Articolul care făcea referire la plasarea salariului unui debutant din sistemul de învățământ la nivelul salariului mediu pe economie apare doar în nota de fundamentare a Ordonanței prin care Guvernul ar fi vrut să stingă acest conflict. Liderii de sindicat acuză Guvernul că se ascunde în spatele a 3 milioane de elevi, forțându-le mâna profesorilor să se întoarcă la clase, pentru a putea încheia mediile și a nu amâna examenele.
Sindicatele din Educație cer în continuare să li se garanteze, prin lege, că veniturile cadrelor didactice vor fi cel puțin egale cu salariul mediu pe economie. „Cerem Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume, printr-un act normativ, articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic. Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării”, au transmis federațiile sindicale printr-un nou comunicat comun.
Grila e doar ipotetică
FSLI și FSE „Spiru Haret” atrag atenția asupra faptului că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani. Sindicatele solicită scurtarea acestei perioade. „Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici. După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ”, mai transmit federațiile sindicale.
Doar declarații politice
Federațiile sindicale îi acuză și pe președintele României, Klaus Iohannis, dar și pe membrii Guvernului și ai partidelor din coaliția de guvernare că au jucat doar teatru, fără a-și asuma, de fapt, printr-un act normativ, ceea ce le-au promis. „Aici, domnilor politicieni, domnule președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie. Ținem să vă reamintim și că unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru grevă este creșterea finanțării”, mai transmit sindicaliștii.
Unii se vor întoarce la clase
Problema se pune acum în legătură cu debutanții care vor intra în sistem, însă unii profesori care au făcut grevă se vor întoarce la clase, începând de marți, după ce au primit asigurări, prin Ordonanța de Urgență dată de Guvern la finalul săptămânii trecute, că primesc suficient de mulți bani la salariu. „Am primit 1.000 de lei care se adaugă la salariul de bază, începând de luna aceasta. Există și promisiunea că vom mai primi majorări. Am putea obține următoarea majorare chiar de anul viitor”, spune un profesor care s-a hotărât să înceteze greva.
Cei avantajați de situație au vechime în muncă și grade didactice, astfel încât nu sunt în situația debutanților. Sindicaliștii spun că Executivul le forțează mâna, pentru a-i determina pe cât mai mulți profesori să renunțe la greva generală, aruncând în față cei 3 milioane de elevi care vor suferi dacă protestul nu se încheie marți.
Până acum nu s-a alocat niciodată procentul prevăzut de lege, de 6% din PIB pentru învățământ, ceea ce le întărește convingerea sindicaliștilor că nu pot avea încredere în promisiunile Guvernului.