x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Generalul "Termopan"

Generalul "Termopan"

de Razvan Belciuganu    |    05 Sep 2006   •   00:00
Generalul "Termopan"

Seful Armatei, generalul Eugen Badalan, a ordonat ca ferestrele sediului Mi-nisterului Apararii sa fie inlocuite cu geamuri ter-mopane, iar cladirea sa fie impanzita cu noi aparate de aer conditionat. Afacerea de aproximativ doua mili-oane de euro pe care a vrut-o seful Statului Major Ge-neral a fost stopata in ultimul moment.

DEZVALUIRI
Seful Armatei, generalul Eugen Badalan, a ordonat ca ferestrele sediului Ministerului Apararii sa fie inlocuite cu geamuri termopane, iar cladirea sa fie impanzitacu noi aparate de aer conditionat. Afacerea de aproximativ doua milioane de euro, pe care a vrut-o seful Statului Major General, a fost stopata in ultimul moment.

Apetitul pentru afaceri al sefului Armatei, generalul Eugen Badalan, a atins cote de neimaginat. Intaiului strateg al tarii i-a venit ideea sa schimbe toate ferestrele cladirii sediului Ministerului Apararii cu geamuri termopane. De asemenea, generalul Eugen Badalan a mai cerut sa fie montate si aparate de aer conditionat. Bineinteles, anumite firme private ar fi fost desemnate sa puna in practica cerintele sefului Armatei. Astfel, la sfarsitul lunii februarie anul acesta, cu mare zor, generalul Eugen Badalan isi prezenta doleantele ministrului Apararii Nationale, Teodor Atanasiu. Lasand deoparte dotarea militarilor din teatrele de operatii si nevoile lor reale, generalul a cerut detinatorului portofoliului Apararii "sa fiti de acord cu schimbarea tamplariei exterioare si dotarea cu aparate de climatizare a incaperilor din obiectivul M100". In raportul sau de la 23 februarie 2006, Eugen Badalan fixa si locul de unde sa fie realizate lucrarile: "Lucrarile de inlocuire a tamplariei exterioare sa inceapa cu fatada corpului A central, orientat spre nord-est". Adica exact zona in care se gasesc birourile Statului Major General. In raportul sau, seful Armatei dadea si solutia, fiind sigur ca ceea ce vrea el se va executa: "Dimensiunile si arhitectura tamplariei de aluminiu (PVC) ce urmeaza sa fie montata trebuie sa fie conform celei initiale".

ARGUMENTE. Fireste ca o asemenea strategica idee ce i-a trecut prin minte celui mai instelat dintre generalii Armatei Romane a avut drept cauza principala lupta la baioneta cu dusmanul, reprezentat de curentii de aer. In celebrul sau raport, generalul Eugen Badalan arata ca "dispunerea obiectivului M100, dar si spatiul din vecinatatea acestuia favorizeaza crearea unor curenti de aer care amplifica influenta fenomenelor atmosferice la nivelul fatadelor exterioare". Conform generalului, "starea tehnica a tamplariei exterioare prezinta deficiente de izolatie agravate in timp, avand 16 ani de la data intrarii in folosinta, ceea ce impune schimbarea acesteia".

VIZIONAR. Seful Armatei, generalul Eugen Badalan, a lasat hartile si strategiile si se ocupa de termopanele ministerului

ORDINUL. Pentru oamenii sai, raportul generalului Eugen Badalan a fost ordin. Acest lucru se vede foarte exact dintr-o adresa a sefului Directiei Logistice a Statului Major General, generalul Neculae Otelea. De altfel, cum putea fi pentru Neculae Otelea spusa generalului Eugen Badalan altceva decat ordin, in conditiile in care ii datoreaza acestuia cariera? Ca doar Badalan l-a purtat ca sef al logisticii la Directia Protectie si Siguranta Militara, structura care are in arhivele sale urma dosarului de colaborator al Directiei a IV-a din Departamentul Securitatii Statului cu nr. 3990/09.11.1973, atribuit lui Traian Basescu, actualul sef al statului. Apoi, Badalan l-a purtat si ca sef al logisticii la Fortele Terestre si, iata, acum la Statul Major General. Generalul Neculae Otelea scria in aprilie 2006, cand afacerea parea batuta in cuie: "In conformitate cu ordinul sefului Statului Major General si responsabilitatilor care ne revin pentru realizarea demersurilor necesare, structura de cazare este in masura sa colaboreze pentru realizarea acestui demers".

FRANA. In prima faza, raportul sefului Statului Major General a trecut precum gandul prin birourile demnitarilor apararii. Primul care si-a dat acordul, la o luna dupa ce Eugen Badalan a depus raportul, a fost secretarul de stat Ion Mircea Plangu. Dupa cateva zile, avand si semnatura secretarului de stat, a fost foarte simplu ca ministrul Teodor Atanasiu sa calce pe terenul minat de Badalan. Numai ca raportul sefului Armatei a ajuns la Directia Audit Intern a MApN. Dupa studiul de rigoare, auditorii militari au respins solicitarea sefului Statului Major General. Concluzia: "Directia Audit Inten isi exprima opinia ca efectuarea unei asemenea investitii este inoportuna in prezent, deoarece nu are suport legal in ceea ce priveste fundamentarea, initierea, aprobarea si includerea in buget". Totodata, Directia Audit Intern a mai transmis esaloanelor superioare ca "asumarea responsabilitatii adoptarii unei asemenea solutii tehnice trebuie sa aiba la baza o expertiza tehnica si un audit energetic", pe baza carora sa se fundamenteze implicatiile de natura tehnica si financiara pentru reabilitarea si modernizarea tehnica a sediului Ministerului Apararii.

FARA RISIPA. Dupa aceasta "evaluare", ministrul Apararii a stopat risipa de bani, bine ticluita si ceruta de seful Armatei. Calculele specialistilor militari in domeniu indica faptul ca pentru ceea ce a vrut generalul Eugen Badalan erau nevoie de aproximativ doua milioane de euro, o suma foarte mare in conditiile actuale bugetare pentru Ministerul Apararii.

MOTIVUL
"Dispunerea obiectivului M100, dar si spatiul din vecinatatea acestuia favorizeaza crearea unor curenti de aer care amplifica influenta fenomenelor atmosferice la nivelul fatadelor exterioare"
generalul Eugen Badalan
seful Statului Major General

"IPOTEZA DE LUCRU"
Biroul de presa al Ministerului Apararii ne-a transmis ca, "referitor la problematica inlocuirii tamplariei exterioare din sediul Ministerului Apararii si a instalarii de aparate de climatizare, va informam ca aceasta a reprezentat doar o ipoteza de lucru, care insa nu s-a materializat". In acelasi timp, biroul de presa ne-a mai precizat ca "singura decizie a ministrului Apararii care se aplica in prezent, avandu-se in vedere ca fondurile disponibile pentru anul in curs sunt foarte reduse, este de executare a unor lucrari de reparatii la ferestrele din lemn si montare a aparatelor de climatizare doar in spatiile in care se impune acest lucru".
×