x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gabriel pune in bratele Fiscului o rafinarie falita

Gabriel pune in bratele Fiscului o rafinarie falita

01 Apr 2004   •   00:00

Fugarul Gabriel Bivolaru, stapanul din umbra al RAFO, este cautat pe la firmele in care este actionara sora lui.

In numarul de ieri, v-am prezentat o parte din activitatile grupului VGB, care a preluat rafinaria RAFO Onesti si in spatele caruia se profileaza figura fostului deputat PSD Gabriel Bivolaru, ce a fost condamnat de curand la cinci ani de inchisoare pentru fraudarea Bancii Romane pentru Dezvoltare. Reamintim ca sora lui Bivolaru, Mihaela Ene, si unul dintre cei mai buni prieteni ai deputatului-penal, Iulian Mavlea, sunt actionari in grupul de firme VGB care a preluat rafinaria RAFO de la Corneliu Iacobov. De asemenea, in ziarul de ieri aratam ca afacerile grupului VGB ajung pana la Cotroceni, in biroul consilierului prezidential Dan Iosif.

Bivolaru cautat la agentia de paza si protectie

„A venit si aici politia sa intrebe de Gabriel Bivolaru. Au intrebat ce inseamna VGB. Ei au crezut ca denumirea grupului VGB vine, cumva, de la Gabriel Bivolaru. Nu este asa. Ce sa caute aici Bivolaru. Eu il cunosc pe Bivolaru, nu suntem prieteni, dar il stiu. Nu cred ca el a facut tot ce i s-a pus in carca. E Mona Freitas cea care face totul.", ne-a spus Dorian Necula, patronul firmei de paza si protectie Bronec International Company.

Am incercat sa aflam de ce l-au cautat autoritatile pe Bivolaru tocmai la o agentie de paza si protectie. Misterul s-a lamurit in momentul cand am verificat actionarii acestei societati. Astfel, in Bronec, Necula Dorian este asociat cu chiar firma VGB Invest, din care fac parte atat sora lui Bivolaru cat si prietenul sau cel mai bun, de pe vremea cand era luptator la clubul Dinamo, Iulian Mavlea. Dupa cum scriam si in ziarul de ieri, VGB Invest este firma care a infiintat, in Anglia, o alta firma Balkan Petroleum, adica chiar societatea care detine acum peste 90% din RAFO Onesti. Revenind la Bronec, trebuie sa spunem ca, pana de curand, Iulian Mavlea a fost direct asociat cu Necula. Acesta ne-a declarat insa ca Mavlea a parasit Bronec in urma cu aproximativ o luna. Nu ne-a spus insa si care sunt motivele acestei despartiri. Mergand mai departe, pe noua pista deschisa de Bronec, am descoperit lucruri mai mult decat interesante privind activitatea acestei firme de bodyguarzi.

De paza la petrol

Pe site-ul de internet al firmei Bronec, la capitolul referinte, sunt trecute mai multe obiective ce s-au aflat sau sunt inca in paza sau monitorizarea acestei companii de securitate. Enumeram doar cateva dintre acestea: Carom Onesti, grupul de firme Tender, Rafo Onesti, Solventul Timisoara si VGB Oil. Aceste firme, active in domeniul prelucrarii petrolului, au toate legatura fie cu grupul VGB, fie cu controversatul om de afaceri, Ovidiu Tender. Trebuie spus in acest context ca l-am intrebat pe Tender de ce ii asigura Bronec paza si protectia si acesta ne-a spus ca: „Am propria companie de paza si protectie si nu am nici un contract cu Bronec". Un raspuns similar ne-a dat si patronul Bronec, Necula, care ne-a spus ca nu are un asemenea contract. Dupa ce a consultat insa site-ul propriei firme, Necula ne-a spus ca la mijloc este excesul de zel al vreunui angajat care a trecut si grupul Tender pe lista, fara sa existe un contract cu acesta.

Obiective de importanta strategica

Insa, de pe lista de referinte lipseste un obiectiv foarte important la care Bronec a asigurat, de asemenea, servicii specifice activitatii de paza si protectie. Este vorba de Administratia Nationala a Rezervelor de Stat (ANRS). Misiunea acestei agentii a statului este, potrivit descrierii de pe chiar site-ul ANRS: „Scopul si misiunea Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat este de a aplica programul de guvernare in domeniul strategiei rezervelor de stat, ca resursa interna de securitate, prin constituirea stocurilor de produse si bunuri de stricta necesitate necesare interventiilor operative pentru protectia populatiei, a economiei si sigurantei nationale in situatii exceptionale determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe sau actiuni asimetrice nepremeditate". Asadar, ANRS este agentia guvernamentala care trebuie sa intervina in momentele in care Romania si romanii se afla la ananghie. Patronul Bronec, Necula ne-a declarat ca firma sa a avut doar un contract de monitorizare in 2002 cu ANRS.

Interesant este si contractul pe care Bronec l-a incheiat cu Institutul de Geodinamica al Academiei Romane, o alta institutie de stat, care este implicata in cercetarea geodinamica a subsolului romanesc. Institutul are o retea de observatoare si puncte de observatie in mai toate zonele de munte ale Romaniei. Expertii in domeniu ne-au declarat ca cercetarile Institutului de Geodinamica pot fi folosite si pentru descoperirea unor posibile zacaminte minerale din subsol.

Concluzie

Afacerile grupului VGB ating, prin componenta lor de paza si protectie, zone foarte sensibile din economia romaneasca. Desigur, faptul ca in spatele acestui grup se prefigureaza persoana fugarului Gabriel Bivolaru este destul de ingrijoratoare. Ramane, evident, la latitudinea autoritatilor sa investigheze in ce masura exista un conflict de interese intre activitatea comerciala a grupului VGB si faptul ca desfasoara activitati de paza si protectie la institutii de interes strategic.


Parteneri cu Tender

Unul dintre principalii parteneri ai Institutului de Geodinamica este firma Prospectiuni SA. Actionarul majoritar al acesteia, cu 85%, este chiar Ovidiu Tender. De altfel, Ovidiu Tender este si asociat in firma Top Oil din Bucuresti cu firma VGB Invest, adica firma sorei si a prietenului lui Gabriel Bivolaru. Aceasta firma are ca obiect de activitate fabricarea produselor obtinute din prelucrarea petrolului, insa, potrivit lui Ovidiu Tender: „nu functioneaza si nu a functionat niciodata". Cu toate acestea, firma, infiintata in 2001, are, potrivit bilantului fiscal pe 2002, datorii de peste trei miliarde de lei. In acest context, mai trebuie sa mentionam si ca VGB Invest este asociata in firma Eco Oil, din Onesti, cu chiar mana dreapta a lui Corneliu Iacobov, Andrei Serban. Insa legaturile dintre gruparea VGB si Corneliu Iacobov merg mai departe. Astfel, sora lui Gabriel Bivolaru, Mihaela Ene, a fost asociata cu sora lui Corneliu Iacobov, in firma Rokeno SRL. Aceste asocieri arata stransele legaturi ce exista intre clanurile Bivolaru si Iacobov.


Fiscul cere falimentul RAFO

Directia Generala a Finantelor Publice Bacau a cerut ieridimineata falimentul rafinariei RAFO Onesti. Cererea DGFPB a fost adresata Tribunalului Bacau si are la baza faptul ca societatea RAFO are datorii in valoare de peste 7.600 de mii de miliarde de lei, adica peste 191 de milioane de euro, la bugetul de stat. Cererea falimentului RAFO de catre Finantele bacauane survine chiar in ziua in care Jurnalul National a aratat ca in spatele afacerii RAFO se profileaza figura fostului deputat PSD Gabriel Bivolaru. Reamintim ca acesta a fost condamnat la cinci ani de inchisoare si trei ani de interzicere a drepturilor civile pentru prejudicierea Bancii Romane pentru Dezvoltare cu peste 2.200 de miliarde de lei. Bivolaru si consoarta sa, Mona Freitas, au infiintat la inceputul si mijlocul anilor ‘90 zece firme comerciale. Firmele au fost folosite pentru a da numeroase tepe. Astfel, in perioada 1991-1995, pe aceste firme au fost emise cecuri fara acoperire si ordine de plata false. Bivolaru si Mona Freitas, devenita intre timp baroneasa Mona Bradley, au infiintat o serie de firme si in Anglia.

×