x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Următoarea pandemie ar putea fi de gripă aviară

Următoarea pandemie ar putea fi de gripă aviară

de Monica Cosac    |    05 Iun 2023   •   08:40
Următoarea  pandemie ar putea fi de gripă aviară

Se înregistrează cel mai mare focar de gripă aviară de până acum. Virusul a căpătat noi gene pe măsură ce s-a răspândit în America de Nord. Mii de decese au fost înregistrate și la mamifere.

Virusul gripei aviare, care a determinat apariția unui număr record de îmbolnăviri la păsări din întreaga lume, se schimbă cu rapiditate și prezintă un risc global de pandemie, avertizează experții, în timp ce se intensifică apelurile pentru ca țările să își vaccineze păsările de curte. „Ceva s-a întâmplat” la mijlocul anului 2021 și a făcut ca acest grup de virusuri să devină mult mai infecțios și mai virulent. Deși riscul pentru oameni rămâne deocamdată scăzut, experții se declară foarte îngrijorați de apariția unor indicii că virusul s-ar transmite deja între mamifere.

Virusul H5N1, care provoacă gripa aviară, este un subtip al virusului gripal A și a fost identificat încă din 1996. Timp de 26 de ani, acesta a condus la apariția unor focare de gripă aviară, în mare parte sezoniere.

Dar, „ceva s-a întâmplat” la mijlocul anului 2021, potrivit lui Richard Webby, șeful unui centru colaborator al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care studiază gripa la animale, și a făcut ca acest grup de virusuri să devină mult mai infecțioase și mai virulente. De atunci, focarele nu au mai fost sezoniere, ci s-au întins pe tot parcursul anului, răspândindu-se în zone noi și ducând la decese în masă în rândul păsărilor sălbatice și la zeci de milioane de păsări sacrificate.

Cercetător la St. Jude Children’s Research Hospital din orașul american Memphis, Richard Webby a declarat pentru AFP că este „absolut” cel mai mare focar de gripă aviară pe care l-a văzut lumea.

El a condus o cercetare, publicată recent în revista Nature Communications, care arată cum virusul a evoluat rapid pe măsură ce s-a răspândit din Europa în America de Nord. Studiul a arătat, de asemenea, că virusul a crescut în virulență - ceea ce înseamnă că provoacă forme de boală mai periculoase - atunci când a ajuns în America de Nord.

Cantitate uriașă de virus, depistată în creierul unui mamifer

Pentru a vedea care a fost evoluția genetică a virusului gripei aviare, care are ca particularitate tendința de a dobândi gene de la alte virusuri, infectând și alte specii de animale, în cadrul studiului, cercetătorii au infectat și trei dihori, pe unul dintre ei cu una dintre noile tulpini de gripă aviară. Aceștia au găsit o cantitate neașteptat de „uriașă” de virus în creierul acestui animal, a spus Webby, ceea ce indică faptul că a provocat o boală mai gravă decât tulpinile anterioare.

Specialistul a subliniat că riscul la om este încă scăzut, însă a adăugat că acest virus „nu este static, se schimbă”. „Aceasta crește potențialul ca, chiar și din întâmplare”, virusul să preia „trăsături genetice care îi permit să fie mai mult un virus uman ”, a spus Webby, citat de medicalxpress.com.

Chiar dacă s-a întâmplat rareori, oamenii au contractat virusul uneori mortal, de obicei după ce au intrat în contact strâns cu păsările infectate.

Cu trei săptămâni în urmă, autoritățile sanitare din Marea Britanie au anunțat că virusul gripei aviare a fost depistat la doi angajați dintr-o fermă de păsări. Din octombrie 2021, Regatul Unit s-a confruntat cu cel mai grav focar de gripă aviară, cu sute de cazuri confirmate și milioane de păsări sacrificate.

Există indicii că se transmite între mamifere

„Nu am văzut un virus ca acesta”, a mai spus Richard Webby: „În 24 de ani de urmărire a acestei filiații specifice gripei H5N1, nu am văzut această capacitate de a provoca boli, dar și de a fi menținută în aceste populații de păsări sălbatice”. Potrivit acestuia, odată cu răspândirea noilor tulpini, virusul gripei aviare nu mai poate fi considerat un virus al găinilor, deoarece a fost detectat nu doar la multe alte specii de păsări, ci și la un număr tot mai mare de mamifere. Printre acestea, se numără: leii de mare, pinguinii, vidrele, delfinii și nurcile.

Autorul principal al studiului a descris acest lucru drept „un semn cu adevărat, cu adevărat tulburător”.

Dar ceea ce „ne sperie cel mai mult”, a adăugat Webby, sunt indiciile de la o fermă spaniolă de nurci sau printre leii de mare din largul Americii de Sud că virusul s-ar putea transmite între mamifere.

Pe de altă parte, virusologul-șef de la Agenția pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor din Marea Britanie spune că nu există încă dovezi clare că acest virus se întreține cu ușurință la mamifere. De asemenea, în timp ce virusul se schimbă pentru a deveni „mai eficient la păsări”, acesta rămâne „neadaptat oamenilor”, a declarat Ian Brown pentru AFP.

Vaccinarea păsărilor de curte

O modalitate de a reduce numărul total de cazuri de gripă aviară și, prin urmare, de a reduce riscul pentru oameni, ar fi ca statele să-și vaccineze păsările de curte, a spus Webby.

În luna aprilie, Statele Unite au început să testeze mai multe vaccinuri pentru o potențială utilizare pe păsări, iar Franța a declarat recent că speră să înceapă vaccinarea păsărilor încă din toamna acestui an.

Christine Middlemiss, veterinarul-șef al Marii Britanii, a spus că vaccinarea păsărilor de curte nu este „un glonț de argint”, tocmai pentru că virusul se schimbă în mod constant.

Chile: 9.000 de mamifere marine ucise de virus, în 2023

Cu 10 zile în urmă, Chile a anunțat că aproape 9.000 de animale marine au fost găsite moarte din cauza gripei aviare, de-a lungul coastei sale de nord, de la începutul acestui an. Mai exact, este vorba de peste 7.600 de lei de mare, 1.186 de pinguini Humboldt - o specie pe cale de dispariție care se reproduce doar în Chile și Peru - și mai multe vidre, delfini și marsuini (mamifere marine asemănătoare cu delfinul), potrivit serviciului de pescuit al țării sud-americane. Se crede că majoritatea mamiferelor au contractat virusul mâncând o pasăre infectată. Și alte țări din America de Sud - Argentina, Brazilia, Paraguay, Peru - au raportat moartea a sute de lei de mare.

În luna martie, Chile a semnalat și primul său caz de infecție umană, la un bărbat în vârstă de 53 de ani.

OMS a transmis recent că există riscul ca gripa aviară să se transforme într-o nouă pandemie și a cerut guvernelor să ia în considerare vaccinarea efectivelor de păsări împotriva bolii.

 

×
Subiecte în articol: virusul h5n1 gripa aviara pandemie