x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Globe-trotter francez, analist de nevoie al protestelor din România. "Populaţia se sufocă în faţa unei situaţii care nu încetează să se degradeze"

Globe-trotter francez, analist de nevoie al protestelor din România. "Populaţia se sufocă în faţa unei situaţii care nu încetează să se degradeze"

de Marina Constantinoiu    |    20 Mar 2012   •   21:00
Globe-trotter francez, analist de nevoie al protestelor din România. "Populaţia se sufocă în faţa unei situaţii care nu încetează să se degradeze"

Blocat pret de o luna la Sibiu, intr-un concediu impus de un accident cu bicicleta, dar si din cauza frigului, globe-trotter-ul francez Jacques Sirat relateaza, pentru ladepeche.fr, despre cum arata Romania si mai ales despre protestele antiprezidentiale pe care le-a putut urmari seara de seara in piata centrala din Sibiu.

Ar fi putut avea o cariera de functionar in Franta, dar dupa noua ani de munca a decis sa se lanseze intr-o prima aventura: turul Europei alergand. Au fost 16 luni, 32 de tari, in total 18.260 km. In martie 1997 a pornit din nou, de data aceasta pe bicicleta, intr-o calatorie prin lume.

Cand o patura groasa de zapada acoperea Romania, manifestatiile de protest la adresa presedintelui Traian Basescu se inmulteau. Sirat noteaza in jurnalul sau, citat de ladepeche.fr: "In fiecare seara, piata centrala din Sibiu era ocupata de numeroase persoane bine infofolite, sfidand temperaturile negative, pentru a veni sa-si strige sloganurile. Populatia se sufoca in fata unei situatii care nu inceteaza sa se degradeze. Deja din 2009 salariile functionarilor au scazut cu 25% si pensiile cu 15%. Cum sa faca fata oamenii preturilor care nu fac decat sa creascaA", scrie Sirat.

"Cand am fost la spital pentru a face o radiografie de control, am discutat cu A., infirmier, care mi-a confirmat cu cat i-a scazut salariul. In 2008 castiga echivalentul a 500 de euro, azi castiga circa 250 de euro, salariul scazandu-i practic la jumatate, nu doar cu 25%. In timpul asta, preturile practic s-au dublat, imaginati-va!", noteaza francezul. "Un politist dezgustat mi-a confirmat ca ia 200 de euro pe luna si se arata in favoarea schimbarii presedintelui. Vanzatoarele de la magazinul de paine in care l-am intalnit castiga dublu, dar pentru asta lucreaza zilnic de la 8 dimineata la ora 22 seara, cu o singura zi libera, o data la 15 zile. Viata de familie este, deci, inexistenta pentru ele", relateaza francezul.

"Mergand pe strazi, remarc o anumita tristete, ca un fel de greutate care se acumuleaza pe moralul oamenilor. Fara indoiala, aceasta impresie este accentuata de iarna grea cu care se confrunta. De la ultima mea trecere prin Romania, s-au deschis numeroase magazine ale lanturilor de supermarketuri, centre comerciale care nu au de ce sa le invidieze pe ale noastre. Dar este vizibila o mare diferenta la raioane, unde oamenii, cel mai adesea purtand in mana un simplu cos si nu un carucior plin-ochi, examineaza cu mare atentie etichetele produselor", mai scrie Sirat.

"Pe strazi, la tot pasul vezi magazine care vand telefoane mobile, fiind, aici, ca si in alte parti, o bucurie iluzorie pentru un tineret avid de noi tehnologii", remarca globe-trotter-ul francez.

"Totusi, in timpul manifestatiilor din piata centrala, am fost mirat de absenta tinerilor. Dupa mai multe saptamani de contestare in strada, Guvernul a fost demis, dar presedintele a ramas bine agatat de postul sau. Ruloul compresorului pare deci ca vrea sa-si continue lucrarea asupra poporului roman...", observa Sirat.

"In momentul in care scriu aceste randuri incepe o noua manifestatie. Constat cu tristete soarta care le este rezervata acestor oameni a caror generozitate m-a marcat profund cu ocazia precedentelor mele vizite aici. Dar cea mai notabila este debusolarea care se traduce printr-un evantai de sugestii disperate. Unii vor revenirea la monarhie, altii nu vad salvarea decat prin intermediul religiei, altii refugiaza in teze extremiste si rasiste care se dezvolta pe fondul crizelor si mai sunt si nostalgicii comunismului, cum ar fi Magdalena, vanzatoare, care imi spune ca isi petrece timpul muncind, fara sa poata sa-si permita altceva. Europa, care a generat atatea sperante, nu isi tine promisiunile, cel putin pentru moment", concluzioneaza Jacques Sirat.

×