x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fobia puiului provoaca pierderi

Fobia puiului provoaca pierderi

de Florina Zainescu    |    11 Oct 2005   •   00:00
Fobia puiului provoaca pierderi

Producatorii de carne de pasare se tem ca exporturile ar putea fi sistate in perioada urmatoare, dupa ce cateva tari au recurs la interzicerea importurilor provenite din Romania, pe fondul unor cazuri suspecte de gripa aviara.

Presedintele grupului Agricola Bacau, Gheorghe Antochi, spera ca interzicerea importurilor, anuntata de unele tari, sa fie o masura temporara. El spune ca firma sa a sistat deja exporturi in valoare de 350.000 de euro, desi nici unul dintre partenerii din strainatate nu i-a cerut acest lucru. Societatea exporta circa 100 de tone de carne pe luna in Germania, Franta, Anglia si Elvetia, dar nici unul din aceste state nu a interzis inca importurile din Romania.

Ungaria, Grecia, Austria, Bulgaria, Croatia, Bosnia si Polonia au interzis deja importurile de pasari si produse avicole din Romania, in urma semnalarii mai multor cazuri de pasari suspectate a fi purtatoare ale virusului. Romania nu exporta insa carne de pasare in nici una din aceste tari.

PIERDERI. Pierderile pe care le-ar putea suferi Romania, daca se confirma existenta gripei aviare, vor fi minime din punct de vedere al exporturilor. Asta, deoarece tara noastra trimite peste hotare foarte putina carne de pasare, considera Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. "Anul trecut, romanii au consumat circa 315.000 tone de carne de pasare, fara sa tinem cont de autoconsum, iar pentru acest an estimam o crestere de 15.000 de tone. Comparativ cu marimea consumului, exportul - circa 4.000 tone de carne proaspata de pasare anul trecut - este nesemnificativ", a declarat Van.

FERME MICI IN PERICOL. Pericolul aparitiei gripei aviare planeaza mai mult asupra fermelor mici, care nu respecta standardele sanitar-veterinare, si a gospodariilor familiale. "In fermele industriale, riscul aparitiei ei este mic, pentru ca acolo pasarile sunt crescute in hale inchise, nu ies afara, iar la intrarea in ferma sunt masuri igienico-sanitare stricte si pasarile sunt tinute sub supraveghere veterinara", sustine Van. Producatorii spun ca le-au crescut cheltuielile cu 10%-12% pentru asigurarea conditiilor de igiena in ferme.

"Nu am cunostinta ca la o ferma organizata in sistem inchis sa fi aparut probleme. Aici, nimic nu intra si nu iese neverificat", sustine si Ioan Popa, directorul general al Transavia. Societatea produce doar pentru piata interna, iar, pana la ora actuala, vanzarile nu i-au fost afectate. Popa spune ca ar putea avea probleme daca romanul de rand intra in panica si va capata fobie fata de carnea de pasare. "Am observat foarte multe oficialitati care habar nu au de boala asta, dar ies pe toate posturile de televiziune si dezinformeaza, sperie populatia. Boala nu se transmite prin continutul oului, ci doar prin mizeria de pe coaja acestuia", sustine Popa.

CE SEMNE ARE O PASARE BOLNAVA
VANATOARE. Pasarile moarte sunt adunate
Infectarea pasarilor domestice se realizeaza direct, pe cale respiratorie si digestiva, sau indirect, prin apa, aerul sau furajele contaminate de pasarile infectate. Virusul poate trece de la pasari la animale, cum ar fi porcul sau calul, in aceasta faza putandu-i afecta si pe oameni.

Gripa aviara poate fi digestiva sau respiratorie. Pasarile care au contractat forma digestiva devin abatute, au barbitele si crestele cianotice, nu mananca, dar beau multa apa. Apoi apare diareea, de culoare verzuie. Moartea e precedata de o stare de coma. Cea mai frecventa este insa gripa aviara cu manifestari respiratorii. Si in acest caz, pasarile sunt abatute si nu mai mananca, dar apar si tusea, zgomotele respiratorii diverse si lacrimarea excesiva. Specialistii ANSVSA spun ca mortalitatea in aceste cazuri este, de regula, foarte redusa, majoritatea pasarilor insanatosindu-se in cel mult doua-trei saptamani

Din, o pasare poate sa faca ambele forme de gripa concomitent. Mai mult, e posibil ca nu toate pasarile infectate cu virusul gripei aviare sa prezinte aceste simptome. De aceea, este bine sa chemati medicul veterinar daca vi se pare ca pasarile din ograda dumneavoastra s-au imbolnavit. Si sa nu puneti mana pe ele pana la venirea acestuia! (Florina Zainescu)

GRIPA AVIARA LA OM
Gripa aviara care apare la om se manifesta mult mai sever decat gripa umana, cu care suntem deja obisnuiti. Dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului "Matei Bals", spune ca principalul simptom care ar trebui sa ne alarmeze este aparitia insuficientei respiratorii acute.

Daca simtim ca nu putem respira, ca ne doare in piept, ca nu mai avem aer, trebuie sa ne prezentam imediat la medic. In gripa aviara, senzatia de sufocare este determinata de instalarea unei pneumonii virale (plamanul se incarca cu lichid, care nu mai permite transferul de gaze).

Urmeaza apoi dureri de cap puternice si dureri musculare, insotite de febra mare (39-40 de grade C).

Dupa vreo doua, trei zile de la primele simptome apare o tuse seaca, iritanta, care treptat se transforma intr-una productiva. Dr. Streinu Cercel precizeaza ca aceste ultime manifestari sunt secundare si similare celor care definesc gripa umana, singura care diferentiaza cele doua forme de gripa fiind insuficienta respiratorie. (Carmen Preotesoiu)

NU EXISTA VACCIN UMAN
Dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", sustine ca vaccinarea impotriva virusului gripei umane este prima masura ce trebuie luata pentru protejarea populatiei din zonele suspectate ca posibile focare de gripa aviara. "Aceasta este atitudinea cea mai corecta de prevenire, deoarece virusul gripal uman nu a ajuns inca in Romania. Preconizam ca va aparea spre sfarsitul lunii octombrie, iar in acest timp vaccinul isi va face efectul, perioada de incubatie fiind de doua saptamani. In acest mod se previn gripa umana si, implicit, combinarea celor doua virusuri. Se impiedica aparitia acelei forme deosebit de contagioase si mortale pentru om. Vaccin impotriva virusului gripal aviar exista, a fost facut in Franta, insa este deocamdata doar pentru pasari. Se lucreaza la o formula pentru om, dar acest vaccin va fi realizat in cantitati reduse, numai pentru ingrijitorii de pasari si animale. Deoarece producerea lui este foarte laborioasa - virusul se cultiva pe oua embrionate si necesita o perioada de sase luni - , nu vom beneficia prea curand in Romania de acest vaccin." (Paula Tudor)
×