Ominasig VIG a câștigat acest contract din poziția de unic ofertant. El vizează navele Gărzii de Coastă pe timpul deplasării, staționării și patrulării în Marea Neagră și Marea Mediterană, fiind vorba despre navele de patrulare CPV (Coastal Patrol Vessel) și şalupe de intervenţie de mare viteză CPB (Coastal Patrol Boat). Valoarea de asigurare CASCO a navelor se apropie de 40 de milioane de euro. În baza acestui contract vor fi asigurate navele care vor participa în cadrul misiunii „Themis 2023”, organizată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, pe scurt Frontex. Ea acționează, începând cu anul 2004, pentru controlul migrației și gestionarea frontierelor, ceea ce i-a conferit responsabilități tot mai mari în ceea ce privește combaterea criminalității transfrontaliere. Anul trecut, asigurarea navelor pentru astfel de misiuni a fost furnizată tot de compania cu capital majoritar austriac Omniasig, în baza unui contract în valoare de 1,38 de milioane de lei, fără TVA.
Poliţia de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 225 km sunt la Marea Neagră.
În cursul lunii ianuarie, Garda de Coastă a primit două nave noi de patrulare, după ce anul trecut, în februarie, mai primise cinci ambarcațiuni de intervenție rapidă.
Licitație de 3,44 de milioane euro pentru agenturarea navelor
Un alt contract important pus pe masă de către Garda de Coastă este achiziționarea serviciilor de agenturare a navelor. Este vorba despre un contract care se va întinde pe 11 luni și care are o valoare estimată de 3,44 de milioane de euro, fără TVA. Licitația vizează alegerea unui agent care va asista nava şi pe comandatul acesteia în toate acţiunile sale, de la sosire şi până la plecarea din port. De asemenea, agentul este obligat să acorde asistenţă tuturor reprezentanţilor autorităţilor publice în raporturile acestora cu nava respectivă. Contractul propus vizează tot navele care vor executa misiuni externe în 2023 în Marea Neagră și Marea Mediterană.