x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rivalii Florin Cîțu și Ludovic Orban își dau mâna pentru a anula măsurile adoptate de Guvernul Ciucă

Rivalii Florin Cîțu și Ludovic Orban își dau mâna pentru a anula măsurile adoptate de Guvernul Ciucă

de Ion Alexandru    |    25 Mai 2023   •   08:40
Rivalii Florin Cîțu și Ludovic Orban își dau mâna pentru a anula măsurile adoptate de Guvernul Ciucă

Fostul lider PNL, Florin Cîțu, recidivează în acțiunile parlamentare pe care le întreprinde împotriva măsurilor fiscale luate de Guvernul condus, încă, de actualul președinte al partidului, Nicolae Ciucă.

Pe 10 mai, Cîțu aproape că a reușit să-și treacă, prin Senat, un proiect de lege prin care dorea să anuleze efectele Ordonanței 16/2022, în sensul revenirii la impozitul de 5% pe dividende. Legea lui Cîțu fusese semnată, pe lângă alți liberali, și de parlamentarii lui Ludovic Orban. Ei bine, o nouă propunere legislativă, care vizează, de asemenea, anihilarea OG 16/2022, a fost inițiată de parlamentarii lui Orban iar, la Senat, a fost votată de Florin Cîțu și alți trei membri ai PNL. 

 

Antonel Tănase, fostul trezorier al PNL și ex-secretar general al Guvernului Orban, împreună cu actualul deputat al Forței Dreptei, Ionel Dancă, ex-purtător de cuvânt al Guvernului Orban, au inițiat, recent, un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative pentru reducerea poverii fiscale. Practic, prin acest proiect, cei doi vor să anuleze toate efectele fiscale introduse în legislație, anul trecut, de către Guvernul condus de Nicolae Ciucă, actualul președinte al PNL, pe care îl acuză că „a majorat, în plină vară, taxele și impozitele”.

Proiectul de lege vrea revenirea la cota de impozitare de 5% pentru dividende. Un deziderat identic se regăsește într-un proiect de lege inițiat de fostul președinte și ex-premier PNL, Florin Cîțu, cel care i-a „suflat” lui Ludovic Orban, în toamna anului 2021, pentru câteva luni, șefia partidului. Însă legea lui Antonel Tănase și a lui Ionel Dancă merge și mai departe, propunând revenirea la pragul de 1.000.000 de euro până la care o companie poate aplica regimul simplificat de impozit pe venit de 1%, precum și reintroducerea cotei de impunere de 3% pentru microîntreprinderile fără angajați și revenirea la nivelul de impozitare de dinainte de OG 16/2022. Mai mult, se propune eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă de tip parțial.

 

Vor să desființeze întreaga Ordonanță 16/2022

 

În proiectul de act normativ, actualii membri ai Forței Dreptei propun revenirea, pentru persoanele care obțin venituri din activități independente la baza de calcul a CAS la nivelul de 12 salarii minime, indiferent de venit, dacă venitul depășește 12 salarii minime brute pe an, dar și revenirea, pentru aceeași categorie de persoane, la baza de calcul a CASS de 12 salarii minime.

Un alt punct al acestui proiect vizează revenirea la plafonul de 100.000 de euro pentru trecerea la sistemul real de către persoanele fizice care obțin venituri din activități independente pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, precum și revenirea la plafonul de 700.000 de lei pentru livrarea locuințelor către populație pentru care se aplică o cotă de TVA redusă de 5% pentru o locuință de cel mult 120 de metri pătrați. Dar și revenirea la posibilitatea de achiziționare a mai multor imobile cu cotă redusă de TVA de 5%, în limita a 450.000 de lei.

De asemenea, se mai propune eliminarea impozitării bacșișului cu 10% și eliminarea obligației de plată a CASS pentru veniturile din dividende, respectiv din cedarea folosinței bunurilor. O altă măsură propusă este eliminarea de la plata impozitului în cotă de 80% din diferența dintre vânzarea terenurilor agricole de la data vânzării și cea de la data cumpărării în cazul vânzării terenurilor agricole aflate în extravilan înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare. Nu în ultimul rând, inițiativa vrea revenirea la modul de calcul anterior Ordonanței 16/2022 pentru impozitul pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale.

 

Trei senatori liberali au votat „pentru”

 

Cu avize favorabile din partea Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social, proiectul de lege a intrat, prima dată, în dezbaterea Senatului, unde Comisia pentru Buget-Finanțe a transmis Plenului un raport de respingere. 

La vot, însă, au existat unele surprize. Din cei 106 senatori prezenți, 69 au votat pentru adoptarea raportului și împotriva proiectului, în timp ce 37 au votat împotriva adoptării raportului și pentru adoptarea legii. Printre cei 37 se numără patru senatori PNL: Florin Cîțu, Iulian Mihail Bîca, Septimiu Sebastian Bourceanu și Vasilică Potecă. Alături de aceștia au mai votat pentru adoptarea proiectului 12 senatori AUR, 2 senatori neafiliați și 19 senatori USR. Cu acest scor, legea a fost respinsă, la data de 15 mai 2023, fiind transmisă Camerei Deputaților, care este for decizional.

 

Coincidență. Și Cîțu a propus o lege similară, care aproape că a trecut de Senat

 

Trei dintre senatorii PNL care au votat legea propusă de parlamentarii lui Ludovic Orban (Florin Cîțu, Mihail Bîca și Vasilică Potecă) sunt „recidiviști” în ceea ce privește acțiunile parlamentare îndreptate împotriva măsurilor adoptate de Guvernul Ciucă, prin OG 16/2022. „Jurnalul” a dezvăluit, săptămâna aceasta, că, prin coincidență, însuși Florin Cîțu, împreună cu deputatul PNL Dan Vîlceanu, a inițiat propriul proiect de lege de modificare a Codului fiscal. În expunerea de motive, fostul lider PNL susținea că „prin OUG 16/2022, au fost aduse o serie de schimbări la regimul fiscal, resimțite brutal de mediul economic”. „A produs pagube pe mai multe planuri, luând în calcul nivelul veniturilor din dividende în economie, numărul de persoane fizice sau juridice care primesc dividende și, de asemenea, natura economică a companiilor care plătesc dividende”, scrie Florin Cîțu în acest document. 

Ca și legea semnată de Ionel Dancă și Antonel Tănase, și proiectul lui Cîțu viza reducerea impozitului pe dividende de la 8% la 5%. Proiectul aproape că a trecut de votul Senatului, la data de 10 mai 2023, cu 40 de voturi la 41. Ambele proiecte se află, în acest moment, în dezbateri finale la Camera Deputaților.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: florin citu ludovic orban guvern ciuca