x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Greva cu jumatate de norma la Cucuieti

Greva cu jumatate de norma la Cucuieti

de Irina Munteanu    |    Toma Roman Jr    |    24 Noi 2005   •   00:00
Greva cu jumatate de norma la Cucuieti

Mai intai am dat nas in nas cu un director de scoala complex. Ne-a asezat pe canapeaua-donatie din cancelarie si a inceput sa ne spuna ca e filatelist, biolog, membru de partid. Cand Racovita Jalova Constantin Octav (a tinut sa-l consemnam fix asa) ii dadea inainte cu istoria satului, aceasta vatra stramoseasca, a aparut si comitetul de greva, adica profesoara de chimie Luminita Costea. Venirea noastra a amanat putin conflictul sindical, fiindca doamna s-a apucat sa faca niste cafele.

Discutia a continuat armonios despre pretul verzei ("1,8 lei noi la Rosiori") si greutatile vietii in general. Intre timp, au mai aparut alte doamne si parintele, ehipat cu geaca de piele ecologica, sobru, asa cum ii sta bine unui prelat. Cucoanele, dupa ce si-au dat jos caciulile de nutrie, au constatat ca unirea face putere. Suvoiul revendicarilor a inceput prin sopocaieli. Era un util schimb de informatii despre cum decurge greva in metropolele Rosiorii de Vede si Alexandria. Concluzia a fost simpla: liderul sindical de talie judeteana Spiridon e ezitant, poate tradator al cauzei, dar cadrele didactice din Cucuieti erau pornite pe calea martirajului oricum.

DEDUBLARE. Scoala generala din Cucuieti are 100 de elevi. Dupa spusele directorului, acestia se bucura de cele mai minunate conditii de munca si de viata: au apa la putul din curte si respira aer curat, fiindca e o padure pe aproape. Faptul ca scoala nu are nici un fel de laborator, ca la biblioteca nu s-a mai adus o carte noua de 10 ani, ca sala de sport a ramas fara becuri pare mai putin important. In schimb, sobele functioneaza cu jumatate de norma, pentru ca dom’ primar a dat ceva lemne, dar nu destule. Sunt angajati 19 profesori si invatatori, dar majoritatea nu predau doar la aceasta scoala. De aici, drama. Cei care au ore si la Scrioastea sau Rosiori sunt acolo in greva, dar la Cucu-ieti - nu. Starea de protest partial le-a bagat cu totul in ceata pe doamnele care lumineaza tinerii cucuieteni. Nici nu stau acasa, sa-si vada de treburile domestice, nici nu isi fac praf toata ziua penduland intre scoli.

"NOROC CU SOTU’". Doamna Costea castiga 620 de lei noi, cu spor de grad, de tara si bonus pentru cei doi copii. Un profesor incepator ajunge la frumoasa suma de 500 lei noi pe luna. Toate profesoarele cu care am vorbit aveau drept laitmotiv: "Noroc cu sotu’, ca lucreaza-n privat, daca nu era el muream de foame". Intr-o situatie ingrata sunt vreo doua profesoare ai caror barbati lucreaza tot in invatamant. Fiindca zilele de greva nu vor fi salarizate, ele au fost puse in fata unei optiuni dureroase: familia sa ramana complet in aer sau macar unul dintre ei sa intre la ore. Cum in Teleorman greul pica pe femei, cele doua profesoare erau decise sa-si ia catalogul la subrat si sa intre la ore.

GREVA IN CASA. Directorul, iarna, a organizat cu elevii si un cerc de table. Fiindca profa de engleza Viorica s-a solidarizat, de fata cu noi, cu liderul spontan Luminita, s-a declansat in sfarsit si la Cucuieti greva. Cele doua i-au spus directorului ca nu semneaza condica si nu intra la ore. Domnul Racovita Jalova (Constantin Octav) a incercat sa protesteze si chiar sa se opuna sporadic grevei, spunand ca ar fi trebuit sa fie anuntat si el macar cu jumatate de zi inainte. Fiind un domn si nedorind sa faca circ de fata cu noi, a scapat doar cu un: "Asta-i curat mahalagism, vorbim dupa". Singurul care a intrat demn la clasa a fost tacutul parinte fumator. Nu de alta, dar pentru el este doar o slujba complementara si, oricum, se grabea spre o inmormantare.

×
Subiecte în articol: special greva