x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gripa aviara - In Ceamurlia de Jos au murit "desteptatoarele"

Gripa aviara - In Ceamurlia de Jos au murit "desteptatoarele"

de Alex Nedea    |    12 Oct 2005   •   00:00
Gripa aviara - In Ceamurlia de Jos au murit "desteptatoarele"

Astazi, o data cu sosirea rezultatelor de la Londra vom afla daca lichidarea in masa de la Ceamurlia a fost justificata.

Foto: Marin Raica
De trei zile, nimeni nu are voie sa intre in Ceamurlia de Jos. De fapt, in sat se intra, intra zeci de masini, postasul, cei care au chioscuri deschise in sat. Carantina instaurata de autoritati este cu dedicatie pentru jurnalistii care asteapta in fata barierei. Noi am reusit sa fim martori la ceea ce autoritatile nu au vrut sa vedem...

Douazeci de insi si cam tot atatea gaini se vad in norul de fulgi din aer. O batatura in mijlocul careia stapanii casei, un el, cu bascalie, si o ea, cu batic, sed cu mainile in cap. Barbatii imbracati in halate verzi le invartesc pasarile prin cotet si le prind, una cate una. Mai ramane o singura gaina, pitita intr-o teava. Stapanul intra dupa ea. "Uite-o acolo", striga la el veterinarul. Dar mosul, care o cauta cu privirea, aplecat din mijloc, o vazuse de mult si parca totusi nu ar fi vrut sa o vada. Si nici sa o prinda. Doar zece minute dureaza pana ce in cotet mai ramane doar un nor de fulgi. Batranul se opreste in mijlocul bataturii, trage in gat un scuipat si-l azvarle printre dinti pe iarba. Ridica mainile in aer si le lasa sa cada apoi pe langa corp. Muierea lui se uita pe sub batic la el, fara nici o expresie pe chip. Cand o intrebam pe femeie cum o cheama, raspunde cu numele barbatului ei, asa cum a raspuns si cand a fost intrebata la procesul-verbal de constatare a numarului de zburatoare din curte. "Catanus Constantin." Iar Catanus Constantin, ramas impietrit in mijlocul bataturii, ofteaza: "S-a suparat Dumnezeu pe noi. Si are dreptate. E prea multa rautate aici". Dar parca pe el s-a suparat cel mai tare. Singurele animale pe care le mai avea in curte erau fix acele douas’trei de gaini lesinate. A avut si porc, dar i-a murit asta-vara. S-a invinetit deodata si a mai trait trei ore. Intrebam: "Ce o sa mancati diseara?". Ea raspunde ca fasole. El... Arata spre Dumnezeu cu aratatorul.

CEASURI BAUTE. De dimineata, de la ora noua si jumatate, autoritatile au decis ca toate pasarile din Ceamurlia de Jos sa fie suite in tractoare, bagate in tomberoane si asfixiate cu dioxid de carbon. Iar cei care se vor impotrivi vor trebui sa se lupte cu jandarmii. Aproape 20 de medici de la Directia Sanitar-Veterinara din judetul Harghita merg din curte in curte, sub privirile taranilor adunati la poarta. "Au inceput sa le ia deja?", intreaba o fata, scotand brusc mobilul din buzunar. Incearca sa sune, sa dea alarma in familie. "Mie imi e sa nu fie mana de om cu gripa asta, va spun eu!", mai zice si face stanga imprejur spre casa. Iar Ion Paslaru, vecinul, o priveste zambind de dupa gardul din plasa de sarma.

"Nu mai avem acum cu ce sa ne sculam dimineata. Ca inainte ne trezeau cocosii", zice el. Pare incantat, si acum ii cam pare rau ca ceasurile desteptatoare pe care le avea in casa "le-a baut".

VIRUSUL FOAMETEI. Pe drum trece zambind nea Ion Micu, ala care nu mai are pasari de sambata, ca multe i-au murit cu vreo doua saptamani inainte. Iar cele care i-au mai ramas au fost gazate de medici. Sase gaini au dat ortul popii si pe toate le-a mancat de foame. Povesteste fara sa-i para rau si cu un soi de dispret fata de medicii care se agita prin sat. Si vorbeste cu pofta despre cat de bune au fost oratanile cu capetele umflate de boala si ochii iesiti din orbite. De fapt, pentru zecile de sateni cu care am vorbit, amenintarea cu moartea in sat nu se cheama nicicum gripa aviara.

Ci mai puternica e amenintarea cu foametea. Unii nici legume nu prea mai au in beci si galetusa de oua, pe care le adunau dimineata, era mancarea de baza. Si le mai e frica de faptul ca atunci cand o sa isi vada curtile asa goale, fara pasarile crescute de mana lor, bolile batranesti, care ii rod pe multi dintre ei, o sa ii bage in pamant azi, maine. Iar cei care nu sunt bolnavi de nimic se gandesc ca o sa se imbolnaveasca de inima rea.

"O sa mor acum. Sunt bolnava cu inima, mama", "Io nu o sa stau acasa, cand vin sa le ia ca turbez, mor. Ma doare ficatul!" - uite asa auzi de-a lungul si de-a latul ulitelor strabatute de cele doua tractoare ale veterinarilor.

CURCANU’ DE PE GARD. "Ia uite, au intrat la alde Zburlea. Apoi vine tata Marioara, la Maria si apoi vin-ncoa’ la mine", vorbeste despre veterinari o femeie la poarta. Fiul ei, care umfla roata la caruta, ii mai pune si el cate o intrebare scurta. "Si puii ni-i trece ca gaini?" "Da, si puii... Ia de aici banii astia, ca mai am un rest la datorie, douas‘trei de mii. Sa-mi aduci restul, n-am decat o hartie de cinci sute..." "Le ia sange?" "Le ia. Are un ac de seringa, il baga in fund, sa nu aiba virus." "Da au zis astia ceva de bani?" "Cica da 700 pe curcan." "Hai mai, doar n-ai chelit, tanti Stela... Sapte sute pe curcan?!", intervine un carutas. De fapt, autoritatile le-au spus satenilor ca o sa primeasca despagubiri la kilogramul de pasare, ca o sa primeasca bani in functie de cat va trege la cantar zburatoarea. Dar nimeni nu a cantarit nimic pana acum. Si cum sa le vina oamenilor acum sa dea prapaditul de pui din mana pe curcanul de pe gard?

ASIGURARI
"Chiar azi o sa se dea din banii Directiei Agricole Tulcea, acolo unde s-au gasit intr-un cont cam un miliard doua sute de milioane de lei" - Lefter Chirica, prefectul judetului Tulcea

SINCRON
"Pe masura ce actiunea de ucidere si incinerare a pasarilor va continua, se va desfasura si actiunea de despagubire a locuitorilor din Ceamurlia de Jos" - reprezentanti ai Ministerului Agriculturii

BANI
Prefectul judetului Tulcea, Lefter Chirica, ne-a declarat ca pentru satul Ceamurlia de Jos Guvernul a alocat in jur de 10 miliarde de lei si ca in sat ar fi aproximativ 15.000 de pasari. "Chiar maine (azi - n.r.) o sa se dea din banii Directiei Agricole Tulcea, acolo unde s-au gasit intr-un cont cam un miliard doua sute de milioane de lei", a adaugat Chirica. Impartind banii alocati de Guvern la numarul aproximativ de pasari (nici acum nu exista o cifra clara) din Ceamurlia de Jos, reiese ca pentru o pasare ar veni cam 66.000 de lei. La alimentara primarului din comuna kilogramul de carne de pui se vinde cu 62.000. Daca nu s-au cantarit pasarile nici pana in ziua de azi, sunt mici sanse ca banii sa se dea in functie de greutatea zburatoarelor. Vorba unui satean care sugea o sticla cu bere ieri: "O sa fie tambalau!".

ALIMENTE
Tot astazi, la Ceamurlia trebuie sa ajunga si 5,2 tone de alimente scoase de la rezerva de stat. Oamenii vor primi ulei, orez, zahar, pateu, paste fainoase si conserve de carne. De asemenea, vor fi impartite si 131 tone de faina si 131 tone de malai, iar autoritatile tulcene le vor da oamenilor apa minerala. Distributia ajutoarelor va incepe imediat dupa sosirea transportului, pe baza de lista la primarie, cu prioritate catre locuitorii ale caror pasari au fost deja ucise. (Florina Zainescu)

VARIANTA OFICIALA
Ministerul Agriculturii informeaza ca, pentru localnicii din Ceamurlia de Jos, ale caror pasari au fost ucise, valoarea despagubirii se ridica la 8 lei noi/kilogramul de gaina sau bibilica in viu, 9 lei noi/kilogramul de rata sau gasca in viu si 10 lei noi/kilogramul de curca in viu. Astfel, pentru o gaina se vor plati in medie 16-20 de lei noi, pentru o rata 18-27 de lei noi, pentru o gasca 36-45 de lei noi, iar pentru o curca 40-50 de lei noi, conform sursei citate. Banii vor ajunge la gospodarii din Ceamurlia imediat dupa intocmirea dosarelor de catre primaria din comuna, primii 30 de proprietari de pasari ucise trebuind sa intre in posesia despagubirii in aceasta dupa-amiaza. "Pe masura ce actiunea de ucidere si incinerare a pasarilor va continua, se va desfasura si actiunea de despagubire a locuitorilor din Ceamurlia de Jos", spun reprezentantii ministerului. Ei au precizat ca Agricultura este in masura sa faca plati zilnice catre cei care au ramas fara zburatoare.

Directia Sanitar-Veterinara Tulcea a realizat un recensamant al pasarilor domestice din comuna Ceamurlia de Jos, identificandu-se 45.135 de capete: 31.500 de gaini, 4.500 de gaste, 2.850 de curci, 5.550 de rate si 735 de bibilici. Toate aceste pasari vor fi ucise si incinerate. (Florina Zainescu)
×
Subiecte în articol: eveniment păsări ceamurlia ceamurlia jos