x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fotografie românească la Berlin

Fotografie românească la Berlin

de Sorin Anghel    |    12 Oct 2008   •   00:00
Fotografie românească la Berlin

EXPOZIŢIE  •  IMAGINI DIN CARPAŢI, PROPAGANDĂ PENTRU ŢARĂ
Braşoveanul Iulian Cozma, cel mai bun ghid montan din România, expune la Berlin fotografii panoramice din Munţii Carpaţi.



EXPOZIŢIE  •  IMAGINI DIN CARPAŢI, PROPAGANDĂ PENTRU ŢARĂ
Braşoveanul Iulian Cozma, cel mai bun ghid montan din România, expune la Berlin fotografii panoramice din Munţii Carpaţi.

Dacă există cineva care ştie mai bine şi mai bine Munţii Carpaţi, acela este Iulian Cozma. E născut la Făgăraş şi, în mod absolut firesc, e îndrăgostit de Munţii Făgăraş. I-a privit de pe fereastră când era copil, apoi, în adolescenţă, i-a cunoscut mai bine, iar acum a ajuns să-i prezinte turiştilor. Acum locuieşte în Braşov, oraşul studenţiei sale. E totuşi impropriu spus că locuieşte sub Tâmpa atâta vreme cât de fiecare dată când îl suni îţi răspunde de pe munte. Asta face din el cel mai bun ghid montan din România. E o etichetă pe care nu şi-a pus-o niciodată singur, ci i-a fost atribuită doar de cei care îl cunosc.

MOMENTE. Oamenii de munte au o mare pasiune, fotografiatul. Blog-urile şi site-urile celor care cutreieră prin Carpaţi sunt adevărate expoziţii de fotografie. Site-ul alpinet.org este cel mai simplu exemplu. Nebunia fotografiatului nu putea să-l ocolească pe Iulian Cozma. "Pasiunea pentru fotografie a venit prin liceu, în anii ’90, când am început să colind Munţii Făgăraşului împreună cu colegii de liceu. Întorcându-ne acasă doream să le arătăm şi altora locurile pe unde am umblat. Pe vremea aia cel mai tare aparat era Zenit-ul rusesc, şi asta doar dacă îl «prindeai» la magazinul de electrice şi dacă aveai bani să îl cumperi, deoarece costa o mică avere, cam 3.000 de lei. Până la Zenit foloseam un Smena, bineînţeles cu celebrele filme alb-negru de la Azomures. Aveam pe vremea aceea şi un aparat de mărit, tot rusesc, iar materialele necesare developării şi lucrării fotografiilor mi le aducea mama din Combinatul Chimic Nitramonia, deoarece nu le găseai nicăieri", îşi povesteşte Cozma începutul în fotografie. Acum a ajuns să fie îndrăgostit de Canon şi de fotografiile panoramice.

SALT. La fel ca pe munte, a tot urcat şi în ceea ce priveşte arta fotografică. Astfel, a ajuns ca fotografiile sale să fie expuse la Berlin, la invitaţia Ioanei Nan, şefa Biroului de Turism al României din oraşul german. "Am cunoscut-o pe Ioana Nan la un târg de turism din Leipzig, în anii trecuţi, unde i-am dus câteva mostre panoramice. În acţiunea de promovare a României ce se desfăşoară în aceste zile la Berlin este inclusă şi promovarea sectorului montan. Aşa s-a ajuns la concluzia că imaginile mele vorbesc cel mai bine despre acest lucru!", explică braşoveanul, care bate atât de des muntele, încât a ajuns să se cunoască cu toţi ciobanii din Făgăraş. "Pot să spun că Munţii Făgăraş îmi oferă cele mai mari satisfacţii din punct de vedere fotografic. Având în vedere că profesez ca ghid montan de zece ani şi cunoscând munţii destul de bine, câteodată nu mai scot aparatul să imortalizez o vale sau un munte, că îl ştiu, ştiu că pot să «îl prind» şi într-o ipostază mai bună, dar majoritatea persoanelor cu care merg pe munte rămân surprinse de ceea ce oferă Carpaţii din punct de vedere fotografic."

Nebun după schi

Ca orice iubitor de munte, Iulian Cozma este îndrăgostit de sporturile de iarnă. Cel mai mult îi plac turele de schi, atunci când trebuie să urce pe munte fără să folosească instalaţiile de transport pe cablu. Pantele abrupte din Munţii Făgăraş îi sunt foarte cunoscute. Practic, el cunoaşte această grupare muntoasă la fel de bine cum cunoaşte şi Bogdan Boja, din Buşteni, Masivul Bucegi. În clipa de faţă, atât în Făgăraş, cât şi în Bucegi, se poate schia.

×
Subiecte în articol: munte munţii