x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Flacarile lui august

Flacarile lui august

23 Aug 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

In anii regimului comunist a fost creata si difuzata o bogata literatura pe tema lui 23 August. Metafora propagandistica a fost aceea a flacarilor. Flacarile razboiului, iar mai apoi cele din inimile oamenilor pentru conducatorul care i-a indrumat spre victorie. Despre acestea l-am intervievat pe invitatul nostru.
LAVINIA BETEA

  • Jurnalul National: Cum a fost primul 23 August sarbatorit de dvs.?

    Paul Niculescu-Mizil: Prefer sa vorbesc nu de primul 23 August sarbatorit, ci de primul 23 August trait. In august 1944 eram elev in Scoala Militara de Ofiteri de rezerva, nr.1, Ploiesti, mutata din cauza razboiului la Slanic. Aveam 21 de ani. In seara zilei de 23 August am fost treziti din somn si chemati la adunare. Capitanul Epure, comandantul companiei, ne-a citit Proclamatia Regelui Mihai.

  • Ce-ati simtit?

    Ne-am bucurat ca se face pace. Ni s-a spus ca s-a terminat razboiul. Dar dupa aceea a urmat ordinul: sa se distribuie armament de lupta. Ce fel de pace e cand se distribuie ar-mament? - am inceput noi sa ne intrebam. Am luat pozitie de aparare pe drumurile intre Ploiesti si Transilvania, prin Slanic, pentru a nu permite nemtilor sa treaca. Au fost lupte sangeroase in care am trait cateva momente exceptionale. Eram transmisionist, desemnat sa particip la comandamentul luptelor alaturi de colonelul Constantinescu. Un moment pe care-l retin a fost acela cand un ofiter a venit la comandantul meu si i-a spus: "Domnule colonel, sa le dam drumul nemtilor sa treaca. Sunt multi, sunt mii si mii, noi suntem o mana de oameni, nu o sa putem sta pe aceasta pozitie". "Asculta, mai, eu sunt ostas! - s-a suparat colonelul. Nu fac politica. Am primit ordin sa apar aceasta pozitie. Iar nemtii vor trece numai peste cadavrul meu!". Este o lectie exceptionala despre ce inseamna patria sau moartea. Grupul acela de tineri, elevi romani din Scoala militara de ofiteri, a dat dovada de un inalt patriotism, iesind cu mainile goale in intampinarea nemtilor.

    Contestarea "eliberatorilor" sovietici

  • Cum ati primit propaganda facuta Armatei Rosii ca armata eliberatoare?

    Armatele Sovietice au intrat in Bucuresti in formatie de mars, nu de lupta.

  • Primite cu ovatii de populatie.

    Nu numai cu ovatiile populatiei. In cateva puncte din Capitala s-au organizat mitinguri sarbatoresti. Ideea eliberarii Bucurestiului de catre Armata Sovietica a fost insa o idee care a avut o lunga istorie la Moscova. Mi se pare ca, la 10 ani de la eliberarea Bucurestiului, a venit in Bucuresti o delegatie sovietica, condusa de maresalul Konev, care a vrut sa ofere steagul unitatii care a eliberat capitala noastra. Noi am organizat un studiu si o expunere - hai sa spun asa, propagandistic, agitatorica - a modului in care s-a infaptuit 23 August. Am facut o expozitie la Muzeul de Istorie Nationala care prezenta evenimentele din Romania, nu numai pe zile, ci si pe ore.

  • Era si Regele in ea?

    Absolut toata lumea.

  • Dar Maniu si Bratianu?... Figurau in expozitia respectiva?

    Nu, nu stiu. Expozitia a fost facuta cu - sa-i spun asa - asistenta tehnica de specialist a lui Bodnaras. Cand a venit maresalul Konev am participat in cabinetul lui Gheorghiu-Dej la o discutie. "Ce facem?". S-a hotarat sa nu acceptam si sa discutam cu Konev aceasta problema. Am fost martor la Muzeul de Istorie cand a venit in vizita delegatia sovietica sa vada expozitia. I s-a explicat modul cum s-a desfasurat 23 August in Bucuresti. Spre surprinderea noastra, Konev a refuzat sa mai dea acel drapel.

  • Konev s-a oprit aici. Nu si ideologii sovietici...

    A aparut, la un moment dat, o noua editie a unui manual de istorie al PCUS. Un manual tradus in foarte multe limbi, care servea la indoctrinarea oamenilor si din afara Uniunii Sovietice. Acolo se spunea ca Bucurestiul si Romania au fost eliberate exclusiv de catre trupele sovietice. Eu am avut sarcina sa discut de cateva ori, la Moscova si in Bucuresti, cu oameni din conducerea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Am discutat cu Boris Ponomariov, care era redactorul-sef al manualului si secretar pe probleme internationale al PCUS. Am explicat pe larg - eram cu Bodnaras - modul cum s-a desfasurat. De asemenea, am avut sarcina si posibilitatea sa discut aceasta problema cu Suslov, care era membru al Biroului Politic si eminenta cenusie a sefului propagandei, Demicev. In 1959 am mers in China si ne-am intalnit la Pekin si in Uniunea Sovietica cu conducerea sovietica. Din nou am pus aceasta problema. Ca urmare a acestei actiuni, editia urmatoare a istoriei URSS a fost refacuta.

    Sarbatorirea "conducatorilor iubiti"

  • Trece "momentul sovietic" si vine un altul cand sarbatoarea de 23 August devine un mijloc de exersare a cultului personalitatii conducatorului. Dvs. ati detinut niste functii importante - ati fost chiar coordonatorul propagandei - care va permit sa stiti cum s-a ajuns aici...

    Dupa ’65, pana in 1972, am fost secretar al Comitetului Central si raspundeam de problemele de propaganda si de problemele internationale. Este adevarat ca rolul lui 23 August a fost, intr-o oarecare masura, supraevaluat in istoria partidului comunist.

  • I s-a conferit, in primul rand, rolul de inceput al puterii comuniste in Romania...

    Nu, nu asta a fost problema. Dupa parerea mea, supraaprecierea a fost cand a fost decretata zi nationala a Romaniei. A doua problema este ca 23 August a primit, de-a lungul vremurilor, dese schimbari de calificare. La inceput era "actul de la 23 August", dupa aceea a fost "insurectie armata"... Apoi, culmea, a fost considerata "ziua victoriei revolutiei antiimperialiste si antifasciste".

  • Cine compunea titulaturile acestea, cum se operau asemenea mutatii propagandistice?

    Schimbarile se faceau de catre conducerea partidului, nu de catre altcineva.

  • Imi vine greu sa cred ca mintile lui Dej si Ceausescu erau ocupate cu productia termenilor propagandistici...

    Exista un moment foarte important, o dezbatere care s-a facut in 1974, cand s-a propus un proiect al programului Partidului Comunist de desavarsire a constructiei socialiste, nu mai tin minte, societate multilateral dezvoltata si trecere spre comunism. Atunci a fost convocata la Neptun o dezbatere. Una dintre probleme a fost caracterizarea zilei de 23 August. Am fost acela care a sustinut ca modificarea foarte deasa a calificarii pe care o dam noi lui 23 August face ca aceasta caracterizare sa fie incredibila pentru populatie. Am mai sustinut ca nu inteleg cum a putut sa fie 23 August o revolutie antiimperialista cand, alaturi de noi, in 23 August, au fost SUA, Marea Britanie, Franta. Coalitia in care noi am intrat nu era o coalitie antiimperialista, ci o coalitie in care erau si imperialisti.

  • Presupun ca asemenea denumiri veneau din partea unor istorici si ca erau preluate, mai departe, de palierul politic...

    Nu, evenimentele legate de 23 August nu au fost de resortul istoricilor. Traiau oamenii care au facut 23 August. Rolul hotarator insa in schimbarea formularii cu "revolutia antiimperialista, antifascista, nationala" l-a avut Ceausescu. Nu stiu insa daca el a formulat aceasta...

  • De unde se va fi inspirat?

    S-a inspirat din faptul ca el dorea sa arate ca noi, romanii, am fost "cei mai" intotdeauna, ca am facut si am dres…

  • Cum se organiza o demonstratie?

    Nu stiu daca este o problema importanta...

  • Foarte importanta. Ca tot ceea ce tine de actorii, structurile si efectele actului de decizie.

    Se facea un proiect de hotarare de catre oamenii care lucrau in sectiile CC, urmau dezbateri, argumentari. Dupa aceea, proiectul mergea fie la Secretariatul CC, fie la Comitetul Politic Executiv, fie - daca era o manifestare mai importanta - la CC. Sigur ca o influenta hotaratoare in decizia care se lua o avea conducatorul partidului.

  • Desigur ca aceia care faceau propunerile plusau an de an: mai multi demonstranti, mai multe lozinci si portrete…

    Acum nu se inteleg anumite lucruri. Se crede ca 23 August era ceva fortat s.a.m.d. Eu spun invers: 23 August si participarea oamenilor la aceste manifestari erau, de multe ori, peste asteptarile organizatorilor. Eram uimit ca la demonstratii oamenii veneau cu copiii. Demonstrau aici in piata si pe urma isi faceau un fel de 1 Mai la verdeata. Era veselie, nu circ. Mergeau altii, in urma lor, cu pusca in spate? Ii impingea cineva? Ii baga in puscarie ca n-au participat la demonstratie? Asta este o absurditate.

  • Nu pot sa cred si nu va crede nimeni ca la repetitiile de saptamani de pe stadioane copiii renuntau din placere la zilele lor de vacanta!

    Doamna, nu stiu cat ai trait dumneata din viata Romaniei! Manifestarile in care copiii mergeau sa faca exercitii de nu stiu cate ori nu le-a inventat Ceausescu. Eu am fost strajer, am participat la demonstratii care se organizau pe timpul lui Carol.

  • Excesul carelor alegorice, excesul inscrisurilor de lozinci cu trupurile oamenilor presupune mari costuri materiale si zile istovitoare de repetitii…

    Va mai spun o data, ma scoteau de la scoala! Si tot cu trupuri se scria. Inainte de 1944, in timpul lui Carol, s-a prabusit o aripa a tribunei de la ANEF. Si au fost morti, in timpul unei manifestatii de glorificare a regelui Carol!

  • Nu cred ca exemplul regelui Carol merita copiat. Cat costa o sarbatoare de 23 August nu se discuta niciodata in CC?

    Nu stiu…

  • … Cum apreciati acum evenimentele din 1944?

    Ca un act de salvare nationala. Daca nu se intampla 23 August, atunci aceasta tara ar fi fost, in primul rand, tavalugita de sovietici de la un capat la altul, cu toate ororile si distrugerile pe care le face un razboi. In al doilea rand, ramaneam si fara Transilvania. Intr-al treilea rand, am fi ajuns gubernie sovietica. Pe plan international, daca nu era 23 August, jertfele de vieti omenesti pe care le-au dat URSS, America, Franta, Anglia ar fi fost mult mai mari. Pentru ca 23 August, nu dupa aprecierile lui Ceausescu, ci dupa aprecierile altor comandanti si strategi din acea vreme, a scurtat razboiul cu 6 luni.

    EDITIE DE COLECTIE - 23 AUGUST 1944

    Nume de cod - " Ziua Z"

    Scenarii si aliante

    Cum au ajuns comunistii in alianta

    Ion Antonescu: "Maine o sa fitI cu totii executati!"

    Pace cu fostii dusmani si razboi cu vechii aliati

    Granite cu masura ruseasca

    Cei care au participat la 23 August au disparut

    Drumul spre "revolutia antiimperialista"

    Flacarile lui august

    "Toata lumea sarbatorea… nu mai tin minte ce…"
  • ×
    Subiecte în articol: special august