x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fuga dupa caldura

Fuga dupa caldura

de Toma Roman Jr    |    Roxana Ioana Ancuta    |    25 Ian 2006   •   00:00
Fuga dupa caldura

Temperaturile scazute din ultimele zile i-au gonit pe oamenii strazi in adaposturi de noapte si in spitale

Gerul nu este o noutate pentru sezonul rece. Anul acesta, insa, iarna pare ca s-a "autodepasit". Oamenii strazii, fara un acoperis deasupra capului, isi petrec ziua prin mijloacele de transport in comun, in pasajele metrourilor, pe scari de blocuri. Noaptea devine insa un cosmar.

Bucurestenii par sa fi devenit mai toleranti cu vagabonzii. Uneori ii ajuta cu haine, paturi sau mancare.

SUPA SI CEAI. In oras existau pana acum doar trei adaposturi de noapte. Capacitatea lor este de aproape 200 de locuri, in vreme ce in evidenta Fundatiei Samu Social Romania se afla aproape 5.000 de persoane fara adapost. Din cauza frigului, anual mor aproximativ 300 de oameni ai strazii, conform datelor de la Institutul Medico-Legal Mina Minovici. De luni seara functioneaza un al patrulea adapost, cu 20 de paturi (saltele si paturi), deschis provizoriu pentru zilele geroase ale acestei ierni. Primaria Sectorului 1 ofera pe timpul noptii subsolul Spitalului Caraiman acelora care nu au unde "fugi" de temperaturile siberiene. Samu Social asigura pe parcursul fiecarei nopti supa calda si ceai. "Luni, miercuri si vineri, o echipa mobila, formata dintr-un medic, un asistent social si soferul, care are calificare de asistent medical, patruleaza noaptea prin Bucuresti. Isi viziteaza cazurile, dau tratamente, intervin pentru cei cu TBC sau cu alte probleme medicale grave", ne explica Elena Adam, PR-ul fundatiei.

"N-A FOST SA FIE". Am insotit echipa operationala de la Samu Social in cautarea oamenilor fara adapost. In Gara de Est am gasit, stransi in jurul caloriferelor, vreo 15 oameni fara adapost. Cei mai multi dintre ei, care nu consumasera bauturi alcoolice, au fost luati si dusi la adapostul din Caraiman, iar restul, la adapostul Fundatiei Samu Social din Bucurestii Noi. In subsolul policlinicii, oamenii au fost primiti cu paturi si saltele noi, paturi, apa, sapun si mancare, dar mai ales cu caldura. Si la propriu si la figurat. Fiecare dintre ei are o poveste cutremuratoare. "N-a fost sa fie" pentru aceste victime ale propriului destin, iar acum, lipsiti de orice bucurie a vietii, depind de spiritul filantrop al unora sau altora. Nicolae Vlasceanu are 53 de ani si a ingrosat randurile persoanelor fara adapost doar de o luna. A venit din Ialomita si s-a oprit in Bucuresti. Un prieten i-a promis ca-l ajuta cu un loc de munca, dar, pana o fi sa se concretizeze treaba, sta in Gara de Est. A divortat in urma cu 16 ani, a locuit la o matusa din Ialomita pana cand aceasta a murit si casa a intrat in posesia rudelor ei apropiate. A lucrat pana in iulie, anul trecut, ca incarcator-descarcator la o firma araba. Este speriat, ochii ii sunt inlacrimati, dar i-a mai ramas o mica speranta in cei doi copii (de 23 si 26 de ani) stabiliti din 2001 in Luxemburg. "Fata lucreaza la un cabinet de cosmetica, iar baiatul, in constructii. Face stucatura. Acum nu am bani sa-i sun si nici ei nu au unde ma suna, dar o sa fac eu cumva sa-i anunt." Se teme sa nu fie un soc prea mare pentru copii vestea ca tatal lor a ajuns un om al strazii. Nu stie cum sa procedeze, dar este constient ca numai ei il pot intelege. Echipa operationala a ajuns si la Gara de Nord. A fost norocul unui batran cu probleme cardiace, care statea la o gura de canal din parcul garii.

Adaposturile de noapte reprezinta o rezolvare imediata a acestor victime ale excluziunii sociale. Dar, pana la urma, pentru ei, un loc curat si o supa calda pe care le primesc din cand in cand sunt doar o dulce amagire a unei vieti normale pe care poate doar in vis o vor (mai) trai.

CU SARE
"E bine aici, la adapost. Imi place, cum sa nu!? Avem caldura, un pat unde dormi si apa calda sa ne spalam si noi. S-apoi, tare buna mai e supa asta. Dar mie-mi place mai sarata, chiar daca am probleme cu rinichii"

IN GARI
"In timpul zilei stau in gara sau ma mai plimb cu autobuzul. E prea frig pe-afara ca sa stau asa. E bine ca s-a gandit cineva la noi si ne-a ajutat sa ajungem in adapostul asta. Maine dimineata o iau din loc, dar ma intorc aici" - Oameni ai strazii

Traseul boschetarilor degerati catre calorifere

URMARILE FRIGULUI. La spital ajung cazurile urgente
In Sectoarele 5 si 6 ale Capitalei nu exista nici un azil pentru oamenii fara casa. Autoritatile locale, colorate diferit din punct de vedere politic, gandesc la fel despre "homlesi": "sa-i ia naiba".

Singurul loc unde se pot incalzi si eventual hrani oamenii strazii din cele doua sectoare e Spitalul Municipal Universitar.

Doctorul George Iana l-a inlocuit de curand pe senatorul Sorin Oprescu la sefia spitalului. Vorbind calm, fara halat pe el, are aerul unui manager dintr-o firma multinationala. De fapt, asta si vrea sa fie, un bun administrator. A mostenit de pe vremea lui Oprescu si mentine un "salon pentru cazuri sociale". Chiar daca initiativa asta costa ceva bani din bugetul spitalului, doctorul Iana nu are inima sa lase in ger niste oameni, chiar daca nu au asigurare medicala. Zilnic se perinda prin spital cateva zeci de oameni ai strazii. Unii simuleaza diverse boli, altii vin pur si simplu sa se incalzeasca si recunosc scopul vizitei. Durata ei tine variabil, de la cateva ore la cateva luni. Asa cum exista "caini ai blocului", la Municipal sunt si "boschetari ai spitalului". Clientii care nu sufera de nimic grav se multumesc si sa doarma pe fotoliile de pe holuri.

DE LA IANA LA CAIAFA. I-am cerut voie directorului sa ne lase sa vedem ce se petrece in "azil". Din cauze nestiute, dar pe care le banuim (multi dintre salariati sunt fani ai lui Oprescu si-l contesta pe Iana), am fost lasati sa asteptam vreo ora. O doctorita tanara s-a stropsit la noi. De fapt, nu aveam nevoie decat de un paznic care sa ne conduca sau de cineva care sa ne spuna unde e "salonul social". Pana la urma, dupa multe drumuri intre camera de garda si biroul directorului, a iesit bine. Tocmai fusese adus un boschetar in soc hipotermic, considerat caz social. Era vorba de un batran beat, inghetat si lovit la cap. Nu avea buletin si in loc sa vorbeasca scoatea un fel de hamaituri. Ne-am atasat de caruciorul in care fusese pus mosul si am pornit-o spre salon.

CAMERA-AZIL. Batranelul tusea convulsiv, a fost dus mai intai la radiologie si apoi sa i se faca o electrocardiograma. Dupa mai multe drumuri cu liftul am ajuns la "camera-azil". Cele sase paturi aveau, in mod surprinzator, doar sase ocupanti. In multe seri sunt inghesuiti in paturile respective pana chiar si 14 oameni. Cele doua surori medicale care-i pazeau stiau aproape tot despre fiecare dintre oamenii care dormeau. Ne-au spus ca, in fiecare zi, trec pe la ele intre 20 si 30 de "cazuri sociale". Sunt cersetori, alcoolici sau batrani fara rude si casa. Varstele sunt variabile, intre 16 si 85 de ani. Cei mai multi dintre boschetarii care trec pe acolo stau cateva ore, se incalzesc, mananca o portie de hrana de spital, beau un ceai si pleaca la loc pe strazi. Sunt si cazuri ale unor batrani care raman in Spitalul Municipal cateva luni. Unii dintre ei au si boli cronice, cum ar fi insuficienta hepatica. De multe ori, "cazurile sociale" fac urat fiind intrate in sevraj din cauza lipsei bauturii sau cuprinse de cazuri de dementa temporara. Atunci sunt sedati.

Doamna G., de 85 de ani, care are si o tumoare pulmonara, nu are nici o ruda si e de trei luni la spital. V., un cersetor cunoscut in zona Eroilor, bea tot ce produce. Ajunsese la spital foarte beat si infrigurat, iar acum sforaia sonor.

VICTIMELE GERULUI
Frigul a facut deja victime printre persoanele fara adapost din Romania. Doua persoane au fost gasite moarte, in ultimele 24 de ore, pe strazile municipiului Ploiesti, alte doua decedand, din aceeasi cauza, in Buzau si in Arad. Un pensionar din Roman a murit duminica dupa-amiaza dupa ce si-a petrecut noaptea intr-o locuinta neracordata la reteaua de incalzire. Potrivit IPJ Neamt, medicii de la Spitalul Municipal Roman i-au anuntat pe politistii din localitate ca Gheorghe H. (60 de ani) a fost adus cu o ambulanta si a murit la camera de garda din cauza unui soc hipotermic, provocat de expunerea indelungata la temperaturi scazute, transmite Mediafax.
×
Subiecte în articol: special social adapost