x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Greva generală a consilierilor de probațiune a devenit inevitabilă 

Greva generală a consilierilor de probațiune a devenit inevitabilă 

de Diana Scarlat    |    11 Oct 2022   •   07:55
Greva generală a consilierilor de probațiune a devenit inevitabilă 
Sursa foto: Lucian Alecu

Pentru pedepsele cu suspendare, dar și pentru minorii condamnați și pentru cei care așteaptă liberare condiționată, muncesc doar 688 de oameni, în sistemul de Justiție.

Aceștia sunt consilierii de probațiune care se zbat să se facă auziți și au făcut deja o grevă de avertisment. Ieri, ministrul Justiției i-a chemat la o primă întâlnire, dar reprezentanții sindicatului spun că pare inevitabilă declanșarea grevei generale. Doar o mică parte din activitatea lor va mai fi asigurată, în caz de grevă generală.

Intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, în februarie 2014, ar fi trebuit să aducă și un număr mult mai mare de consilieri de probațiune. În opt ani, de la 350 de angajați s-a ajuns la 688, nicidecum la 1.350, cât li se promisese, încă din 2013. Fiind foarte puțini oameni, munca lor devine aproape imposibilă, pentru că sunt situații în care un singur consilier de probațiune trebuie să se ocupe de 400 sau până la 500 de oameni. De trei luni, sindicatul acestora încearcă să negocieze cu Executivul, pentru majorările salariale care nu au mai venit, dar și pentru a fi aduși în sistem mai mulți angajați.

„Domnul ministru Predoiu ne-a spus că este o dovadă de bunăvoință din partea lui întâlnirea de astăzi (de ieri, între orele 12.00-15.00 - n.r.), deci nu a avut loc în urma grevei noastre de avertisment. I-am spus domnului ministru că noi nu ne dorim să ajungem la grevă generală, dar aceasta pare deja inevitabilă, pentru că problemele noastre nu sunt înțelese și nici nu s-au găsit soluții pentru rezolvarea lor. Totuși, noi vom aștepta să vedem ce răspunsuri primim, ca abia apoi să declanșăm greva generală. Am avut întâlniri și cu ministrul Muncii, dar nici din partea lui nu am primit un semnal pozitiv. Probabil nu suntem luați în seamă pentru că suntem foarte puțini, dar consecințele, în caz de declanșare a grevei generale, sunt grave, dacă vom ajunge la asta!”, a declarat, pentru Jurnalul, Andreea Faur, președintele Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP), afiliat la Federația Publisind și Blocul Național Sindical (BNS).

Un angajat la 500 de condamnați

În acest moment sunt peste 100.000 de persoane verificate de consilierii de probațiune, în toată țara. Fără ei, ar fi imposibil de aplicat pedepsele cu suspendare, dar și cele educative sau aprobarea dosarelor pentru liberarea condiționată. În momentul declanșării grevei generale, angajații din acest sector de activitate trebuie să asigure, conform legii, o treime din activitate, însă dacă acum le este aproape imposibil de îndeplinit toate cerințele, în caz de grevă se vor bloca multe procese din sistemul de Justiție. „Ne cerem scuze pentru cei care trebuie să aștepte, în cazul declanșării grevei generale. Guvernul trebuie să înțeleagă, însă, că sunt foarte multe situații delicate de care ne ocupăm, iar atunci când un singur consilier de probațiune are de verificat 500 de oameni cu probleme diferite, trebuie să le acorde atenția de care este nevoie. Dacă sunt oameni cu probleme psihice, nu li se pot acorda doar câteva minute, pentru a se bifa verificarea. De aceea avem nevoie de un număr mult mai mare de angajați și de salarii corespunzătoare activității noastre”, mai spune liderul sindicatului. Ministerul Justiției a greșit de mai multe ori la calcularea salariilor acestora, iar acum nu li se dau banii înapoi, chiar după ce au câștigat în instanță majorarea salariilor și plata sumelor care li se datorează de drept.

Au câștigat în instanță, degeaba

Consilierilor de probațiune li s-au greșit calculele salariale, apoi li s-au plafonat veniturile, înainte de recalcularea corectă a salariilor, tăindu-li-se și sporurile, deși își pun zilnic viața în pericol. Din anul 2017 se știa că salariile le-au fost calculate greșit, au avut câștig de cauză în instanță, dar tot degeaba. Situația este oarecum similară cu cea a cadrelor didactice care și-au câștigat, în urma procesului, drepturile salariale tăiate abuziv. Se poate aplica și aceeași modalitate de plată a veniturilor plafonate și tăiate pe nedrept, ca în cazul profesorilor. Consilierii de probațiune sunt cei care salvează foarte mult din banii de la bugetul Ministerului Justiției, dar și din bugetul statului. Fără activitatea acestora, numărul deținuților din penitenciare s-ar dubla, așa cum era până acum zece ani. Iar mai mulți deținuți înseamnă mai multe probleme în sistemul penitenciar, mai multe condamnări la CEDO, câștigate, inevitabil, de deținuți, pentru care statul plătește despăgubiri foarte mari.

După ce li s-a greșit calculul salariilor, din 2018, consilierii de probațiune au primit de zece ori mai multe sarcini decât aveau înainte. De aceștia depinde și întocmirea referatelor din dosarele persoanelor acuzate pentru fapte penale, dar și a celor pentru liberare condiționată. În funcție de referate, consilierii de probațiune fac evaluări, analizând persoanele, mediul în care acestea trăiesc, riscurile pe care le reprezintă fiecare în parte. Îi supraveghează direct pe condamnați, merg pe teren, la fiecare dintre ei, dar se duc și în instanță. În cazul pedepselor cu suspendare, amânarea aplicării pedepsei sau măsuri educative, în cazul minorilor, tot consilierii de probațiune trebuie să gestioneze situația. Doar o treime din toate aceste activități se va putea asigura, în cazul declanșării grevei generale.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanții Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP). Acesta le-a spus că e doar o dovadă de bunăvoință, nu un răspuns la greva de avertisment a angajaților și nici o negociere anterioară grevei generale.

×