x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Din ciclul „țara arde, iar babele se piaptănă”: Guvernul nu mai vrea licitații pentru achiziția de ordine și medalii

Din ciclul „țara arde, iar babele se piaptănă”: Guvernul nu mai vrea licitații pentru achiziția de ordine și medalii

de Ion Alexandru    |    04 Mar 2025   •   09:30
Din ciclul „țara arde, iar babele se piaptănă”: Guvernul nu mai vrea licitații pentru achiziția de ordine și medalii

Proiect de lege, pe masa Parlamentului, care să ajute președintele să-și îndeplinească prerogativele de a conferi, cu celeritate, merite

Camera Deputaților are în dezbatere un proiect de lege pentru aprobarea unei ordonanțe de anul trecut, prin care Executivul propune recunoașterea atribuției Regiei Autonome „Monetăria Statului” ca unic producător și reparator de medalii și ordine naționale. Scopul inițiativei legislative este acela de a nu mai fi nevoie ca Administrația Prezidențială să organizeze licitații deschise, atunci când vrea să achiziționeze astfel de obiecte. Iar într-un document oficial, sub semnătura premierului Marcel Ciolacu, se arată că neadoptarea acestei prevederi „este de natură să genereze perturbări în ceea ce privește confecționarea elementelor componente ale sistemului național de decorații al României, precum și imposibilitatea ca președintele României să își îndeplinească prerogativele constituționale de conferire a decorațiilor și titlurilor de onoare”.

Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților este chemată să dezbată, astăzi, asupra avizului pentru raportul ce trebuie adoptat cu privire la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 83/2024, pentru completarea Legii nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României.

Este vorba despre un proiect de lege inițiat de Guvernul României, care, prin semnătura premierului Marcel Ciolacu, precizează, în expunerea de motive, că, în conformitate cu Legea nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, „administrarea decorațiilor din sistemul național este încredințată Cancelariei Ordinelor, care funcționează ca un compartiment în cadrul Administrației Prezidențiale”. „Achiziția efectivă a elementelor componente ale sistemului național de decorații se realizează prin structurile specializate din cadrul Secretariatului General al Administrației Prezidențiale, în baza documentației primite de la Cancelaria Ordinelor”, se mai precizează în documentul citat.

Guvernul susține că, până în prezent, toate elementele ce compun sistemul național de decorații au fost executate numai de Regia Autonomă „Monetăria Statului”, care este și posesoarea matrițelor, dispozitivelor și verificatoarelor aferente acestor decorații și că, de altfel, Monetăria Statului execută, din anul 1935, toate decorațiile statului român.

Se invocă un drept exclusiv

„Astfel, este evident că scopul pentru care a fost înființată această regie autonomă din subordinea Băncii Naționale a României a fost, în esență, fabricarea monedei pentru satisfacerea nevoilor de numerar ale statului, precum și emiterea și fabricarea de ordine, medalii, decorații, plachete și însemne ale statului român”, mai susține Executivul. În document, se atrage atenția că „în lipsa unei prevederi legale exprese care să stipuleze în mod unitar dreptul exclusiv al Regiei Autonome «Monetăria Statului» în ceea ce privește fabricarea elementelor ce compun sistemul național de decorații, contractele pentru confecționarea acestora au fost atribuite de către Administrația Prezidențială, începând cu anul 2007, în baza unor proceduri de licitație publică deschisă, care au durat o perioadă considerabilă de timp și la care, în permanență, s-a prezentat un singur ofertant - Regia Autonomă «Monetăria Statului»”.

Se mai precizează că, din istoricul relevant al acestor licitații derulate de Administrația Prezidențială, rezultă în mod evident faptul că lipsește concurența pe piața de profil, întrucât doar „Monetăria Statului” deține capacitatea tehnică de a produce elementele constitutive ale sistemului național de decorații.

Executivul poartă grija președintelui

Guvernul mai arată că, în prezent, între Administrația Prezidențială și „Monetăria Statului” sunt în derulare trei acorduri-cadru, încheiate în anul 2020, în urma finalizării unei proceduri de licitație deschisă, cu trei loturi, pentru achiziția de ordine și medalii naționale. Iar pe parcursul perioadei de derulare a acestor acorduri-cadru au fost încheiate contracte subsecvente, „în funcție de necesitățile instituției, identificate anual de Cancelaria Ordinelor și de Secretariatul General al Administrației Prezidențiale, prin memorandumuri”.

„Întrucât cele trei acorduri-cadru ajung la final, Administrația Prezidențială trebuie să demareze cu celeritate o nouă procedură de achiziție publică pentru executarea ordinelor și medaliilor naționale. Termenul final al acordurilor-cadru era 2 septembrie 2024, context în care se justifică urgența completării legitime și a clarificării cadrului legislativ aplicabil”, mai scrie în expunerea de motive.

Interesant este că, sub semnătura premierului Ciolacu, se menționează faptul că „a nu putea decora o persoană cu merite concrete doar pentru că pe stoc nu există suficiente distincții constituie o gravă limitare a atribuțiilor președintelui României, precum și o nedorită întrerupere a mecanismului public al răsplătirii meritelor”.

 

Achiziții directe

În opinia Guvernului, declanșarea unei proceduri de licitație care ar dura câteva luni va determina „neîndeplinirea corespunzătoare a prerogativelor constituționale de conferire a decorațiilor și titlurilor de onoare”. „Or, prin stabilirea exclusivității unitare a Regiei Autonome «Monetăria Statului» pentru confecționarea însemnelor și ordinelor, crucilor și medaliilor care fac parte din sistemul național de decorații, precum și accesoriile acestora, această procedură se poate desfășura cu maximă celeritate”, mai susține inițiatorul proiectului de lege.

Noua prevedere legală pentru derularea optimă a procedurilor de achiziție pe care Administrația Prezidențială le va iniția și le va derula, pe viitor, pentru confecționarea elementelor componente ale sistemului național de decorații arată că „însemnele Ordinelor, precum și accesoriile acestora, cu excepția brevetelor, se confecționează și, după caz, se transformă și se recondiționează exclusiv de către Regia Autonomă «Monetăria Statului», din subordinea Băncii Naționale a României”.

Guvernul arată că neadoptarea acestei prevederi „este de natură să genereze perturbări în ceea ce privește confecționarea elementelor componente ale sistemului național de decorații al României, precum și imposibilitatea ca președintele României să își îndeplinească prerogativele constituționale de conferire a decorațiilor și titlurilor de onoare”.

Administrația Iohannis a cheltuit, în ultimul mandat, 6,2 milioane de lei pe astfel de însemne

La data de 23 septembrie 2024, proiectul de lege a fost adoptat de Plenul Senatului. Au fost 99 de voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” și cinci abțineri. Împotriva adoptării proiectului de lege au votat doi senatori neafiliați și unul de la AUR. Cei neafiliați sunt foștii USR-iști Ion Dragoș Popescu și Cosmin Marian Poteraș.

Legea a ajuns la Camera Deputaților, care este și forul decizional, la data de 1 octombrie 2024. A fost trimisă pentru raport la Comisia pentru Cultură și la Comisia Juridică, acestea trebuind să depună raportul până în 14, respectiv 23 octombrie 2024. Nu s-a întâmplat acest lucru până în prezent.

„Jurnalul” a dezvăluit, la finalul anului trecut, că, în cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, s-a cheltuit pentru ordine și medalii naționale suma de 5.202.228,52 de lei fără TVA, respectiv de 6.190.651.94 de lei cu TVA inclusă.

×