FINANTE
In campania electorala, Alianta D.A. a promis ca "vom trai bine", ca vom avea stabilitate fiscala si cota unica de impozitare. Am primit cota unica, dar si alte impozite directe majorate, accize mai mari, introduse peste noapte, si amenintari de crestere a TVA.
Va mai amintiti ce ne-au promis guvernantii de astazi in campania electorala? Reducerea
impozitului pe profit de la 25% la 16% si introducerea unei cote unice de 16% pentru impozitul persoanelor fizice! S-a promis, s-a facut!
Alte promisiuni au ramas uitate in Programul de Guvernare. "Impozitul pe dividende va fi mentinut la 5% pentru persoane fizice si la 10% pentru persoane juridice", se stipuleaza in acest document. Insa, daca ne uitam in Codul Fiscal, modificat in primavara de Guvernul Tariceanu, vom observa ca impozitul pe dividende este de 10% atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoanele juridice.
IMPOZITE MAJORATE. In plus, a fost majorat impozitul pe castigurile din dobanzi bancare si din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen de la 1% la 10%. De asemenea, a aparut un impozit de 10% pentru tranzactiile
imobiliare. In programul de guvernare se promitea ca "vor fi acordate, in limite stabilite de lege, deductibilitati pentru contributii la fondurile private de pensii, contributii la asigurarile private de sanatate, cheltuieli pentru cumpararea de computere si cheltuieli pentru reabilitarea termica a locuintei". Insa Ministerul Finantelor a eliminat din Codul Fiscal deducerile din impozitul pe venit ale cheltuielilor facute cu reabilitarea termica a locuintelor si cu incheierea de pensii private.
INSTABILITATE. Alianta D.A. a promis oamenilor de afaceri stabilitate economica si predictibilitate. Insa a modificat Codul Fiscal "de pe azi pe maine", in mijlocul anului fiscal, dand astfel peste cap toate planurile de afaceri. Era o masura disperata, luata pentru acoperirea deficitului bugetar produs de introducerea cotei unice de 16%. Accizele au crescut cu cateva luni inaintea calendarului negociat cu UE. Astfel, Guvernul se astepta sa "castige" aproape 16.000 de miliarde de lei la bugetul de stat. Populatia s-a ales cu scumpiri la benzina, tigari, bautura, iar mediul de afaceri, cu teama ca legile fiscale se pot schimba de la o zi la alta.
PROGRAMUL DE GUVERNARE
|
Guvernul Romaniei va aplica o singura rata de impunere, atat pentru impozitul pe venit cat si pentru impozitul pe profit.
Impozitul pe profit va fi redus de la 25% la 16%.
Se vor considera cheltuieli deductibile fiscal cheltuielile destinate cercetarii-dezvoltarii, cheltuielile destinate investitiilor in capitalul uman, precum si pentru investitiile in infrastructura medicala.
Pentru microintreprinderi va fi mentinut, pana la momentul aderarii in Uniunea Europeana, sistemul de impozitare pe cifra de afaceri.
Impozitul pe dividende va fi mentinut la 5% pentru persoane fizice si 10% pentru persoane juridice.
Incepand cu anul 2005 se va introduce cota unica de 16% la impozitul pe venitul persoanelor fizice.
Deducerile de baza si deducerile suplimentare pentru persoanele aflate in intretinere vor fi mentinute.
Vor fi acordate, in limite stabilite de lege, deductibilitati pentru contributii la fondurile private de pensii, contributii la asigurarile private de sanatate, cheltuieli pentru cumpararea de computere si cheltuieli pentru reabilitarea termica a locuintei.
Contributiile la fondurile publice sociale vor scadea treptat, incepand cu anul 2006 astfel incat in anul 2008 vor ajunge la 39,5%, de la 49,5% in prezent.
Pentru o anumita perioada de timp vor fi mentinute actualele prevederi in domeniul TVA.
Efectele pozitive ale relaxarii fiscale asupra venitului si profitului, vor permite, in perspectiva, alinierea TVA pana la nivelul de 16%, in acord cu prevederile acquis-lui comunitar.
|
CE S-A FACUT
|
S-a introdus cota unica de impunere de 16%, atat pentru impozitul pe venit cat si pentru impozitul pe profit.
Impozitul pe dividende a crescut de la 5% la 10% pentru persoanele fizice.
A crescut impozitul pe castigurile din dobanzi bancare si din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen de la 1% la 10%.
S-au eliminat deducerile din impozitul pe venit a cheltuielilor facute cu reabilitarea termica a locuintelor si cu incheierea de pensii private.
Acciza la alcool a crescut de la 280 euro pe hectolitru la 465,35 euro/hl alcool pur.
Acciza la tigarete a crescut la 9,10 euro/1.000 tigarete (acciza fixa), plus 30% din pretul mediu al celei mai vandute categorii de pret.
Acciza pentru benzine cu plumb a crescut de la 319 euro la 419,5 euro/1.000 litri si la cele fara plumb a crescut de la 272 euro la 327,29 euro/1.000 litri, iar cea pentru motorina creste de la 207 euro la 259,91 euro/1.000 litri.
S-au introdus accize noi: pentru pacura, electricitatea utilizata in scop comercial, electricitatea folosita in scop necomercial, gazul natural utilizat drept carburant.
|
Executivul a mers paralel cu FMI
|
IN CORZI. Guvernul nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu expertii FMI |
Euforia autoritilor a fost curmata brusc de expertii FMI. Introducerea cotei unice a facut o gaura la buget in valoare de 30 de mii de miliarde de lei vechi. FMI a venit si a spus ca aceasta trebuie finantata. Si de atunci Guvernul se chinuie sa gaseasca surse de finantare. Pe vremea cand ministrul de finante era Ionut Popescu propunerile FMI au fost fie de crestere a cotei unice de la 16% la 19%, fie ridicarea cotei de TVA de la 19% la 21%. Ambele inacceptabile la nivel politic, in neconcordanta clara cu promisiunile elctorale.
Noul ministru de finante, Sebastian Vladescu, a venit cu o alta idee si anume, sa adune un buget mare din multe taxe marunte, care sa picure continuu la buget banut dupa banut. Nu se stie daca va reusi sa convinga FMI de eficienta proiectului sau, mai ales ca o parte din acesti bani sunt pe hartie fiind asteptati sa apara din economia neagra.
Acordul cu FMI este in stand-by de la inceputul acestei guvernari. Unii ar putea spune si ce daca. Vestea proasta este ca intreruperea sa va da o nota foarte proasta in capitolul economic al Raportul de tara pe care Comisia Europeana il va prezenta luna viitoare. De aceea, autoritatile romane se straduiesc sa fie pe placul FMI, o delegatie fiind asteptata la 20 octombrie, la Bucuresti. (
Daniela Ivan)