Procurorul anticorupţie preferat al preşedintelui României l-a trimis în judecată, într-o afacere de corupţie dezvăluită de Jurnalul Naţional, pe finul de cununie al lui Traian Băsescu. Aflat în continuare în funcţie, edilul Aradului, Gheorghe Falcă, ginerele fostului vicepremier Gheorghe Seculici, este acuzat că şi-a recompensat sponsorii de campanie cu aproximativ 2 milioane de euro. El s-a ales "numai" cu o vilă.
RECHIZITORIU ● Soţia lui Falcă şi-a "îngropat" consortul în faţa lui Ţuluş
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a fost trimis în judecată, pentru o afacere imobiliară din care municipalitatea a ieşit păgubită cu aproximativ două milioane de euro. Rechizitoriul este întocmit de faimosul procuror Doru Ţuluş de la DNA.
Edilul arădean, care s-a ales cu o vilă de la beneficiarii afacerii imobiliare, este finul de cununie al lui Traian Băsescu, iar procurorul anticorupţie, preferatul preşedintelui României. Procesul este, momentan, suspendat, apărătorii lui Falcă invocând mai multe excepţii de neconstituţionalitate. Încercăm să redăm, pe scurt, principalele acuzaţii formulate în rechizitoriu de procurorul Doru Ţuluş, şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA, împotriva învinuitului Gheorghe Falcă şi a presupuşilor lui complici, Demeter Francisc, Vasil Radu Gavril, Popa Florica Mioara, Dekany Alexandru Tiberiu, Popa Răzvan Ioan şi Magda Matzek.
MIZA. Procurorul Ţuluş, protejatul şefului statului, îl acuză pe Gheorghe Falcă, finul preşedintelui României şi primarul municipiului Arad, că, profitând de funcţia de edil- şef, printr-un şir de manevre ilegale, ar fi făcut cadou firmei private Elecon Plus SRL Arad terenurile Fabricii de Zahăr din oraş, în suprafaţă de peste 52.000 mp, pentru strădaniile sale primind drept mită o vilă de peste 200.000 de euro, situată în centrul municipiului, "la schimb" cu un apartament situat la ultimul etaj al unui bloc "comunist" de nouă niveluri, evaluat la maximum 75.000 de euro. Deci, câştigul net al lui Falcă s-ar ridica la peste 125.000 de euro. Pe de altă parte, potrivit rechizitoriului, cu ajutorul lui Falcă, firma Elecon a cumpărat de la Primărie terenul în cauză, cu doar 838.944 euro, şi l-a vândut imediat unui dezvoltator imobiliar din Timişoara, cu suma de 2.936.304 euro. Câştigul net al "amicilor" lui Gheorghe Falcă, 2.097.360 de euro, este văzut de procurorii anticorupţie drept tot atâta pagubă pentru statul român, vânzătorul terenului. Afacerea a fost dezvăluită, la puţină vreme după parafarea ei, în exclusivitate, de Jurnalul Naţional.
SPONSORII PD. Potrivit rechizitoriului, Gheorghe Falcă, soţia acestuia, Ela Falcă, şi administratorii firmei Elecon Plus SRL, Vasil Radu şi Demeter Francisc, se cunosc de mulţi ani, fiind în relaţii foarte apropiate, aceştia făcându-şi concediile în străinătate împreună. Astfel, în anul 2002 au fost împreună în Croaţia, dar şi în ţară, la Vaţa de Jos, iar în iarna anilor 2004-2005 au fost, tot împreună, în SUA, unde au locuit la o mătuşă a soţiei primarului Falcă. "Mai mult decât atât – se arată în rechizitoriu –, învinuiţii Demeter Francisc şi Vasil Radu au sponsorizat campania electorală a învinuitului Falcă Gheorghe pentru alegerile locale ce au avut loc în luna iunie 2004, cu suma de 250 milioane ROL. Mai este de precizat că soţia învinuitului Vasil Radu, Vasil Mihaela, a fost consilier local din partea PD (partidul lui Falcă – n.r.). În cercul apropiaţilor mai apare, printre alţii, şi Gheorghe Seculici (fruntaş PD, fost viceprim-ministru în Cabinetul Tăriceanu, pe atunci "doar" director la SC Proiect SA Arad, firmă care avea un contract de proiectare tocmai cu SC Zahăr SA ), nimeni altul decât tatăl Elei Falcă, soţia primarului.
"PATENTUL CONSTANDA". Metoda folosită pentru a pune mâna pe un valoros teren al statului, fără a cheltui un ban din buzunarele proprii, este una deja "brevetată" în Bucureşti de Costică Constanda şi redată, cu lux de amănunte, de Jurnalul Naţional. Astfel, potrivit rechizitoriului, Gheorghe Falcă s-a folosit de calitatea sa de primar şi, deşi terenul Fabricii de Zahăr nu era în proprietatea Primăriei, ci în cea publică, deci a statului, a elaborat împreună cu prietenii lui de la Elecon un "plan" bine pus la punct, pentru a valorifica terenul în cauză în folos propriu. Fără a intra în amănunte , precizăm că, potrivit rechizitoriului, primul pas făcut de Falcă & Co. a constat în vânzarea succesivă către SC Elecon a activelor Fabricii de Zahăr în vara anului 2005 (fabrica era închisă, iar clădirile, în degradare avansată). Scopul era ca SC Elecon să aibă prioritate la cumpărarea terenului de 5,2 hectare din Arad, care era de fapt miza reală a afacerii. Preşedintele comisiei de negociere a fost, conform documentului citat, însuşi Falcă Gheorghe. Nici nu mai contează cu cât a cumpărat Elecon clădirile vechi ale Fabricii de Zahăr. Pasul doi: Elecon SRL a solicitat Primăriei cumpărarea terenului, invocând OUG 88/1997, act normativ care nu era aplicabil în situaţia SC Zahărul Arad, pentru simplul fapt că societatea nu avea terenul în proprietate. În ciuda acestui fapt, Falcă a dispus vânzarea. La 5 decembrie 2005 s-a încheiat procesul-verbal de negociere pentru vânzarea către SC Elecon a întregii suprafeţe, ulterior încheindu-se contractul de vânzare-cumpărare a terenului pentru preţul de 838.944 de euro.
PROTOCOLUL. La data de 23.01. 2006, Falcă a încheiat un protocol cu Elecon, prin care se amâna "sine die" plata primei tranşe din preţul stabilit. Pentru a da timp "cumpărătorului" să găsească adevăratul cumpărător, de la care să facă rost de banii necesari intrării în posesia terenului. Astfel, potrivit rechizitoriului, în răstimpul obţinut prin "generosul" protocol, dar şi prin alte manevre de amânare a plăţii, Elecon a demarat procedurile de vânzare către Timişoara Plaza Center a terenului pe care încă nu-l avea în proprietate, dar urma să-l cumpere de la Primăria Arad. Preţul prestabilit la 01.06.2006 între Elecon şi Timişoara Plaza: 2.936.304 euro, plus TVA.
AVANS GENEROS. La 14.06.2005, SC Timişoara Plaza a achitat firmei Elecon SRL un avans în valoare de 1.596.795 euro. Este lesne de presupus că, din acest avans, Elecon a avut suficienţi bani pentru a plăti Primăriei întreaga sumă negociată, 838.944 euro, şi să mai rămână şi cu o "economie" de peste două milioane de euro. Exact în perioada derulării acestor manervre străvezii, Gheorghe Falcă şi-a "cedat" apartamentul lui de 75.000 de euro, situat la ultimul etaj al unui bloc de nouă etaje, în schimbul vilei de peste 200.000 de euro, complet renovată şi amenajată, oferită tocmai de administratorii firmei Elecon Plus SRL, Vasil Radu şi Demeter Francisc, cu care "negocia la sânge" vânzarea terenului Fabricii de Zahăr.
ÎNCADRAREA JURIDICÃ. În rechizitoriu se arată că "fapta învinuitului Falcă Gheorghe, constând în aceea că, în cursul lunii martie a anului 2005, a primit un imobil de la mituitorii Vasil Radu şi Demeter Francisc, imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb, faptă comisă pentru ca învinuitul Falcă Gheorghe să-şi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu (...), întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art 254, alin. 1. din Cp, cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000".
De asemenea, fapta învinuitului Falcă Gheorghe, care în calitate de primar al municipiului Arad şi, totodată, preşedinte al comisiei de negociere, constituită în cadrul unităţii administrativ-teritoriale, prin încălcarea prevederilor legale prevăzute în Legea nr. 215/2001 şi atribuţiilor de serviciu legate de delegarea viceprimarului a înstrăinat la un preţ inferior valorii reale un imobil aparţinând Consiliului Local Arad, cauzând prin aceasta un prejudiciu de 2.097.360 de euro şi care, de asemenea, a procurat un avantaj patrimonial în cuantumul aceleiaşi sume, de 2.097.360 de euro, în folosul SC Elecon Plus SRL Arad, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 13 (2) din Legea nr. 78/2000, raportat la 248, 248-1, din Cp. Cu aplicarea art. 33, litera a, din Cp.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a fost trimis în judecată, pentru o afacere imobiliară din care municipalitatea a ieşit păgubită cu aproximativ două milioane de euro. Rechizitoriul este întocmit de faimosul procuror Doru Ţuluş de la DNA.
Edilul arădean, care s-a ales cu o vilă de la beneficiarii afacerii imobiliare, este finul de cununie al lui Traian Băsescu, iar procurorul anticorupţie, preferatul preşedintelui României. Procesul este, momentan, suspendat, apărătorii lui Falcă invocând mai multe excepţii de neconstituţionalitate. Încercăm să redăm, pe scurt, principalele acuzaţii formulate în rechizitoriu de procurorul Doru Ţuluş, şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA, împotriva învinuitului Gheorghe Falcă şi a presupuşilor lui complici, Demeter Francisc, Vasil Radu Gavril, Popa Florica Mioara, Dekany Alexandru Tiberiu, Popa Răzvan Ioan şi Magda Matzek.
MIZA. Procurorul Ţuluş, protejatul şefului statului, îl acuză pe Gheorghe Falcă, finul preşedintelui României şi primarul municipiului Arad, că, profitând de funcţia de edil- şef, printr-un şir de manevre ilegale, ar fi făcut cadou firmei private Elecon Plus SRL Arad terenurile Fabricii de Zahăr din oraş, în suprafaţă de peste 52.000 mp, pentru strădaniile sale primind drept mită o vilă de peste 200.000 de euro, situată în centrul municipiului, "la schimb" cu un apartament situat la ultimul etaj al unui bloc "comunist" de nouă niveluri, evaluat la maximum 75.000 de euro. Deci, câştigul net al lui Falcă s-ar ridica la peste 125.000 de euro. Pe de altă parte, potrivit rechizitoriului, cu ajutorul lui Falcă, firma Elecon a cumpărat de la Primărie terenul în cauză, cu doar 838.944 euro, şi l-a vândut imediat unui dezvoltator imobiliar din Timişoara, cu suma de 2.936.304 euro. Câştigul net al "amicilor" lui Gheorghe Falcă, 2.097.360 de euro, este văzut de procurorii anticorupţie drept tot atâta pagubă pentru statul român, vânzătorul terenului. Afacerea a fost dezvăluită, la puţină vreme după parafarea ei, în exclusivitate, de Jurnalul Naţional.
SPONSORII PD. Potrivit rechizitoriului, Gheorghe Falcă, soţia acestuia, Ela Falcă, şi administratorii firmei Elecon Plus SRL, Vasil Radu şi Demeter Francisc, se cunosc de mulţi ani, fiind în relaţii foarte apropiate, aceştia făcându-şi concediile în străinătate împreună. Astfel, în anul 2002 au fost împreună în Croaţia, dar şi în ţară, la Vaţa de Jos, iar în iarna anilor 2004-2005 au fost, tot împreună, în SUA, unde au locuit la o mătuşă a soţiei primarului Falcă. "Mai mult decât atât – se arată în rechizitoriu –, învinuiţii Demeter Francisc şi Vasil Radu au sponsorizat campania electorală a învinuitului Falcă Gheorghe pentru alegerile locale ce au avut loc în luna iunie 2004, cu suma de 250 milioane ROL. Mai este de precizat că soţia învinuitului Vasil Radu, Vasil Mihaela, a fost consilier local din partea PD (partidul lui Falcă – n.r.). În cercul apropiaţilor mai apare, printre alţii, şi Gheorghe Seculici (fruntaş PD, fost viceprim-ministru în Cabinetul Tăriceanu, pe atunci "doar" director la SC Proiect SA Arad, firmă care avea un contract de proiectare tocmai cu SC Zahăr SA ), nimeni altul decât tatăl Elei Falcă, soţia primarului.
"PATENTUL CONSTANDA". Metoda folosită pentru a pune mâna pe un valoros teren al statului, fără a cheltui un ban din buzunarele proprii, este una deja "brevetată" în Bucureşti de Costică Constanda şi redată, cu lux de amănunte, de Jurnalul Naţional. Astfel, potrivit rechizitoriului, Gheorghe Falcă s-a folosit de calitatea sa de primar şi, deşi terenul Fabricii de Zahăr nu era în proprietatea Primăriei, ci în cea publică, deci a statului, a elaborat împreună cu prietenii lui de la Elecon un "plan" bine pus la punct, pentru a valorifica terenul în cauză în folos propriu. Fără a intra în amănunte , precizăm că, potrivit rechizitoriului, primul pas făcut de Falcă & Co. a constat în vânzarea succesivă către SC Elecon a activelor Fabricii de Zahăr în vara anului 2005 (fabrica era închisă, iar clădirile, în degradare avansată). Scopul era ca SC Elecon să aibă prioritate la cumpărarea terenului de 5,2 hectare din Arad, care era de fapt miza reală a afacerii. Preşedintele comisiei de negociere a fost, conform documentului citat, însuşi Falcă Gheorghe. Nici nu mai contează cu cât a cumpărat Elecon clădirile vechi ale Fabricii de Zahăr. Pasul doi: Elecon SRL a solicitat Primăriei cumpărarea terenului, invocând OUG 88/1997, act normativ care nu era aplicabil în situaţia SC Zahărul Arad, pentru simplul fapt că societatea nu avea terenul în proprietate. În ciuda acestui fapt, Falcă a dispus vânzarea. La 5 decembrie 2005 s-a încheiat procesul-verbal de negociere pentru vânzarea către SC Elecon a întregii suprafeţe, ulterior încheindu-se contractul de vânzare-cumpărare a terenului pentru preţul de 838.944 de euro.
PROTOCOLUL. La data de 23.01. 2006, Falcă a încheiat un protocol cu Elecon, prin care se amâna "sine die" plata primei tranşe din preţul stabilit. Pentru a da timp "cumpărătorului" să găsească adevăratul cumpărător, de la care să facă rost de banii necesari intrării în posesia terenului. Astfel, potrivit rechizitoriului, în răstimpul obţinut prin "generosul" protocol, dar şi prin alte manevre de amânare a plăţii, Elecon a demarat procedurile de vânzare către Timişoara Plaza Center a terenului pe care încă nu-l avea în proprietate, dar urma să-l cumpere de la Primăria Arad. Preţul prestabilit la 01.06.2006 între Elecon şi Timişoara Plaza: 2.936.304 euro, plus TVA.
AVANS GENEROS. La 14.06.2005, SC Timişoara Plaza a achitat firmei Elecon SRL un avans în valoare de 1.596.795 euro. Este lesne de presupus că, din acest avans, Elecon a avut suficienţi bani pentru a plăti Primăriei întreaga sumă negociată, 838.944 euro, şi să mai rămână şi cu o "economie" de peste două milioane de euro. Exact în perioada derulării acestor manervre străvezii, Gheorghe Falcă şi-a "cedat" apartamentul lui de 75.000 de euro, situat la ultimul etaj al unui bloc de nouă etaje, în schimbul vilei de peste 200.000 de euro, complet renovată şi amenajată, oferită tocmai de administratorii firmei Elecon Plus SRL, Vasil Radu şi Demeter Francisc, cu care "negocia la sânge" vânzarea terenului Fabricii de Zahăr.
ÎNCADRAREA JURIDICÃ. În rechizitoriu se arată că "fapta învinuitului Falcă Gheorghe, constând în aceea că, în cursul lunii martie a anului 2005, a primit un imobil de la mituitorii Vasil Radu şi Demeter Francisc, imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb, faptă comisă pentru ca învinuitul Falcă Gheorghe să-şi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu (...), întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art 254, alin. 1. din Cp, cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000".
De asemenea, fapta învinuitului Falcă Gheorghe, care în calitate de primar al municipiului Arad şi, totodată, preşedinte al comisiei de negociere, constituită în cadrul unităţii administrativ-teritoriale, prin încălcarea prevederilor legale prevăzute în Legea nr. 215/2001 şi atribuţiilor de serviciu legate de delegarea viceprimarului a înstrăinat la un preţ inferior valorii reale un imobil aparţinând Consiliului Local Arad, cauzând prin aceasta un prejudiciu de 2.097.360 de euro şi care, de asemenea, a procurat un avantaj patrimonial în cuantumul aceleiaşi sume, de 2.097.360 de euro, în folosul SC Elecon Plus SRL Arad, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 13 (2) din Legea nr. 78/2000, raportat la 248, 248-1, din Cp. Cu aplicarea art. 33, litera a, din Cp.
Martor incomod
Cel mai tare l-a înfundat pe Gheorghe Falcă, în timpul cercetărilor şi urmăririi penale, chiar soţia acestuia. Aceasta a recunoscut în faţa procurorului că "este în relaţii de prietenie cu Demeter Francisc şi Vasil Radu încă din 2001", că "învinuitul Falcă Gheorghe îl cunoaşte pe învinuitul Vasil Radu din 1998, iar pe învinuitul Demeter Francisc din anul 2002". Martora Ela Falcă a recunoscut că, imediat după ce Gheorghe Falcă a ajuns primar, el a discutat cu Demeter Francisc şi Vasil Radu despre schimbul de locuinţe care avea să se facă ulterior. Mai mult, a admis că l-a îndemnat pe soţul ei "să accepte" schimbul de locuinţe şi că, încă înainte de efectuarea schimbului, s-a implicat în amenajarea şi mansardarea imobilului în care aveau să se mute, acesta fiind reamenajat, finisat etc. "după gustul ei, exclusiv".
- Citiţi rechizitoriul integral.- format pdf
Citește pe Antena3.ro