x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Filiera Britanica

Filiera Britanica

de Paul Cristian Radu    |    09 Ian 2006   •   00:00
Filiera Britanica

Folosindu-se de conexiunile politice la nivel inalt in Romania si in An-glia, Mona de Freitas si acolitii sai au creat o retea de crima organizata ce se intinde din Turcia pana in Anglia. Gruparea este sub investigatie in Anglia si in Romania, membrii sai fiind anchetati pentru spalare de bani, trafic de droguri si crearea unor organizatii de crima organizata.

ANCHETA
La 1 aprilie 2004, fostul deputat PSD, Gabriel Bivolaru, s-a predat politiei si a inceput executarea pedepsei de cinci ani de inchisoare pentru furtul a peste 70 de milioane de dolari de la Banca Romana pentru Dezvoltare. Multor romani, pedeapsa primita de Bivolaru li s-a parut o gluma: cinci ani pentru un furt de 2.200 de miliarde de lei vechi, in timp ce oameni sarmani, care au furat de pe tarabele pietei pentru a-si hrani familiile, au primit pedepse mai grele. Pedeapsa primita de Bivolaru este insa mai mult decat o ironie amara, este o palma data autoritatilor romane, care nu au reusit sa distruga sistemul de crima organizata pus la punct de Bivolaru si mai ales de catre consoarta sa, faimoasa Mona de Freitas. In randurile ce urmeaza va prezentam conexiunile la nivel inalt ale acestei grupari care duc la importanti politicieni din Marea Britanie si Romania.

Misterioasa Mona de Freitas, o romanca care a colaborat foarte strans cu Securitatea in anii ’80, a fost si ea investigata, alaturi de Bivolaru, in cazul fraudarii BRD. Ea a reusit insa, prin mai multe tertipuri, incluzand si folosirea unor identitati multiple, dar si legaturi la nivel inalt cu politicieni romani, sa scape de bratul scurt al autoritatilor romanesti. Iata insa ca o investigatie initiata de catre autoritatile britanice incepe sa contureze anvergura impresionanta a afacerilor Monei de Freitas. Afaceri in care De Freitas a antrenat si personaje importante de pe scena politica britanica si romaneasca.

Investigatia autoritatilor britanice in afacerile lui John Szepietowski unul dintre principalii asociati ai Monei de Freitas, un personaj prezent si in afaceri din Romania, a scos la iveala implicarea acestuia intr-o operatiune masiva de spalare de bani proveniti din trafic de droguri pe ruta balcanica, ruta ce include si Romania.

Ancheta a fost initata de catre politia britanica si Asset Recovery Agency(ARA), o agentie britanica ce se ocupa de confiscarea bunurilor obtinute din trafic de droguri si spalare de bani. ARA a anuntat ca a pus sechestru pe bunuri in valoare de peste un milion de lire sterline, bunuri ce ar fi fost achizitionate in urma traficului de droguri. Comunicatul oficial al ARA il mentioneaza pe John Szepietowski dar si firmele Countess Investments Limited si Heritage Investment Trust in contextul sechestrului.

Countess Investments isi are sediul chiar la o adresa unde este inregistrat si unul dintre domiciliile Monei de Freitas in Albion.

Investigatiile si documentele obtinute pana in prezent de catre reporterii JN arata insa ca gruparea Mona de Freitas-Szepietowski detine in sudul Londrei, dar si in alte zone din Anglia, proprietati ce valoreaza sute de milioane de lire sterline.

De altfel, surse judiciare care prefera sa pastreze anonimatul ne-au declarat ca proprietatile gruparii ating valoarea de jumatate de miliard de dolari.

Unele dintre cladirile sau terenurile gruparii se situeaza la adrese folosite de catre Mona de Freitas si asociati ai acesteia pentru a infiinta companii comerciale. Majoritatea acestor firme se afla in comitatul Surrey, nu departe de Londra, o locatie preferata de catre oamenii cu bani ce incearca sa fuga de tumultul capitalei britanice.

Potrivit actelor pe care le detinem, gruparea Szepietowski-Freitas este implicata in firme ce au cu preponderenta activitati in domeniul imobiliar, domeniu folosit cu predilectie de catre retelele implicate in spalare de bani.

EUROSCEPTICUL. JN a obtinut de curand documente care arunca o noua lumina asupra conexiunilor Monei de Freitas in Marea Britanie, tara unde s-a refugiat in momentul in care autoritatile romane au inceput investigatia in cazul BRD.

Am descoperit ca Mona de Freitas si John Szepietowski au fost asociati in firma "In Magazine Limited" din Londra cu nevasta unuia dintre cei mai puternici politicieni din Parlamentul britanic, conservatorul-eurosceptic William Cash.

Consoarta lui Bivolaru, ce foloseste identitatea Mona Bradley in firma mentionata anterior, este asociata cu Bridget Mary Cash, nevasta parlamentarului britanic.

Mary Cash este, la randul ei, asociata in firma "The European Foundation" cu William Cash, dar si cu un alt foarte important membru al Parlamentului britanic, Iain Duncan Smith, sef al Partidului Conservator pana in 2003.

Mai trebuie spus si ca, in 2001, William Cash a fost numit procuror general al guvernului din umbra, organizat de opozitia britanica si condus de catre Iain Duncan Smith. Guvernul din umbra este o alternativa a opozitiei la guvernul aflat la putere, fiind oricand pregatit sa preia conducerea tarii in eventualitatea unor alegeri anticipate. William Cash denumeste Constitutia Europeana o "bomba cu ceas politica" si se opune extinderii UE. Evident, integrarea Romaniei in UE nu se afla pe lista prioritatilor lui William Cash.

European Foundation (www.europeanfoundation.org), o organizatie condusa chiar de catre Cash, este o grupare foarte influenta pe scena britanica si europeana. Ea se opune extinderii Uniunii Europene si adoptarii Constitutiei Europene, contestand inclusiv tratatul de la Maastricht si alte tratate ce ratifica functionarea UE. O importanta suportera a acestei fundatii este Margaret Thatcher, fosta prim-ministru britanic, supranumita "Doamna de Fier".

Asocierea dintre Mona de Freitas, John Szepietowski si Mary Bridget Cash a avut loc in 1999, cand romanca era investigata pentru fraudarea BRD.

Am incercat sa luam legatura cu doamna Cash insa, desi o reprezentanta a European Foundation ne-a preluat mesajul, Mary Cash nu ne-a contactat.

La randul sau, John Szepietowski, asociatul lui Mary Cash si al Monei de Freitas, ne-a spus ca nu vrea sa comenteze in acest caz deoarece afacerile prezentate sunt in acest moment sub investigatie.

ASOCIERE. Faimoasa Mona de Freitas, consoarta lui Bivolaru, este prezenta in afaceri alaturi de Bridget Mary Cash, sotia renumitului parlamentar britanic William Cash

DE LA GIURGIU LA LONDRA. Unul dintre cei mai importanti membrii ai gruparii de Freitas-Szepietowski este englezul John David Shone. Acesta se ocupa de organizarea tranzactiilor financiare ale gruparii si traieste in prezent cu o romanca din Giurgiu. Deocamdata nu vom divulga identitatea acestei femei insa, in urma investigatiilor JN la Giurgiu, rezulta ca prin intermediul romancei, gruparea isi poate asigura legaturi si acces la ofiteri importanti din Politia de Frontiera din Vama Giurgiu.

Shone si romanca sunt asociati in Anglia in firma "BROOKFIELD THURSTONE SHONE LIMITED". Britanicul, prieten bun cu Gabriel Bivolaru, a mai fost implicat in afaceri murdare. De exemplu, in 2003, Shone a fost personajul principal intr-o afacere cu diamante pe care si le-a insusit, desi ii fusesera incredintate doar spre pastrare in calitatea sa de reprezentant al unei case britanice de avocatura.

Influenta pe care gruparea o are la Giurgiu este foarte importanta, deoarece vama Giurgiu este cel mai important punct de vama terestru pe ruta Bulgaria-Turcia-Romania. Aceasta ruta se suprapune pe traseul traficului cu heroina si alte bunuri de contrabanda dinspre Turcia sau Bulgaria inspre Romania si, mai departe, spre Europa de Vest.

Pe aceeasi ruta, in 1999, Bivolaru a fost implicat intr-un caz de contrabanda cu tigari Viceroy. La acea data politia bucuresteana a identificat unul dintre transporturi, a confiscat tigarile, insa cei mai multi dintre cei implicati in afacere le-au scapat printre degete.

IACOBOV REINTRA IN SCENA. Intre timp, in Romania, firma Balkan Petroleum (BkP), firma din Londra in care este implicata si sora lui Gabriel Bivolaru, Mihaela Ene, se extinde, in pofida faptului ca patronul sau Marian Alexandru Iancu si altii dintre cei implicati in grupul VGB-BkP au fost arestati anul trecut pentru spalare de bani.

Reamintim faptul ca una dintre piesele de baza ale firmei Balkan Petroleum este Mihaela Ene, sora lui Gabriel Bivolaru. Aceasta administreaza firma VGB Invest, firma ce detine 50 la suta din Balkan Petroleum. Si ea, si fratele, aflat acum in inchisoare, au fost asociati cu Mona de Freitas in multe firme din Romania.

Balkan Petroleum, firma pentru care a lucrat si Bivolaru pana in momentul arestarii, este proprietara echipei de fotbal Poli Timisoara si a unui cazinou in centrul Bucurestiului. De asemenea, incepand cu luna septembrie 2005, gruparea a infiintat in Bucuresti si firma Balkan Petroleum SA, ce are, conform actelor de constituire, ca obiect principal de activitate: "dezvoltarea, promovarea imobiliara".

Mentionam si ca Balkan Petroleum, firma ce-si are sediul la Londra, are ca actionari: grupul VGB, condus de fratii Marian si Octavian Iancu; firma Central Europe Petroleum, care i-a apartinut cunoscutului Vasile Frank Timis, si o a treia firma, Acornline Limited, al carei actionariat se pierde in zone off-shore si in spatele careia se banuieste ca s-ar afla chiar Mona de Freitas.

Interesant de observat este si ca renumitul Corneliu Iacobov, omul care a pus pe butuci rafinaria din Onesti, a intrat de curand in afaceri cu grupul VGB. In momentul vinderii rafinariei RAFO din Onesti catre firma Balkan Petroleum, reprezentantii celei din urma au negat orice legatura cu Iacobov. Asocierea a avut loc recent in firma TOP OIL, in care Iacobov detine un procent semnificativ prin intermediul unor alte firme. In TOP OIL, VGB INVEST, firma din care face parte si Mihaela Ene, detine 50 la suta din actiuni. E demn de remarcat si faptul ca Iacobov a luat locul lui Ovidiu Tender in aceasta afacere.

Reintoarcerea lui Iacobov scoate in evidenta afacerile de tip cartel desfasurate de grupare. Reamintim aici ca si sora lui Iacobov a fost asociata cu sora lui Bivolaru in firma Rokeno SRL.

TEZAUR
In zona Muntilor Orastiei se practica de ani in sir un sistematic jaf al comorilor ingropate de daci in preajma Cetatii Sarmizegetusa Regia. Inca de la sfarsitul anilor ’90, cantitati impresionante de moneda, de tip Koson si Lysimach, si bijuterii au fost pradate de cautatorii de comori. Acestia s-au organizat in grupari in care au fost cooptati lucratori ai serviciilor secrete, politisti si personaje din lumea interlopa deveana. In timp, retelele s-au extins catre vestul Europei si au inclus si cetateni romani stabiliti in Belgia sau Franta. Dimensiunea acestui jaf poate fi data si de scaderea valorii monedelor dacice pe site-uri de licitatie precum eBay, unde un Koson valora in urma cu cativa ani in jur de 2.000 de dolari, in prezent valoarea acestui tip de moneda fiind de aproximativ 500 de dolari.

Aur dacic, Gabriel Bivolaru si droguri


CUPLU. De Freitas si Bivolaru, in vremurile bune, undeva in Irlanda...
Nume din gruparea Bivolaru-Freitas apar si in rechizitoriul intocmit in vara anului trecut de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia in cazul jefuirii aurului dacic din siturile arheologice din Muntii Orastiei. In acest document, citat de publicatiile Hunedoreanul si Romania Libera, sunt mentionati: Gheorghe Sorin Micula Cociuban si Oana Raluca Weidner. Conform rechizitoriului, care citeaza evidente ale Politiei de Frontiera, Cociuban l-a insotit pe Iulian Ceia, unul dintre capii retelei de traficanti cu aur dacic la Viena, unde urmau sa vanda bratari dacice de aur. In acelasi document, Oana Weidner este pomenita in calitate de "prietena a lui Gabriel Bivolaru", care ar fi garantat achitarea pretului unei bratari dacice cu un Mercedes ML 430.

TOVARASI. Din investigatiile noastre rezulta ca Micula Cociuban este un vechi asociat al gruparii Bivolaru-Freitas. El a fost asociat in firma Rokeno SRL din Bucuresti cu sora lui Bivolaru, Mihaela Ene, si cu sora lui Iacobov, Cora Nistor.

Mai mult, "prietena" lui Bivolaru, Oana Weidner, este asociata in firma "NET Services Total SRL" cu Ovidiu Vladu cunoscut afacerist din Cluj si, prin intermediul altei firme, cu Marcel Puscas, fost presedinte al clubului Steaua. Insa atat Vladu, cat si Marcel Puscas sunt foarte cunoscuti in urma implicarii lor in afaceri cu cea mai puternica grupare de traficanti de droguri din Franta in anii ’90. In 1991, fratii Pascal si Frank Perletto, ultimul cunoscut sub porecla "Lucky Luke", au infiintat in Romania mai multe firme folosite ca acoperire pentru traficul de droguri. Intre acestea s-a numarat si firma Meta Pro, din Bucuresti, firma in care Vladu si Puscas s-au asociat cu cei doi traficanti francezi, aflati acum in puscarie. Firma a mers pana in 1998, cand fratii Perletto au fost arestati.

TRAFICANTI. Din firma "Meta Pro" mai faceau parte si Michel Daumas (ciuruit la 7 decembrie 1996, la Saint Tropez, de 27 de gloante pornite din trei arme de mare calibru), zis "Goldorak" pentru ca era musculos precum personajul de desene animate, si Christine Giubbi (poreclita "Cruella de Ville" datorita infatisarii sale si a pudelului pe care-l plimba tot timpul in lesa). Din aceasta retea ce trafica droguri intre America de Sud si Europa au mai fost arestati la sfarsitul anilor ’90: mexicanul Hermillo Carillio Rodriguez, corsicanul Alain Tavera, zis "Turnesol", membru al gruparii mafiote "Briza de Mare", Jean Pierre Gandebsuf, zis "Christo", din "Gasca Lyonezilor", Antoine Cossu, zis "Tony Anghila", coordonatorul militar al gruparii conduse de celebrul mafiot Francis Le Belge si Jean Claude Kella, protagonist al celebrei afaceri "French Connection" si artizan al retelei de trafic de stupefiante "Tulonezii din Mexic".

COMUNICAT DE PRESA
"Agentia sustine ca bunurile au fost achizitionate in urma activitatilor ilegale legate de trafic de droguri si spalare de bani... John Szepietowski este responsabil in calitate de director si secretar al firmei Countess Investments Limited"
Assets Recovery Agency agentie guvernamentala britanica

CONECTATI POLITIC
Gruparea de Freitas a pus intotdeauna la mare pret legaturile politice care au oferit organizatiei un solid sprijin si aparente de onorabilitate. Astfel, de la Gabriel Bivolaru, fost deputat, si de la Adrian Nastase, fostul prim-ministru al Romaniei, al carui nume, prin afacerea terenului din strada Zambaccian din Bucuresti, a fost asociat cu numele Monei de Freitas si al lui Gabriel Bivolaru si pana la Bridget Mary Cash, sotia importantului parlamentar britanic William "Bill" Cash (foto), asociata in aceeasi firma cu Mona de Freitas si cu John Szepietowski, gruparea a mai adaugat colectiei de politicieni si pe Dan Iosif, pe avocatul-parlamentar Neagu si chiar si pe Ion Iliescu. De exemplu, in perioada cand Iliescu a fost presedinte, grupul VGB si Dan Iosif au dat bani unor oameni sarmani care i-au adresat lui Iliescu, la Cotroceni, cereri de ajutor financiar.

PARTENER
Controversatul Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a incercat intotdeauna sa nege legaturile pe care le are cu gruparea VGB, insa, iata ca, de curand, el a infiintat in Anglia doua noi firme: North Caspian Petroleum Limited si North Africa Petroleum Limited. In ambele, Timis este asociat cu Cristopher David Grannell, fostul director al Balkan Petroleum. Infiintarea acestor firme a survenit in momentul cand Timis a trebuit sa se retraga din compania Regal Petroleum, firma listata pe bursa din Londra si care a obtinut importante concesiuni teritoriale si in Romania pentru a cauta gaze naturale.
×