In premiera de la initierea distinctiei Capitala Culturala Europeana, in 1985, un oras este ales sa poarte aceasta onoare a doua oara. Luxemburgul a reusit insa sa convinga inca o data angajand un program largit, care a prins mai multe comunitati din Marea Regiune, dar si Sibiul.
ORIGINI. Marele Ducat al Luxemburgului, locul de obarsie a sasilor transilvaneni, stie sa fie o casa buna si pentru afaceristi, si pentru artisti |
In premiera de la initierea distinctiei Capitala Culturala Europeana, in 1985, un oras este ales sa poarte aceasta onoare a doua oara. Luxemburgul a reusit insa sa convinga inca o data angajand un program largit, care a prins mai multe comunitati din Marea Regiune, dar si Sibiul. Luxemburg, secolul al XVIII-lea, asa cum il povestesc trimisii diverselor curti ale vremii: cea mai saraca provincie a Tarilor de Jos; mai bine de jumatate din suprafata ii este acoperita de paduri, iar drumurile sunt interminabil de intortocheate si desfundate. Luxemburg, astazi, asa cum il stim, in era informatiei: impozitele mici atrag concernele mari; venitul pe cap de locuitor nu prea are concurenta la nivel global; in micul Mare Ducat isi au sediul mari corporatii financiare si multe dintre agentiile Uniunii Europene. DIE SACHSEN. Luxemburg avea oricum ceva din statutul de capitala a Europei. Face parte din grupul entitatilor statale care au pus bazele Uniunii, cu decenii bune in urma, sub acel ciudat format de piata de liber schimb in materie de carbune si otel. Dar asta e istorie; la fel cum istorie e deja si anul 1995, cand orasul-ducat a avut pentru prima oara onoarea de a purta titlul de capitala culturala a Europei. O duzina de ani mai tarziu, o duzina de membri noi in Uniunea Europeana. Printre acestia, Romania. Plecati cu secole in urma din apropierea Luxemburgului, la Sibiu s-au asezat cu secole in urma sasii. "Die Sachsen". Iata de ce Sibiul a fost luat sub aripa ocrotitoare a Luxemburgului, ca un "frate mai mic", in acest demers mai mult decat cultural. CERBOSCEPTICISM. Initiativa luxemburgheza nu a vizat doar prestabilitul parteneriat Vest-Est. Comitetul de initiativa a decis sa confere statut de "capitala culturala" intregii euroregiuni montane in care se afla Ducatul. In proiect au fost atrase doua landuri germane (Rhenania-Palatinat si Saar), provincia belgiana Valonia si Lorena franceza. Pe scurt, "Grossregion/ Grande Region Luxembourg", un perimetru demarcat de patru importante fluvii ale Europei Centrale - Maas, Rin, Saar si Mosela - si locuit de 11 milioane de suflete.
Citește pe Antena3.ro
SIGLA. Pont Adolphe, leaga cele doua trupuri ale orasului, dar si cultura europeana la modul simbolic |
EURODUCATUL
|
Luxemburgul (disputat de germani si francezi peste secole, ocupat ba de prusaci, ba de Napoleon) ramane in sine, in secolul al XXI-lea, un eurofenomen. Luxemburghezilor li se spune uneori "elvetienii Tarilor de Jos". Clar europeni in atitudine sociala, duc un stil de viata francez, desi de muncit muncesc nemteste. Pe strazile inguste se vorbeste orice limba de reala circulatie europeana: franceza, germana si desigur engleza; chiar si portugheza se poate auzi destul de des. Cat despre luxemburghezii 100%, acestia mai pastreaza si acum dialectul "letzebuergisch", o germana arhaica de sorginte franca (a se asocia cu orasul Frankfurt, nu cu Franta), amestecata cu termeni francezi si care de fapt seamana foarte tare cu saseasca vorbita la Sibiu.
|
|
CITITI MAINE
Cum isi primeste Sibiul turistii romani si straini. Orasul transilvan abia isi dezvolta infrastructura. |