcoare din combinaţia umbră-făntăni arteziene. In ele, nici un puradel nu se bălăceşte. Nici in Herăstrău. Singura mişcare e a nărilor fremătătoare sub damful de căine mort. Sper să fi fost un căine. P.S. senzaţional: La ora 14:00, la Pasajul Obor lucrau (supra)oameni. (V.I.)

Saună

"Nu vă supăraţi, doamnă, aţi putea fi intr-atăt de amabilă incăt să-mi spuneţi cum vă permiteţi să faceţi saună in timpul serviciului?" Doamna nu e amuzată. "Transpiraţia asta excesivă e bună pentru dumneavoastră. Toată lumea ştie că transpiraţia e cel mai bun mod de detoxifiere al organismului." "Cumpăraţi un bilet sau faceţi mişto de mine?" Ii cer un bilet: "Un bilet, vă rog". După care mă informez pe bune, cu dragă inimă şi cu duioşie in glas, dacă-i e bine in cabina asta mică in care orice om normal s-ar imbolnăvi de claustrofobie şi in care ea e nevoită să petreacă opt ore pe zi. Mi-a răspuns că nu-i e bine deloc şi că abia aşteaptă să se facă unşpe să se ducă acasă, unde să schimbe temperatura de saună de la 35, căt are acum in cabina ei cea zilnică, la 37, căt are in casă. "Mai mare daraua decăt ocaua. Ce să zic. Dau mere pe pere, sunt foarte incăntată că mă trimite acasă, n-aş mai veni vreodată", se autoblesteamă doamna. Inchei spunăndu-i să nu se mai blesteme atăta, că toate trec şi asta e. "Săru’măna", ii zic. "La revedere", imi zice. (L.M.)

×
Subiecte în articol: pană eveniment s-au