x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Frontiera aviara

Frontiera aviara

de Dorian Cobuz    |    18 Oct 2005   •   00:00
Frontiera aviara

Focarul in care a fost identificat prima oara virusul gripei aviare in Romania, Ceamurlia de Jos, este in continuare izolat. La Lunca, satul de langa barajul cu dezinfectant, oamenii nu se simt in pericol. Dar zvonurile infloresc de la zi la zi, mai ales ca prea multe nu li s-au spus oamenilor.

Foto: Karina Knapek, judetul Tulcea
Focarul in care a fost identificat prima oara virusul gripei aviare in Romania, Ceamurlia de Jos, este in continuare izolat. La Lunca, satul de langa barajul cu dezinfectant, oamenii nu se simt in pericol. Dar zvonurile infloresc de la zi la zi, mai ales ca prea multe nu li s-au spus oamenilor.

Vasile Andrei a venit la Lunca la fratele sau. El locuieste la Lumina in Constanta, iar la Lunca vine vara cu stupii si ramane pana toamna. Cu putin inainte de a se institui carantina a trimis stupii acasa, dar acum el asteapta ridicarea blocadei. Altfel, drumul pana la lumina l-ar costa cateva ore in plus si inca 100.000 de lei vechi, pe o ruta ocolitoare. Pana atunci ramane blocat la Lunca, la o distanta de doar cateva sute de metri de barajul "antiaviar"...

In urma cu doua saptamani, era in camp cu albinele cand a vazut agitatie. Trei pelicani au cazut de pe cer si echipe de medici au venit si i-au adunat. Asa a inceput totul pentru Vasile Andrei... Nici acum nu prea intelege. A vazut niste afise prin sat, dar pe el nu-l intereseaza decat sa se ridice odata carantina pentru a putea trece mai departe. Vorbele oamenilor de langa el il amuza mai mult decat sa-l preocupe.

VACCIN LA TOT SATUL. Tot satul vorbeste despre oamenii care au umblat din poarta in poarta cu trei zile in urma si i-au intrebat cate pasari au, daca le-au murit sau unde le tin. De aceea, barbatii adunati in fata carciumii cred ca vor veni sa le ucida si lor gainile. "Da’ mai bine asa... Ca, decat sa le tin si sa imi moara... Tot se duc pana la urma. Si mai fac si rau la altii", rezuma printre aburii alcoolului Traian Toncu parerea oamenilor. Toncu este un pescar de 59 de ani, cu ochii albastri precum cerul de la spirtul pe care l-a baut pe mare, dupa cum ii place sa glumeasca. De altfel, de cand cu carantina asta, pescarii din sat nu se mai duc la munca pentru ca nu au cum sa transporte apoi pestele mai departe pentru a fi comercializat. Stau si asteapta...

Lunca este localitatea aflata in aria de supraveghere, iar Gheorghe Toncu, tehnicianul veterinar cu o experienta de 35 de ani in sat, stie doar ca daca vine vreun om la el sa-l anunte de vreo pasare moarta trebuie sa informeze imediat pe cei de la "consiliul popular". Doar "autoritatile" pot sa decida si stiu ce este de facut in astfel de cazuri. "In aproape 40 de ani, eu n-am vazut asa ceva", ridica din umeri tehnicianul din poarta. Nu a primit nici un fel de informare despre ce-i cu boala asta si tot ce stie este ca toata lumea se fereste nevoie mare. Anul acesta a avut mai mult de munca ca niciodata. Toata lumea a vrut sa-si vaccineze pasarile, desi pana acum putini o faceau. Nu costa decat 2.000 de lei de pasare, dar oamenii nu plateau acesti bani, desi bolile faceau victime in fiecare an printre ouatoare.

UCIGASUL AVIAREI
OBICEI SECULAR. Atat la bine, cat si la rau, satenii se unesc in jurul meselor, la carciuma
Lunca este sat component al comunei Ceamurlia de Jos si amandoua sunt localitati de frontiera. Printr-o extensie a activitatii, Politia de Frontiera asigura acum paza barajelor de pe drumurile principale spre satul considerat focar.

Cum te duci spre Constanta de la Tulcea pe DN 22, la un moment dat faci dreapta si la un pic mai mult de un km te opresti in barajul format din frontieristi, pompieri si un tehnician veterinar. Ei trebuie sa opreasca virusul sa paraseasca satul ascuns prin mizeriile de pe papuci sau pe trenul de rulare al autoturismelor care mai circula de cand a fost decretata carantina. Barajul este format chiar langa podul peste care trece Sageata albastra spre Constanta. "Di’acu’, ne cunosc si mecanicii si cand trec pe langa noi ni saluta", se amuza Stelica Teisanu. Tehnicianul a venit de aproape 10 zile la Ceamurlia din Botosani. "Din vreo doispe judete suntem viniti", explica el.

Fortele locale ale Directiei Sanitare Veterinare, insuficiente pentru a face fata pericolului, au fost suplimentate cu efective din tara. Nea’ Stelica infrunta de vreo 5 ani tot felul de boli de prin poietile oamenilor, dar se lauda ca in urma cu cateva luni a fost trimis la Bucuresti la o specializare, "d’asta cu normele UE", si atunci a auzit si de aviara asta. El are misiunea de a se asigura ca nici macar un virus cat de mic nu paraseste Ceamurlia, ascuns pe sub rotile unei masini chiar a DSV, care umbla cu dezinfectarea prin sat, a Ambulantei sau a Politiei. Ca altfel, nimeni nu trebuie sa treaca prin dreptul lui. Il suna si fata din Canada zilnic sa il puna in garda ca trebuie sa aiba grija. Dar el, om trecut prin multe in viata, nu se sperie. Si pentru a se asigura ca nu va da gres in misiunea lui, a rugat pompierii sa-i puna niste apa pe drum chiar sub pod si acolo a turnat Verbacid, Verbacon si soda caustica, o supa ucigasa pentru virusul de care se teme toata lumea.

Pentru orice masina care va trece prin aceasta balta ucigasa pentru virus, zice nea Stelica, nici macar cele mai ascunse locuri de sub roti nu vor scapa fara sa fie spalate de apa tratata corespunzator. Dupa cum a auzit botosaneanul, inca trei saptamani de zile Ceamurlia va ramane in carantina, dar pe el nu-l sperie decat frigul.

Epidemie de zvonuri

STRES INUTIL. Seful DSV Tulcea, alertat de toti iresponsabilii pusi pe glume proaste

Zvonuri despre descoperirea si confirmarea unor altor cazuri de pasari moarte din cauza gripei aviare fac ravagii in Tulcea, mai rau ca virusul insusi.

"A fost un baiat care a facut o gluma cum ca un intreg canal din delta ar fi fost blocat de pasari moarte. Noi nu avem nevoie de astfel de glume", a comentat Marian Avram (foto), seful DSV Tulcea, cand l-am sunat pentru a ne confirma sau infirma un astfel de zvon. Deocamdata insa alte cazuri nu au fost confirmate, dupa cum ne-a precizat si primarul de la Maliuc, Gheorghe Manole. Echipe coordonate de DSV au cautat in mai multe lacuri din jurul focarului confirmat oficial Maliuc, dar nu au fost descoperite nici un fel de pasari sau animale moarte. Gheorghe Manole ne-a precizat de altfel ca ieri s-au terminat operatiunile de strangere si ucidere a pasarilor din localitate.

Un singur card de gaste a scapat "mascatilor", deoarece gospodarul le eliberase dimineata din poiata si de aceea ele nu au putut fi prinse, scapand in libertate. "Maine (azi - n.r) vom merge cu vanatorii dupa ele si le vom termina si pe acestea", ne-a precizat primarul Maliucului. Tot azi vor ajunge in comuna despagubirile financiare acordate de guvern pentru cele 4.000 de pasari ucise. (Doru Cobuz)
×
Subiecte în articol: eveniment