x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Flori şi iguane pe...Coasta bogată!

Flori şi iguane pe...Coasta bogată!

de Cornel Tabacaru    |    20 Apr 2008   •   00:00
Flori şi iguane pe...Coasta bogată!


Există o ţară unde verdele şi-a depăşit de mult stadiul de culoare, înnobilînd pămîntul, iar florile îşi leagănă măreţ petalele cu forme ce depăşesc imaginaţia.  

Frumuseţe - O Simfonie a florei, o simfonie a faunei


Există o ţară unde verdele şi-a depăşit de mult stadiul de culoare, înnobilînd pămîntul, iar florile îşi leagănă măreţ petalele cu forme ce depăşesc imaginaţia.  

 
Cînd te gîndeşti la junglă şi la vegetaţie luxuriantă, vezi copaci uriaşi, liane, arbuşti şi hăţişuri de nepătruns. Numai că vegetaţia din Costa Rica este cu totul altfel. Aici domină... florile. Şi, bineînţeles, tot aici, biodiversitatea se află la ea acasă. Deoarece cinci la sută din diversitatea biologică mondială există în Costa Rica, acest lucru dovedind că statul îşi merită numele (Costa Rica – în spaniolă, Coasta bogată). 

Nu cred că mai există un loc în lume ca aici,  unde florile să crească pretutindeni. În junglă, în grădini, pe cîmpuri, în curţile oamenilor, oriunde există un petic de pămînt. Chiar se poate vorbi despre o Simfonie a Florilor. Şi nu sînt sădite, sau sezoniere. Specifice regiunii sînt speciile de plante din familia Heliconiacae, ferigile, copacii Pilon şi Jicaro Danto, arţarul. Cele 12.800 de hectare de pădure tropicală reprezintă un izvor de bogăţie pentru ecoturişti.

 

Rezervaţii. De exemplu, Monteverde este o localitate faimoasă din Costa Rica, în special pentru rezervaţiile sale naturale: Monteverde Preserve şi Santa Elena Cloud Forest Reserve. Kilometri întregi de păduri, ce constituie dovada eforturilor făcute de investitorii locali, care încearcă să ofere turiştilor totul pentru a-i atrage. Un alt exemplu: rezervaţia Tamarindo, locul perfect pentru cei care vor să facă o plimbare prin cele aproape 400 de hectare de păduri de mangrove şi păduri tropicale. Să nu uităm de Puerto Limon – cel mai important oraş-port al ţării (se pare că aici ar fi debarcat Columb în 1502, cînd a ajuns pe continent), unde turiştii pot găsi atît alei străjuite de palmieri şi flori tropicale, cît şi o viaţă de noapte trepidantă!

Şi, ca un fapt aproape divers, în 2006 florile din Costa Rica au constituit un subiect serios de discuţie în ceea ce a fost numit atunci “războiul florilor între Rusia şi Olanda”. Rusia ameninţa că renunţă la florile olandeze, ca urmare a unui nou sistem de control al exporturilor de plante de către Olanda. “Rusia nu va rămîne fără flori. Le putem importa din Costa Rica, Ecuador, Columbia şi Africa de Sud. Avem destul timp pentru a ne reorienta importurile”, au declarat atunci oficialităţile ruse. 

 

De pază. Desigur, o curte cu flori trebuie păzită! În mai toate ţările din Europa şi nu numai, animalul de pază, din curte, este, de regulă, cîinele. Ei bine, în Costa Rica nu prea vezi cîini! Curtea este păzită de iguană, fiecare casă are o iguană. De ce spun “de pază”? În micile localităţi foarte apropiate de junglă, mai ales, şerpii nu se sfiesc să pătrundă în curţile oamenilor. Iguana este singura care îi poate alunga. De altfel, hotelurile sînt “dotate” cu iguane pe care le hrănesc şi cărora le accordă mici spaţii “de cazare” tocmai pentru a preîntîmpina un incident între un şarpe rătăcit din junglă şi un turist. Apoi, iguana vînează tot ce înseamnă muscă, ţînţar, insectă. Are “permisiunea” să intre în casă, să vîneze oriunde. Dar mai mult despre iguane altă dată. Deocamdată, ca o notă amuzantă, pentru că această ţară nu deţine armată – prin Constituţie, dar are o groază de animale, se spune că soldaţii sînt furnicile tăietoare de frunze, piloţii sînt papagalii multicolori macaw, iar navele sînt balenele!

 

Boneta sau scufiţa stacojie

Americanii cumpără anual 902 milioane de trandafiri din Columbia şi 387 milioane de trandafiri din Ecuador, dar şi din ţări precum Costa Rica, Guatemala, Mexic, Kenya, Olanda, Canada. Astfel, după cum notează  New York Times, şansele ca buchetele pe care le primesc doamnele americane cu prilejul diverselor ocazii să provină din altă ţară sînt foarte mari. Şi aceasta pentru că, de exemplu,  90 la sută din trandafirii vînduţi în SUA sînt de fapt importaţi, în special din America de Sud. Ca o mărturisire personală, soţia mea tocmai a primit cadou o... Scutellaria costaricana. Plantă ce mai este denumită şi “boneta” sau “scufiţa stacojie”. Originară din Costa Rica şi din Mexic, planta de interior este îndrăgită mai ales pentru aspectul deosebit al florilor sale lungi, subţiri, de formă tubulară, adunate într-un spic exotic, de culoare roşu-portocaliu.

×
Subiecte în articol: special costă sînt rica costa rica