x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gripa aviara - Romania lupta sa tina virusul in frau

Gripa aviara - Romania lupta sa tina virusul in frau

de Florina Zainescu    |    10 Ian 2006   •   00:00
Gripa aviara - Romania lupta sa tina virusul in frau

Autoritatile de la Bucuresti iau masuri suplimentare pentru a preveni raspandirea gripei aviare, dupa ce in Turcia au aparut cazuri de transmitere a virusului H5N1 la om. Se vor face teste serologice si virusologice tuturor animalelor de casa din focare, dar si oamenilor, iar Institutul Cantacuzino va avea mai multi bani sa produca vaccinuri.

Romanii nu trebuie sa intre in panica, dupa ce in Turcia trei oameni au murit ca urmare a infectarii cu virusului gripei aviare H5N1, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. "In Turcia, in acea regiune, oamenii nu au fost instruiti, au tinut pasarile in casa ca sa le protejeze de frig. Masurile luate de autoritati nu au fost atat de radicale ca la noi", a subliniat el. Flutur s-a intalnit duminica seara cu Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, cu epidemiologi, virusologi si medici veterinari pentru a analiza situatia din Turcia si a vedea ce mai avem de facut pentru a preveni raspandirea gripei aviare in Romania.

TESTE. De acum inainte specialistii autohtoni vor face teste serologice si virusologice nu numai la pasari, ci si celorlalte animale de pe langa casa omului - porci, cai, bovine, caini si pisici - pentru a vedea daca au luat virusul de la pasari si daca acesta a suportat mutatii. "La porcii din focare s-au facut deja teste serologice inainte de Craciun si au iesit negative", a precizat Flutur. El a adaugat ca teste serologice si virusologice vor fi facute si oamenilor din focarele de gripa aviara, inclusiv celor carora li s-a administrat Tamiflu. "Astfel se va vedea daca a existat vreo tentativa a virusului de a trece la om", a spus Flutur.

CONTROALE. Autoritatile vor inteti controalele si ii vor amenda pe cei care nu-si tin pasarile inchise in curti, nu anunta imbolnavirea acestora sau incalca interdictia de transport a zburatoarelor. Pana in prezent s-au aplicat 1.100 de sanctiuni in valoare de peste 12 miliarde de lei vechi. Astfel 800 de sateni s-au ales cu amenda, insa si 80 de primari si 100 de medici veterinari, pentru ca nu si-au facut treaba cum trebuie. "Vrem sa modificam legislatia astfel incat sa putem verifica si portbagajele si bagajele, ca sa evitam situatii de genul celei de la Braiestii, cand rromii de aici au adus pasari de la Ciocile si, o data cu ele, si virusul gripei aviare in judetul Buzau", a declarat Flutur.

VACCINARE. Campania de vaccinare impotriva gripei umane a populatiei din zona de risc aviar va continua, iar starea de sanatate a elevilor din intreaga tara va fi verificata. Institutul Cantacuzino va primi fonduri suplimentare pentru a putea realiza circa 5 milioane de doze de vaccin antigripal pe an, deoarece necesarul Romaniei in cazul unei pandemii de gripa aviara se ridica la 4-7 milioane de doze, iar la ora actuala producem doar 700.000.

ANCHETA MINISTERIALA LA ALBESTI
In Romania nu au mai aparut focare de gripa aviara in ultima perioada, cu exceptia comunei Albesti, din judetul Ialomita, unde carantina a fost extinsa duminica in tot satul. Din cauza neglijentei, cainii vagabonzi au raspandit lesurile unor pasari infectate cu H5 in toata localitatea, contaminand astfel si alte zburatoare domestice. Ministerul Agriculturii a dispus anchetarea membrilor comandamentului judetean si local antiepizootic din Albesti, pentru a clarifica situatia si a stabili vinovatii. Autoritatile judetene sustin ca dupa incinerarea pasarilor, factorii responsabili nu au monitorizat zona, asa cum se impunea in cazul depistarii gripei aviare. In urma cu cateva zile, un localnic a sesizat existenta unor pasari moarte intr-una din gropile in care au fost ucise pasarile infestate cu virusul H5. Prefectul de Ialomita, Marinica Cazacu, il acuza de aceasta situatie pe primarul din Albesti, pe care l-a amendat cu 60 de milioane de lei vechi. De asemenea, el a cerut politiei sa-i faca dosar penal primarului, care nu a mai venit de o saptamana la primarie.

IMPORTURI
Producatorii de carne de pasare din Romania spun ca autoritatile sanitare-veterinare trebuie sa controleze cu mai multa atentie importurile de produse avicole care intra in Romania, in special cele provenite din Republica Moldova si Bulgaria. "Aceste tari nu au declarat, pana in prezent, aparitia unor focare de gripa aviara si nu exista restrictii la importurile avicole din cele doua state", a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). Reprezentantii asociatiei afirma insa ca nu este exclusa posibilitatea semnalarii de focare de gripa aviara in Bulgaria si in Moldova, situatie in care masurile actuale de protectie sunt insuficiente. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Romania nu a importat, in primele 11 luni din 2005, carne de pasare si pasari vii din Bulgaria si din Republica Moldova. Insa in tara au intrat 58 de tone de oua din Bulgaria, respectiv 3.195 de tone din Moldova.

Atentie la simptome!


Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), suntem in perioada de alerta pandemica faza a III-a. Aceasta presupune ca "s-au depistat cazuri de infectie umana cu un nou subtip de virus gripal, dar nu s-au inregistrat cazuri de transmitere interumana sau, daca da, doar in circumstante speciale (contact foarte strans)". Potrivit prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", simptomele gripei aviare sunt: febra (38-39 de grade Celsius), tulburari de respiratie si de inghitire inregistrate la o persoana care provine dintr-un focar de gripa aviara. Gripa sezoniera debuteaza cu febra (38-39 de grade Celsius), dureri de cap si musculare. Specifice gripei aviare sunt tulburarile de respiratie si de inghitire.

Virusul gripei aviare se transmite la om prin contactul direct cu pasari si cu dejectiile acestora contaminate. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel ne reaminteste un gest frecvent, dar care este extrem de periculos: mainile murdare de dejectii contaminate sunt bagate in nas si astfel este introdus in organism virusul aviar. Cele mai expuse acestui risc sunt persoanele care ingrijesc pasari expuse contaminarii, copiii si batranii.

VIGILENTA. In faza a III-a de alerta pandemica, OMS recomanda vigilenta sporita pentru prevenirea sau depistarea cazurilor umane in ariile in care sunt declarate focare in populatia de pasari. Zonele neafectate trebuie sa ia masuri pentru prevenirea patrunderii virusului prin intermediul pasarilor salbatice. In aceasta faza, OMS nu indica restrictii de calatorie sau testari la frontiera.
La ora actuala, la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti exista un pavilion special cu 15 paturi (cu posibilitatea extinderii la 30 de paturi) de terapie anestezie-intensiva. Pavilionul are un spatiu special de triaj, destinat consultarii persoanelor suspecte de gripa aviara. (Magda Marincovici)

OMS da vesti bune


TURCIA. Pasarile din 15 provincii sunt "gripate"
OMS a anuntat ieri ca nu exista probe potrivit carora virusul gripei aviare depistat in Turcia ar fi suferit o mutatie, devenind transmisibil de la om la om, transmite Reuters, citat de Mediafax. "Deocamdata, nu exista nici un element in acest sat (Dogubayazit) care sa indice posibilitatea transmiterii de la om la om. Este perfect similar cu ceea ce am observat pana acum in Asia", a spus Guenael Rodier, seful misiunii OMS din Turcia.

EXTINDERE. In Turcia au fost deja contaminate 14 persoane cu virusul H5N1, dintre care doua au decedat, si peste 100 sunt suspecte de imbolnavire.

Patru din cele 14 cazuri de imbolnavire cu virusul gripei aviare, raportate ieri de Turan Buzgan, directorul serviciilor de sanatate din ministerul turc de resort, provin din regiunile Samsun, Kastamonu si Corum, ceea ce ridica numarul provinciilor turce atinse de maladie la 15, dintr-un total de 81. In regiunea Istanbul, 21 de persoane sunt suspecte de imbolnavire cu gripa aviara. Potrivit unor informatii parvenite inainte de inchiderea editie, si un grup de 15 turisti straini a fost internat la un spital din Istanbul, tot cu suspiciunea de gripa aviara.

OPINII. Toate aceste semnale clare ca virusul a scapat de sub control si se raspandeste cu rapiditate nu fac decat sa infurie opinia publica turca. Autoritatile de la Ankara sunt acuzate de populatie ca s-au "miscat" prea incet si nu au luat masuri stricte. Mai ales ca medicii au stabilit ca cei care au contractat virusul au intrat in contact cu pasari bolnave, ba chiar le-au mancat. Juan Lubroth, membru al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, a afirmat ca virusul care a generat in urma cu doar cateva zile izbucnirea unei epidemii devastatoare in partea de est a Turciei este diferit, din punct de vedere genetic, de cel depistat in urma cu trei luni, insa autoritatile turce nu pot fi invinovatite. (Ana Ilie)
×