x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Filiera agenţilor secreţi

Filiera agenţilor secreţi

de Alexandru Boariu    |    19 Mar 2008   •   00:00
Filiera agenţilor secreţi

FUGIŢI DIN ROMĂNIA
Agenţi ai unor servicii secrete străine au acţionat în România după decembrie 1989 ca o adevărată "echipă de elită". Cu complicităţi înalte,  inclusiv ale unor şefi ai serviciilor secrete, au dat lovituri de sute de milioane de dolari, după care au dispărut. 


FUGIŢI DIN ROMĂNIA
Agenţi ai unor servicii secrete străine au acţionat în România după decembrie 1989 ca o adevărată "echipă de elită". Cu complicităţi înalte,  inclusiv ale unor şefi ai serviciilor secrete, au dat lovituri de sute de milioane de dolari, după care au dispărut.  


După decembrie 1989, România a devenit "raiul" infractorilor internaţionali. Au acţionat aici, ca o adevărată "echipă de elită", diverşi agenţi ai unor servicii secrete străine, care, cu complicitatea unor politicieni, poliţişti, procurori, judecători şi a altor persoane influente, inclusiv a unor şefi ai serviciilor noastre secrete, au dat lovituri de sute de milioane de dolari, după care au dispărut fără urmă.


Infractorul internaţional Sorin Shmuel Beraru, fugar condamnat în lipsă la şapte ani de închisoare, de care ne-am ocupat pe larg într-un articol precedent, nu este un caz unic. El nu este singurul străin care, cu complicitatea unor reprezentanţi ai autorităţilor locale, a dat o serie de tunuri financiare în România şi apoi a fugit în străinătate, neexecutând nici măcar o zi din anii grei de puşcărie la care a fost condamnat. Mulţi dintre aceşti infractori lucrau în România încă dinainte de ’89, fiind bine înfipţi la cele mai înalte niveluri, chiar şi în serviciile de spionaj.


ELIE NASSAR. Din  această "categorie grea" face parte, de exemplu, sirianul Elie Nassar, implicat în celebra operaţiune de contrabandă cu arme şi ţigări "Tigareta 1". Arestat în 1992, el a stat foarte puţin închis, reuşind să părăsească ţara cu sprijinul unor servicii secrete. De altfel, presa a relatat la acel moment că fuga sirianului a fost aranjată chiar de directorul SRI de la acea vreme, Virgil Măgureanu, aşa cum reiese, de altfel, dintr-o stenogramă a discuţiei dintre cei doi, care a şi ajuns ulterior în presă. De notat că fraţii Nassar se aflau în România încă din anii ’80, când tatăl lor făcea afaceri profitabile cu guvernul României. Ca urmare, imediat după decembrie ’89, ei aveau numeroase contacte în politică, armată, vamă, servicii secrete etc. Despre cei doi fraţi s-a afirmat atunci, ca şi mai târziu despre Omar Hayssam, că ar fi fost agenţi ai serviciilor de informaţii siriene. Spre deosebire de Hayssam însă, Elie şi Mike Nassar aveau şi calitatea de foşti ofiţeri ai armatei libaneze. Din discuţia amintită, dintre Virgil Măgureanu şi Mike Nassar, reiese cu claritate că cei doi au pus bazele unui "parteneriat". "În două cuvinte, sunt gata să cooperez de la A la Z cu SRI şi cu cei care sunt în spatele dumneavoastră", afirma Nassar. "Şi noi ştim cine este în spatele dumneavoastră şi vrem să cooperăm" – răspundea Măgureanu. Între timp, prin 2002, Elie Nassar a fost asasinat prin împuşcare într-o benzinărie din Sao Paolo, iar despre Mike Nassar nu se mai ştie nimic.


SHIMON NAHOR. Un alt afacerist veros, de această dată israelian, care a reuşit să fugă din România, fiind cercetat penal şi condamnat, a fost Shimon Nahor (Simon Herşcovici). Şi el avea dublă cetăţenie, română şi israeliană. Născut la Galaţi, Nahor a emigrat în Israel împreună cu părinţii. S-a înrolat în marină şi a trecut în rezervă cu gradul de viceamiral. Shimon Nahor a fost anchetat şi arestat în 1999, în dosarul "Arme pentru embargo". Pe scurt, mai multe transporturi de armament uşor au ajuns prin intermediul lui Nahor în Yemen, Etiopia şi Nigeria, ţări aflate la vremea aceea sub embargo ONU. În timpul desfăşurării procesului, Nahor a fost eliberat de instanţă printr-o decizie cel puţin suspectă a judecătorilor şi, în scurt timp, a fugit peste graniţă. El nu a mai executat niciodată cei opt ani de închisoare la care a fost condamnat pentru contrabandă, fals, uz de fals şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Deşi căutat de Interpol (vorba vine), Nahor, împreună cu alt infractor internaţional, Sorin Beraru, a avut tupeul să stea nas în nas cu reprezentanţii autorităţilor din România de rang înalt. S-a întâmplat la Tel Aviv, în timpul vizitei efectuate în Israel, în anul 2001, de premierul Adrian Năstase. Astfel, la întâlnirea cu oamenii de afaceri din Israel, organizată cu prilejul vizitei delegaţiei româneşti, s-a prezentat şi "urmăritul general" Sorin Beraru, care a defilat cu nonşalanţă prin faţa oficialilor români. Nimeni nu l-a întrebat de "sănătate", cu excepţia câtorva ziarişti "curioşi", care, în final, i-au zădărnicit lui Beraru intrarea în sala de conferinţă.  


JAMAL AL ATM. Şi principalii finanţatori din scandalul "Ţigareta 2" au fost făcuţi scăpaţi de autorităţile române. În boxă au ajuns doar românii implicaţi. De exemplu, Jamal al Atm, considerat capul reţelei, era ofiţer al serviciului secret al forţelor navale siriene. Aceleaşi afirmaţii au fost vehiculate pe perioada scandalului şi despre fratele său, Yahia al Atm. Jamal al Atm a fost judecat şi condamnat în lipsă la nouă ani de închisoare, din care nu a executat nici măcar o zi. În anul 2000, Jamal a fost arestat în Grecia, în baza mandatului internaţional emis de autorităţile române. Nimeni nu
s-a deranjat însă să-l aducă pe sirian în ţară pentru a-şi executa pedeapsa, poliţia greacă fiind nevoită să-l elibereze. Singurul sirian arestat în dosarul "Ţigareta 2" a fost Chahim Nizar. Însă acesta a stat puţin în arest preventiv, iar apoi a fost eliberat. A mai rămas în ţară până la sfârşitul procesului, în care a fost şi condamnat la ani buni de închisoare. Dar a fost de negăsit.


MUSTAFA AKTAA. Dosarul unui alt "greu", Mustafa Aktaa Ghazwan, implicat în "imperiul tutunului" patronat de Zaher Iskandarani în Banat şi Omar Hayssam în sudul României, a zăcut mult timp în sertarele "celebrului" procuror Alexandru Lele (colonelul Puşcău, de la IJP Bihor, precum şi alte "proptele" ale sirianului din Banat şi Bihor ştiu de ce!). Într-un târziu, Lele i-a dat NUP. Dar Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor i-a infirmat soluţia şi a dispus redeschiderea dosarului. Un an mai târziu, acelaşi Parchet constată că faptele s-au prescris (acesta era şi scopul tergiversării). Urmează alte infirmări, alte plângeri, alte procese etc. Cert e că, pe parcursul mai multor ani, rând pe rând, Tribunalul Bihor, Curtea de Apel Oradea şi Curtea Supremă au stabilit vinovăţia lui Mustafa Aktaa şi l-au condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Numai că, aţi ghicit!, când să fie încarcerat Mustafa Aktaa se afla deja la Viena (Aktaa are şi cetăţenie austriacă), de unde nu putea fi extrădat pentru că mai avea o cetăţenie, şi anume, siriană. La un moment dat, pe la mijlocul anului 2007, Mstafa Aktaa a fost reţinut în Bulgaria, dar nimeni din România nu s-a deranjat să meargă, de acestă dată la Sofia, să-l preia pe Aktaa.  


Zilele trecute, în Gazeta de Oradea, procurorul Lele, alias, Cătălin Manea, încearca să-l "spele" pe fostul său "client", Mustafa Aktaa, prezentând chiar motivarea magistraţilor bulgari, tradusă în limba română. Cum de a ajuns acest document tocmai la procurorul Lele? Cum şi în ce scop a intrat acesta în posesia lui?


INSTRUCŢIUNI DIN CIPRU
"Aceste două companii (de tutun – n.r.), care au tot libanezi în spate, lucrează în România de doi ani şi fac cam 30 de milioane pe lună, dar fac şi cu wisky şi cafea, încă 10 milioane (de dolari – n.r) pe lună, şi puteţi fi siguri că, până acuma, nici un fel de taxă nu a fost plătită, şi cine protejează aceste companii ştie foarte bine, şi, dacă vreţi, vă spun de sus până jos cine protejează (...) toţi care stau în frunte la cele trei companii sunt libanezi şi vin în România doar din când în când şi ei primesc instrucţiuni din Cipru pentru mişcarea banilor şi toate celelalte mişcări..."
Mike Nassar - fratele lui Elie Nassar


Legături

În anturajul lui Shimon Nahor (Bercovici) apăreau lt. col. Hary Ene, din SRI, Kuki Borislavski (legătură şi consilier al ministrului PD-ist al Apărării din acea vreme, Victor Babiuc, şi cumnat al lui Petre Roman), dar şi un şef al Direcţiei de înzestrare a armatei române (implicat şi el în afacerea Ţigareta 1), precum şi marele urmărit de astăzi, celebrul terorist Omar Hayysam. Recent, autorităţile au descoperit că Nahor era în relaţii de afaceri şi cu Viktor Bout, arestat recent la Bangkok pentru trafic de arme cu gherilele columbiene. Omul de legătură dintre israelian şi traficantul de arme Viktor Bout era cetăţeanul moldovean Ion Busuioc, colonel GRU.


×
Subiecte în articol: special romania aktaa condamnat nassar nahor