x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Five o’clock cu Cioacă şi cu avocatul său

Five o’clock cu Cioacă şi cu avocatul său

de Paul Rogojinaru    |    10 Oct 2007   •   00:00
Five o’clock cu Cioacă şi cu avocatul său

Soţul Elodiei Ghinescu şi avocatul său afirmă că obiectele descoperite in prăpastie au fost aruncate de alţii, ca să creeze o pistă falsă

După ultimele probe găsite in prăpastia aflată intre Răşnov şi Braşov, avocatul Florentin Sorescu, apărătorul poliţistului Cristian Cioacă, are propriile explicaţii: Socrii clientului au aruncat acolo cărţile şi hainele sau insăşi victima care, in fapt, domnia sa crede că trăieşte.

Am stabilit un interviu cu domnul avocat Florentin Soare, alaltăieri la ora 17, la Piteşti, după aflarea noilor probe. Ne-a invitat in Strada Crinului 51, la un bar unde deunăzi avusese loc conferinţa de presă a celor doi: avocat şi invinuit. Impreună şi acum, serveau ceai, ceaiul de la ora 5. Dacă domnul avocat era oarecum detaşat, Cristian Cioacă avea agitaţia neprielnică a lupului ţinut in cuşcă. Picioarele ii "dansau" intr-un tremur nervos, nestăpănite de impulsul cerebral. Tuns periuţă, imbrăcat sport, acesta părea că face eforturi să menţină un echilibru al mimicii, gesticulaţiei şi cuvăntului articulat. Sorbea in răstimpuri din cana cu ceai şi vorbea la telefon. Domnul Soare făcea la fel, dănd declaraţii cănd şi cănd, la apelurile care solicitau calitatea de avocat.


Evident că ne-a răspuns doar la intrebările care nu ii puneau in pericol clientul, la celelalte fiind evaziv, diluăndu-le. Ba, mai mult, a incercat să ne convingă după o logică şi o experienţă strict personale: "Domnilor, acum ceva vreme, juca echipa naţională de fotbal a Romăniei intr-un meci important. Am plecat să-l văd in oraş. Nu mi-am luat telefonul mobil cu mine, căci mă găndeam că, dacă bate, mă imbăt şi de bucurie o să mă arunc in făntăna arteziană din centru. Ceea ce am şi făcut: m-am imbătat şi am făcut o baie. Cănd am ajuns acasă, am constatat că fetiţa mea mi-a scăpat telefonul mobil in veceu. Vedeţi cum stau lucrurile? La fel şi cu dovezile aruncate in prăpastie. Poate fi un scenariu. Cine ar fi crezut că, deşi am incercat să-mi salvez telefonul, el tot in apă a ajuns?".


SCENARIILE. Liniar, fără crispare, cu seninătatea celui ce trebuie să se convingă pe sine, inainte de a convinge pe cineva, domnul Florentin Sorescu a emanat căteva considerente logice.

"Mi se pare cusut cu aţă albă faptul că s-au găsit fotografii cu Elodia şi Cioacă, cărţi şi uniforma pe care nu se ştie sigur (dar pot fi găsite) pete de sănge. Să presupunem că dumneavoastră sunteţi un criminal. V-aţi fi omorăt soţia, aţi fi făcut şi aţi fi pus fotografii chiar şi in momentul crimei? Din punctul meu de vedere, acest lucru poate da nişte indicii, adică trebuie să fie găsite nişte amprente pe aceste chestii. Pe de altă parte, domnul procuror tocmai mi-a dat şi «o veste proastă»: că acolo a plouat. De ce un criminal s-ar duce să arunce nişte poze care să-l incrimineze? Şi de ce toate odată: haine, poze, cărţi? Eu m-am găndit că unele dintre persoanele care ar fi putut avea acest interes ar fi socrii, care să fi aruncat acele obiecte pentru incriminare. Se găndesc că «ce, dom’le, nu-l mai arestează pe ăsta odată?».


Povestea asta este ostentativă, mai ales că ei locuiesc in apropiere. O a doua variantă ar fi că o altă sau alte persoane au avut ceva cu Elodia şi au aruncat expres lucrurile acelea. Asta inseamnă că doamna avocat a intrat intr-o poveste dubioasă, dincolo de activitatea ei socială. Lumea in care a intrat doamna avocat era cel puţin bizară, vezi mailurile cu SPP-ul pe care le-a dat televiziunea.

O a treia variantă ar fi să fi aruncat chiar ea acele lucruri, adică e vie, trăieşte. Spun asta pentru că pe data de 22 septembrie a fost văzută de o persoană. Pe 30 august, a fost văzută de o altă persoană, care, culmea, declară că purta aceleaşi haine ca in data de 22 septembrie. De ce s-ar ascunde? Păi, te ascunzi cănd intri intr-o chestie periculoasă. Eu cred că a vrut să se ascundă o vreme, preţ de două-trei zile, apoi totul a devenit ca in povestea cu bulgărele de zăpadă, care prin rostogolire a devenit bulgăre uriaş."


AVOCATUL INTĂMPLÃ...RII. L-am intrebat pe domnul Florentin Sorescu cum a ajuns să fie avocatul invinuitului, se cunoşteau dinainte, erau prieteni?

"Nu ne cunoşteam, totul a fost o intămplare. Avocatul pe care domnul Cioacă il avea la Braşov a sunat la noi să vină un alt avocat din alt barou. Iniţial, sora domnului Cioacă a apelat la un avocat care intra in civil şi nu in penal. Din societatea noastră putea să meargă oricine, dar am mers eu, pentru că sunt in relaţii de colaborare prietenească cu colegii mei. Şi m-au lăsat pe mine. Mama mea, care a fost plecată in Italia, cănd s-a intors, mi-a zis să merg la o acţiune de divorţ in Braşov.

Am fost ales de familia domnului Cioacă printr-un concurs de imprejurări.

Eu venisem pentru un divorţ, căci Cioacă era interesat să divorţeze şi trebuia să apeleze la cineva. Interesant este că el nu şi-a făcut o apărare din acest divorţ. A fost o intămplare că chiar mama mea mi-a cerut să mă duc la un divorţ… care mai tărziu s-a transformat in altceva."


GELOS PE… 100 DE PERECHI DE PANTOFI. I-am amintit domnului Cioacă Cristian că in "Ultima noapte de dragoste, intăia noapte de război", Camil Petrescu intărea faptul că atăta vreme căt doi oameni se iubesc necondiţionat, au drept de viaţă şi de moarte asupra celuilalt. Să-l fi mănat asta spre presupusa crimă? "Nu, eu nu sunt gelos. Şi nu a plecat de la mine ideea că aş fi fost gelos, ci din presă. Abia după ce a scris presa am aflat de mailuri. Dacă aş fi aflat dinainte că există aceste mailuri, aş fi divorţat demult. Nu am fost gelos măcar pentru că nu am ştiut de povestea asta. Nu am avut motive, eu am crezut in femeia asta, am crezut in relaţia asta. Pe 29 şi 30 s-a abordat problema divorţului din partea mea. Am avut discuţii pe tema că pleca dimineaţa şi se mai intorcea seara tărziu. Umbla prea mult femeia asta… cănd venea acasă, se aşeza in faţa calculatorului. Nu i-am controlat niciodată activitatea de la calculator. Iar faptul că avea 100 de perechi de pantofi, cinci şifoniere de haine, fustiţe şi bluziţe nenumărate, nu-mi pica bine. Mă deranja că cheltuia bani de care nu ştiam. Eu nu am avut niciodată controlul asupra banilor pe care ii căştiga ea. Nu sunt nebun incă…"


"NEBUN… FORŢAT ŞI GLUME PROASTE". Dacă a fost internat la spitalul de neuropsihiatrie din Braşov? "Nu am fost niciodată internat intr-un spital de neuropsihiatrie. Alţii au vrut să mă interneze din cauza depresiei. Doctorul mi-a zis că dacă mai sunt in situaţia asta incă două săptămăni, atunci mă internează. Nu am fost internat, ci am plecat eu cănd a vrut doctora să mă interneze. Am crezut că vrea să-mi bage ceva pe găt şi să mi le pună in cărcă pe toate.


Nici povestea cu apartamentul sau asigurarea nu e adevărată. Nu exista la Elodia asigurare pe viaţă. Ci doar o asigurare de pensie privată pe care o am şi eu la ING. Apartamentul a fost cumpărat cu credit de la BCR Braşov in aprilie 2003, iar eu m-am căsătorit in iulie 2004. Momentan băiatul nostru stă la mine, la Piteşti. Mă mir că au fost găsite şi lucruri de-ale copilului la Răşnov, perniţe, hăinuţe… Eu zic că Elodia trăieşte şi cineva imi face glume foarte proaste."


DACÃ... O MAI IUBEŞTE? "M-am căsătorit cu ea cănd era deja insărcinată. A fost din dragoste căsătoria. Acum nu ştiu dacă o mai iubesc. O iubeam pănă la nefericita intămplare. Insă acum mă interesează mai mult soarta mea şi a copilului. Nu mi-e indiferent dacă trăieşte sau nu, căci e soarta mea in joc."


CONCLUZII LA UN PAHAR DE VIN. Sigur pe sine, cu zămbet in colţul gurii, domnul avocat concluzionează: "Din mesajele primite, eu am tras concluzia că Elodia este o persoană de la care te poţi aştepta la orice. Chiar la o criză de identitate, cănd vrea să uite de toate. A doua ipoteză ţine de anturajul in care se invărtea. Eu cred că trăieşte, feeling-ul imi spune că da. Din probele găsite acum, cazul se rotunjeşte. Dar cred că ne sunt favorabile nouă, deoarece eu consider că Cioacă nu este vinovat. Ele vor da indicii, se va mări aria investigaţiilor şi se va demonstra că socrii au făcut asta. Neclaritatea pentru mine este cum au ajuns socrii să aibă uniforma asta aruncată. Au cumpărat o uniformă?".


Un om neliniştit

Cristian Cioacă avea agitaţia neprielnică a lupului ţinut in cuşcă. Picioarele ii "dansau" intr-un tremur nervos, nestăpănite de impulsul cerebral. Tuns periuţă, imbrăcat sport, acesta părea că face eforturi să menţină un echilibru al mimicii şi gesticulaţiei.


Argumentele avocatului

"Mi se pare cusut cu aţă albă faptul că s-au găsit fotografii cu Elodia şi Cioacă, cărţi şi uniforma pe care nu se ştie sigur că sunt (dar pot fi găsite) pete de sănge. Să presupunem că dumneavoastră sunteţi un criminal. V-aţi fi omorăt soţia, aţi fi făcut şi aţi fi pus fotografii chiar şi in momentul crimei? Eu cred că acest lucru poate da nişte indicii, adică trebuie să fie găsite nişte amprente pe aceste chestii. Pe de altă parte, domnul procuror tocmai mi-a dat şi «o veste proastă»: că acolo a plouat. De ce un criminal s-ar duce să arunce nişte poze care să-l incrimineze? Şi de ce toate o dată: haine, poze, cărţi?

Five o’clock cu Cioacă şi cu avocatul său • Dosarul de presă al unei posibile crime • Prima declaraţie a lui Cristian Cioacă • Declaraţia asistentei avocatei • Declaraţia bonei copilului • Declaraţia amantei • Plăngerea lui Cioacă • Martor după pozele de la tv • Premieră in justiţie • Violare cu perversiuni verbale • Vie sau moartă, ştii unde e? • Momentele posibile ale crimei • "Mi-a distrus fiica" • Comoara din prăpastie

×