x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Geoana: "Copii, fiti mai voiosi!"

Geoana: "Copii, fiti mai voiosi!"

07 Iun 2004   •   00:00
Geoana: "Copii, fiti mai voiosi!"

EVENIMENT - EDITIA a II-a

Mircea Geoana si-a anuntat infrangerea in alegerile pentru Primaria Capitalei in uralele unei multimi entuziaste, pe un fond euforic de strigate, cantece si claxoane. Tocmai ieseau dinamovistii de la meci...
VIOREL ILISOI

In imensul cort din fata Ateneului - comandamentul de campanie al lui Mircea Geoana - s-ar fi putut imparti oricand fasole cu costita la un intreg sector. Si in toata aceasta hala, ieri seara, cu doua ore inainte de inchiderea urnelor, era pustiu ca dimineata intr-o halta cu un singur tren, de seara. Doar cativa tehnicieni care surubaiau la microfoane si o doamna care aduna chistoacele. Plus o ceata de ziaristi, in asteptarea primelor estimari ale votului, la iesirea de la urne. Departe, departe de atmosfera febrila a sfarsitului unei batalii electorale... Dar lucrurile aveau sa se precipite si sa se incheie fulminant.

Cortul de parastas

In lipsa oricarui fruntas al PSD, care ar fi putut sa comenteze pentru ziaristi mersul votarii, asteptarile, strategiile etc., insusi cortul a devenit principalul subiect al serii. Ca de unde-o fi fost adus, cat o costa, si cati bani ar scoate cineva cu un cort ca acesta, numai inchiriindu-l la nunnti, botezuri. "Si la secte!", striga unul cu spirit de afaceri.

In spatele cortului, un banner al lui Chiliman, sub care cineva a plasat strategic doua WC-uri ecologice. Iar in cort, cu totul si cu totul neasteptat, liniste si pace. Patru machete cu viitoarele cartiere de locuinte, promise in 2000, machete imprumutate de la Miron Mitrea. Nici un simpatizant, nici un votant. Numai actorul Mihai Malaimare, plimbandu-se pe-afara cu telefonul la ureche. Mai vine cate un batranel, trage cu ochiul, vede ca nu e rost de un piscot, o grisina, ceva, si pleaca, intrebandu-se ce s-o fi intamplat daca nici la partidul de guvernamant nu mai gasesti o gustare tocmai in ziua alegerilor. "Parca ar fi parastas in cortul asta", comenteaza unul.

Ce meci!

Dar atmosfera se incinge de la minut la minut. Cu vreo 40 de minute de inchiderea urnelor, golul senzational al lui Munteanu ii scoate din picoteala pe toti cei din cort - ziaristi, tehnicieni, gura-casca.

Finala Cupei Romaniei la fotbal se transmite in cort la patru televizoare si pe un ecran ca de cinema. Se aude ca la alte partide, chiar la cele fara sanse in alegeri, candidatii s-au adunat la sediile de campanie si asteapta acolo deschiderea urnelor, si cica e agitatie mare, se varsa lacrimi, se strang pumni, se fac cruci cu limba in gura. Nici aici nu e rau, pentru ca numai cu 30 de minute inainte de incheierea votarii o bara senzationala, de kinograma, insufleteste atmosfera. Unde mai pui ca neastamparatul ala de Niculescu face un hent, alearga aparent inutil, dar la 20:39 tot el le baga o boaba galatenilor lui Cartu, spre bucuria lui Andone si a lui Danciulescu, suspendat. Ce meci, doamnelor si domnilor, ce meci!...

La 21:00 fix, o data cu inchiderea urnelor, toate televizoarele din cort il afiseaza pe Lucian Mandruta, care anunta rezultatele sondajului realizat de Antena 1 si CURS. Se pare ca Basescu a trecut primul linia de sosire.

E cam albastra…

Apare viceprimarul general Ioan Enciu. Are o fata trista. Probabil tine cu Otelul. Alt pesedist mai de seama nu se vede. Basescu ranjeste de pe toti peretii in cortul lui Geoana si se apuca de vorbit urat, ca la "Procesul etapei", despre PSD. Moment in care DJ Vasile taie legaturile si pe toate ecranele infloreste un buchet de trei trandafiri. Pe fond albastru, ca si situatia.

In sfarsit, pe la 21:20 incep sa apara si primarii de sector: Ontanu, Gherasim, Mihalache, Plesca, Darabont. Nici ei nu par sa fie dinamovisti. Il intampina toti pe Geoana la coborarea din Skoda de campanie. "Copii, fiti mai voiosi! Asta e! Trebuie sa fim...", ii imbarbateaza Geoana. "E greu, domnule, ditamai partidul sa pierzi Capitala de la un meci si o ploaie...", murmura cineva in grupul de curiosi.

Mircea Geoana urca la microfon si-i transmite felicitari lui Basescu. Spune ca nu se considera infrant, ca aceasta lupta pentru Bucuresti l-a calit... ca stie sa piarda sportiv... ca va face tot ce poate pentru Bucuresti... "Campioooniii, campioooniii!!!", rasuna din strada. Si "Ole, ole, ole!", ca la Revolutie.

SUMAR ALEGERI - 7 iunie 2004

Basescu 59,3% - Geoana 29,6%

Basescu: "Le multumesc bucurestenilor ca si-au luat Bucurestiul inapoi!"

Tristete in Kiseleff

Geoana: "Copii, fiti mai voiosi!"

Monica Tatoiu nu se da batuta

Dumitru Dragomir: "Ma intorc la fotbal"

Rezultatele sondajelor in tara

Candidati cercetati de politie pentru nazbatii

Peripetii cu stampile

Vot muiat de ploaie
×
Subiecte în articol: eveniment geoană