x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nici nu am ajuns la jumătatea anului, că Guvernul aruncă, deja, cu sute de milioane de la Fondul de Rezervă Bugetară. Primul client - Justiția

Nici nu am ajuns la jumătatea anului, că Guvernul aruncă, deja, cu sute de milioane de la Fondul de Rezervă Bugetară. Primul client - Justiția

de Ion Alexandru    |    24 Iun 2024   •   08:00
Nici nu am ajuns la jumătatea anului, că Guvernul aruncă, deja, cu sute de milioane de la Fondul de Rezervă Bugetară. Primul client - Justiția

La finalul săptămânii trecute, Executivul condus de Marcel Ciolacu a remis o Hotărâre de Guvern, cu numărul 675 din 21 iunie 2-224, privind alocarea unor sume din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetelor Înaltei Curți de Casație și Justiție, Ministerului Public, Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și Curții Constituționale. Este vorba despre suma totală de 600 de milioane de lei, adică 122.448.980 de euro. În 13 iunie, Guvernul a mai suplimentat cu sume importante bugetele Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerului Finanțelor Publice.

Astfel, prin această HG s-a aprobat suplimentarea bugetului Înaltei Curți de Casație și Justiție pe anul 2024, la capitolul „Ordine și siguranță națională”, titlul „cheltuieli de personal”, cu suma de 379.692.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de Rezervă Bugetară.

Conform documentului citat, această sumă este destinată achitării drepturilor de natură salarială curente și restante pentru personalul din cadrul ÎCCJ și din cadrul celorlalte instanțe judecătorești, pentru care președintele instanței supreme are calitatea de ordonator principal de credite. Mai mult, ÎCCJ și celelalte instanțe judecătorești răspund de modul de utilizare a sumelor alocate. 

Parchetele și CSM, în aceeași situație

Prin același act administrativ, Guvernul Ciolacu a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2024, la capitolul „Ordine și siguranță națională”, la titlul „Cheltuieli de personal”, cu suma de 159.249.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de Rezervă. Suma este destinată achitării drepturilor salariale curente și restante pentru personalul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al celorlalte parchete pentru care procurorul general al României are calitatea de ordonator principal de credite.

De asemenea, s-a mai aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Justiției pe anul 2024, la capitolul „Ordine publică și siguranță națională”, cu suma de 18.846.000 de lei, din care la titlul „Cheltuieli de personal” cu suma de 16.901.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, și la titlul „Transferuri între unități ale administrației publice” cu suma de 1.945.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, pentru Institutul Național de Expertize Criminalistice, din Fondul de Rezervă Bugetară.

Lista continuă cu aprobarea suplimentării bugetului Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2024 cu suma de 36.553.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, din care, la capitolul „Activități publice și acțiuni externe”, titlul „cheltuieli de personal”, cu suma de 29.277.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, precum și la capitolul „Învățământ”, titlul „Cheltuieli de personal”, cu suma de 7.276.00 de lei credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de Rezervă Bugetară la dispoziția Guvernului.

Sumele sunt destinate achitării drepturilor de natură salarială curente și restante pentru personalul din cadrul CSM, al Institutului Național al Magistraturii și al Școlii Naționale de Grefieri.

Nici la CCR lucrurile nu stau mai bine

Nu în ultimul rând, Executivul a aprobat suplimentarea bugetului Curții Constituționale pe anul 2024 cu suma de 5.660.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, la capitolul „Activități publice și acțiuni externe”, titlul „Cheltuieli de personal”, din Fondul de Rezervă Bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.

Suma este destinată, de asemenea, achitării drepturilor de natură salarială curente și restante pentru personalul din cadrul Curții Constituționale. CCR răspunde pentru modul în care utilizează, în conformitate cu dispozițiile legale, aceste sume, iar Ministerul Finanțelor este autorizat să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat și în volumul și structura bugetului Curții Constituționale pe anul 2024. 

Această hotărâre este semnată de Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, și este contrasemnată de vicepremierul Marian Neacșu, de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și de secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu.

În nota de fundamentare, se arată că s-a constatat că fondurile necesare neutilizate până în acest moment sunt insuficiente pentru achitarea integrală a drepturilor salariale curente și restante pentru personalul instituțiilor citate, până la finalul anului 2024.

Luna „cadourilor” de la Palatul Victoria

Luna aceasta, Executivul a băgat mâna adânc în Fondul de Rezervă Bugetară. Numai în data de 13 iunie, bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost suplimentat cu 16.550.000 de lei, în vederea plății obligațiilor ce decurg din angajamentele financiare ale României la bugetul Consiliului Europei.

De asemenea, bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a fost suplimentat cu 200.000.000 de lei pentru asigurarea necesarului de finanțare de la bugetul de stat a cererilor de plată/rambursare către beneficiarii Programului Operațional Regional și cu 300.000.000 de lei pentru asigurarea necesarului de finanțare de la bugetul de stat a cererilor de plată/rambursare către beneficiarii Programului Operațional Infrastructură Mare.

Ministerul Finanțelor a primit de la Fondul de Rezervă suplimentări de 2.679.000 de lei pentru casarea unor instalații radiologice din dotarea Unității Nucleare Vamale, de 64.800.000 de lei în vederea operaționalizării în regim de urgență a sistemului e-Sigiliu, de 61.503.000 de lei pentru actualizarea sistemului informatic referitor la jocurile de noroc și cumpărării unui imobil conform unei hotărâri judecătorești, de 93.968.000 de lei în vederea susținerii litigiilor internaționale și de 32.268.000 de lei în vederea achitării integrale a titlurilor de plată emise de ANRP în aprilie 2024.

×