x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special CE Oltenia respiră aer curat cu bani de la stat

CE Oltenia respiră aer curat cu bani de la stat

08 Feb 2023   •   08:00
CE Oltenia respiră aer curat cu bani de la stat

Complexul Energetic Oltenia va primi un nou grant de 453 de milioane de lei de la buget ca ajutor de restructurare, echivalentul a 90,7 milioane de euro.

 Banii urmează să fie folosiți pentru achiziția certificatelor de emisie CO2, până în mai, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern promovat de Ministerul Energiei. În perioada 2021 - 2025, compania va primi de la bugetul de stat granturi pentru finanțarea cheltuielilor cu achiziționarea acestor certificate în valoare totală de un miliard de euro.  

Ajutorul de stat pentru finanțarea achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, se acordă anual, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei. Compania energetică a primit până acum ajutoare de stat de restructurare sub formă de granturi în valoare de 776,4 milioane de euro. În timp ce de la bugetul de stat se pompează sume mari în complexul energetic, mulți bani se sifonează prin tot felul de contracte încheiate cu firme conectate la bani publici și prin plata unor drepturi necuvenite administratorilor, subiecte despre care cotidianul Jurnalul a scris în repetate rânduri.

Grantul acoperă jumătate din necesar

Certificatele de emisie sunt așa-numitele „drepturi de poluare”, o obligație pe care toți poluatorii din zona UE o au. Odată cu creșterea puternică a valorii acestor certificate în ultimii ani, achiziționare lor s-a transformată într-o povară pentru bugetul CE Oltenia. Pentru anul 2022, complexul ar urma să cheltuiască circa 200 de milioane de euro pentru achiziționarea certificatelor, luând în calcul prețul lor mediu de tranzacționare. Suma alocată de la  bugetul de stat, 90,7 milioane de euro, ar urma astfel să acopere mai puțin de jumătate din necesar. Complexul are obligația, în conformitate cu prevederile HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările și completările ulterioare, de a preda, cel târziu la data de 30 aprilie a fiecărui an, numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră emise în cursul anului precedent. Nerespectarea obligației de conformare atrage o penalizare de 100 de euro echivalent în lei/certificat.

Prețul certificatelor de CO2 a înregistrat o creștere vertiginoasă, de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 90 de euro, anul trecut. De la înființarea CE Oltenia, în 2012, și până anul trecut, compania a plătit peste un miliard euro pe certificatele de emisii CO2.

Ajutor de stat de 2,66 de miliarde de euro

Ajutorul de stat de restructurare pentru anul 2023, care face obiectul prezentului proiect de act normativ, este o măsură de sprijin ce face parte dintr-un plan mai amplu de măsuri, care include acordarea unui ajutor de stat de restructurare în favoarea CE Oltenia. Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2025 și au fost notificate și autorizate de Comisia Europeană prin Decizia nr. C(2022)553 finală, din 26 ianuarie 2022. Conform aceste decizii, Guvernul de la București va acorda companiei un ajutor de stat de restructurare de 2,66 de miliarde de euro. Măsura ar trebui să permită societății să își finanțeze planul de restructurare și să își restabilească viabilitatea pe termen lung. Programul de restructurare are la bază planul României, care se înscrie în eforturile de decarbonizare, de înlocuire a producției de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și din surse regenerabile (energie solară și hidroelectrică), ce emit mai puțin sau nu emit deloc CO2.

CE Oltenia, vaca de muls pentru unii

- Compania SC Trefo SRL, controlată de Elisabeta Vîlceanu, mama deputatului PNL Dan Vîlceanu, fost secretar general al PNL și fost ministru de Finanțe, ulterior al Fondurilor Europene, în Guvernul Cîțu, a primit, în cursul anului 2022, de la Complexul Energetic Oltenia 17 contracte, a căror valoare se ridică la peste 17 milioane de lei, cu TVA.

- Societatea Uzina Rominex SRL a încheiat cu Complexul Energetic Oltenia în perioada 16 martie 2022 - 1 februarie 2023, nu mai puțin de 26 de contracte, majoritatea prin încredințare directă, și care vizau închirierea de autovehicule de marfă sau mixte (persoane și marfă) ori utilaje industriale, în valoare totală de 53.429.921,45 de lei fără TVA.

- În timp ce minerii sunt transportați la cariere cu mașini de marfă, conducerea CE Oltenia a cumpărat recent 390 de scaune, dintre care 320 de scaune ergonomice și 70 de scaune pentru vizitatori, fără licitație, fiind invocată „desfășurarea activității în condiții corespunzătoare din punct de vedere ergonomic pentru salariați”. 

- În timp ce bugetul de stat pompează bani în CE Oltenia, aici administratorii companiei au avut grijă șă-și împartă bonusuri uriașe nemeritate. Complexul vrea acum să recupereze peste 1,2 milioane de lei plătiți ilegal sub formă de bonusuri, la care se adaugă dobânzi și penalizări de peste 340.000 de lei. Printre beneficiari, foști directori, membri ai Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere al companiei. Cel mai mare bonus plătit s-a ridicat la suma de 222.598 de lei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×