Personalul medical a solicitat foarte clar aplicarea în integralitate și imediat a tuturor prevederilor Legii salarizării, prorogate din 2010, plus 25% majorare la salariul întreg și sporurile prevăzute de lege pentru acest domeniu de activitate. Executivul a propus o majorare cu mai puțin de 15% la salariul actual, dar nici pentru această creștere nu a prevăzut banii necesari în bugetul pe anul 2024. Membrii Federației „Solidaritatea Sanitară” au decis să refuze oferta și să parcurgă următorii pași spre declanșarea grevei generale, cel mai probabil în luna martie. Alegerile locale și europarlamentare ar putea fi organizate în plină grevă a medicilor.
Sindicaliștii consideră că oferta pe care le-a făcut-o Guvernul este insuficientă. „Nu ne-am întâlnit încă, să discutăm oferta făcută de Guvern, doar am discutat la nivel de federație și toate sindicatele noastre afiliate la nivel național au respins propunerea Guvernului care face referire doar la majorarea salariilor de bază, nicidecum la restul sporurilor specifice domeniului sanitar, care rămân la nivelul anului 2018. Nu au ținut cont de solicitarea noastră privind majorarea salariilor cu 25% după aplicarea în integralitate a Legii nr. 153/2017, incluzând raportarea sporurilor la salariile de bază în plată, ci ne oferă o majorare cu mai puțin de 15%. Puteau să ne anunțe de anul trecut că au prevăzut doar o majorare cu până la 15%, ca să știm în ce situație suntem, dar nici măcar pentru 15% nu au prevăzut banii în bugetul pe anul acesta. Noi mergem mai departe, pentru declanșarea grevei generale”, a explicat, pentru Jurnalul, Daniel Bulboacă, vicepreședinte FSSR.
Federațiile sindicale „Solidaritatea Sanitară”, „Sanitas” și „Hipocrat” au anunțat că vor declanșa simultan greva, dacă Execcutivul nu le satisface solicitările comune. Conflictul de muncă ar putea bloca activitatea în spitalele și clinicile de stat, dacă peste 50% din totalul personalului medical va intra în grevă.
Nu se mai lasă păcăliți de negocieri
Anul trecut, după o rundă de negocieri, doar „Solidaritatea Sanitară” a continuat protestul început împreună cu „Sanitas”, ceea ce se poate întâmpla și acum, dar și în aceste condiții ar fi la fel de mare pericolul de a se produce un blocaj în sistemul de sănătate, pentru că se pot alătura grevei și angajații neafiliați la sindicate. După ce personalul medical a fost efectiv păcălit, anul trecut, cu o ordonanță pentru majorările salariale de la 1 ianuarie 2024, anulată de „Ordonanța Trenulețul”, e foarte posibil ca nicio organizație sindicală să nu mai renunțe la acțiunile de protest până nu se dau banii pe care angajații din Sănătate i-au cerut.
„Analiza comparativă a ofertei Guvernului cu revendicările stabilite de comun acord cu cealaltă federație reprezentativă arată clar că sunt necesari o serie de pași suplimentari pentru a satisface așteptările angajaților din Sănătate, după cum urmează: Creșterea medie a veniturilor salariale pe care ar genera-o oferta Guvernului, în varianta raportării ei doar la cheltuiala cu salariile de bază, este de doar 10,5%, cu doar 0,1 puncte procentuale peste inflația înregistrată în anul anterior. Creșterea medie a veniturilor salariale la nivelul întregului an 2024 ar fi de doar 13,9%, fiind inferioară creșterii solicitate”, a anunțat „Solidaritatea Sanitară”, subliniind faptul că oferta Guvernului nu acoperă cea mai importantă parte a specificului activității din sistemul sanitar, respectiv nu recompensează contribuția la asigurarea permanenței serviciilor medicale. Astfel, decizia este de continuare a protestelor.
Nu vor renunța la proteste
Revendicările comune ale federațiilor sindicale din Sănătate se referă mai ales la aplicarea integrală a prevederilor Legii salarizării și aplicarea unei majorări de 25%. „Solidaritatea Sanitară” mai cere acordarea sporurilor calculate la salariul majorat și recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare pentru cei care ies la pensie, precum și echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente ale școlilor postliceale.
Membrii federației spun că după ce legea salarizării nu s-a aplicat niciodată integral, deja se văd semne clare ale unei continuități a acestei situații și pentru viitoarea lege. Sindicaliștii mai cer și eliminarea unei serii de inechități, absența unei ierarhii acceptate în comun de partenerii sociali afectând totodată și posibilitatea unei distribuții etice a creșterilor salariale.
Continuarea acțiunilor de protest are totodată ca scop și satisfacerea seriei de revendicări ce vizează Ministerul Sănătății, respectiv negocierea anexelor la Contractul Colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate, acestea având o contribuție suplimentară”, mai specifică federația, anunțând „o acțiune cu caracter de surpriză și prima manifestare în stradă, din acest an, a reprezentanților Federației „Solidaritatea Sanitară” (din categoria celor ce fac parte din avertizările prealabile), care va fi în data de 1 februarie 2024”.
Pe lângă salarii, sindicaliștii mai cer și măsuri de creștere a calității vieții profesionale a angajaților din Sănătate și de creștere a calității actului medical.